Priljubljena navada Slovencev povzroča "libido divje živali"?

Spolnost

Strokovnjaki razkrivajo presenetljive razloge, zakaj imajo nekateri ljudje po noči popivanja, ko se sicer počutijo izrazito slabo, libido kot ‘divja žival’.

Za mnoge je misel na spolni odnos dan po obilnem pitju alkohola odvratna. Sapa je vroča, razbijajoč občutek v glavi, iz telesa ‘puhti’ alkohol in smrdimo. Kljub temu pa nekateri, predvsem moški, poročajo, da se jim med alkoholnim mačkom libido precej okrepi, piše DailyMail.

“Zakaj sem tako vzburjen, ko imam mačka? Za to mora obstajati znanstvena razlaga. Po noči, ki jo preživim pod vplivom alkohola, se vedno počutim kot divja žival,”

se glasi ena od objav na Redditu.

Drugi uporabnik platforme Reddit se sprašuje podobno: “Zakaj sem tako vzburjen, ko imam alkoholnega mačka, in to ne glede na to, koliko sem seksal noč pred tem? Ali se to še komu dogaja in ali ve zakaj?” Na spletnih forumih je na stotine podobnih objav.

Spolnost preganja slabe občutke in bolečino?

Alkohol začasno poveča raven dopamina, znanega kot hormon sreče, zato so pijani ljudje lahko bolj razigrani, sproščeni in z manj zadržki. Te fiziološke spremembe pa lahko vztrajajo tudi dan po zaužitem alkoholu, torej ko imamo alkoholnega mačka, je za DailyMail povedala  dr. Sanam Hafeez, nevropsihologinja iz New Yorka. “Poleg tega kronično uživanje alkohola ruši ravnovesje nevrotransmiterjev v možganih, vključno z dopaminom, serotoninom in endorfini. Po prenehanju uživanja alkohola telo poskuša vzpostaviti normalno raven teh nevrotransmiterjev, zaradi česar lahko pride do nihanja razpoloženja in vzburjenosti ter povečane spolne sle,” je pojasnila.

Simptomi alkoholnega mačka se začnejo pojavljati približno 12 ur po prenehanju pitja alkohola in takrat se začne zniževati tudi raven dopamina. Nekatere osebe z alkoholnim mačkom tako iščejo spolne odnose, da bi si izboljšali razpoloženje. Med spolnimi odnosi se namreč sproščajo dopamin in druge kemične snovmi v možganih, ki izboljšujejo razpoloženje, denimo endorfini in oksitocin. Endorfini pomagajo zmanjševati bolečino in izboljšujejo razpoloženje, kar je lahko koristno, kadar trpimo zaradi simptomov alkoholnega mačka – zaradi glavobola in tesnobe.  Poleg tega pa spolni odnos lahko zniža tudi raven stresnega hormona kortizola in tudi tako pomaga ublažiti občutek nelagodja, ki ga čutimo med alkoholnim mačkom.

Nič ni boljšega, kot ‘orgazmi alkoholnega mačka’,

je napisal uporabnik Reddita, na kar je drug uporabnik odgovoril

Lahko potrdim, sem ravno doživel enega.

Raziskave so pokazale, da spolni odnos oziroma doživetje orgazma (lahko tudi s samozadovoljevanjem) lahko ublaži bolečino.

Vir: https://www.dailymail.co.uk/health/article-13210087/hornover-reveal-surprising-reasons-people-extremely-horny-hungover-sex.html

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,583
27.07.2024 ob 10:03
29,520
29.12.2022 ob 00:02
448
21.08.2023 ob 21:43
Preberi več

Več novic

New Report

Close