Tako preverite, ali so jajca res sveža

Jajca v kartonu
FOTO: Morgane Perraud, Unsplash

Ste kdaj v dvomih, ali so jajca v vašem hladilniku še vedno užitna? Skrb za svežino jajc je pomembna, saj vpliva na okus, hranilno vrednost in varnost uživanja. Na srečo obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko hitro in enostavno preverite, ali so jajca še vedno dobra.

Ste že kdaj razbili jajce in se spraševali, ali je še vedno sveže? Morda ste opazili, da se je beljak razlezel ali da je rumenjak bolj plosk kot običajno. Ali pa ste se spraševali, ali je tisto jajce, ki je že nekaj tednov v hladilniku, še vedno varno za uporabo?

Znanstveniki so razvili napredne metode za določanje svežine jajc, ki segajo od senzoričnih ocen do zapletenih analiz, kot sta spektroskopija in hiper-spektralno slikanje. Te tehnike omogočajo podrobno analizo sestavin jajca, kot so beljakovine, voda in plini, ki se sčasoma spreminjajo in vplivajo na njegovo svežino.

Toda kaj lahko naredimo doma, da preverimo svežino jajc?

Eden od najbolj praktičnih načinov za oceno svežine jajc je s preprostim testom potopa v vodi. Za to potrebujete le skledo ali kozarec hladne vode ter jajce, ki ga želite preveriti.

  • Sveže jajce: potone na dno in leži ravno.
  • Staro jajce: priplava na površje ali stoji pokonci.

Sveža jajca imajo manjšo zračno celico, zato so gostejša in potonejo. Stara jajca pa imajo večjo zračno celico, zaradi katere so lažja in priplavajo na površje.


Še več domačih testov

Poleg testa s potopitvijo v vodo obstajata še dve enostavni metodi, s katerimi lahko doma preverite svežino jajc, ne da bi potrebovali posebne pripomočke ali znanstveno opremo. Te preproste domače metode vam lahko ponudijo hitro oceno svežine jajc, vendar je treba upoštevati, da niso tako zanesljive kot laboratorijske analize ali testi, ki jih uporabljajo strokovnjaki. Kljub temu so odlično orodje za vsakodnevno uporabo v kuhinji. Če obstaja dvom o svežini jajca, je vedno bolje, da se na strani previdnosti odločimo za zavrnitev uporabe, saj lahko zastarela jajca predstavljajo tveganje za zdravje.

  • Pregled beljaka: Ko razbijete jajce, pozorno opazujte beljak. Svež beljak ohranja svojo gostoto, je gladek in prozoren, kar kaže na visoko kakovost in svežino. Po drugi strani pa lahko star beljak izgubi svojo strukturo, postane bolj tekoč in moten, kar je znak, da jajce morda ni več najboljše za uporabo.
  • Pregled rumenjaka: Podobno je tudi stanje rumenjaka dober pokazatelj svežine. Svež rumenjak je ponavadi bolj okrogel in čvrst, kar pomeni, da se ob razbitju jajca jasno loči od beljaka in ohranja svojo obliko. Star rumenjak pa lahko izgubi to čvrstost, postane bolj plosk in se lahko razprši, kar nakazuje na zmanjšanje svežine.

Da bodo jajca čim dlje sveža

  • Jajca se morajo hraniti pri stalni temperaturi. Zaradi temperaturnega nihanja se namreč orosijo, zaradi česar se spodbudi rast bakterij na lupini, ki lahko vdrejo v notranjost.
  • Jajca shranjujte v originalnem pakiranju.
  • Umazana jajca se ne smejo prati ali brisati. Lupina je namreč porozna in lahko se onesnaži njihova vsebina
  • Jajca porabite v roku uporabe.

Znanstvene metode za določanje svežine jajc so dragoceno orodje za zagotavljanje varnosti in kakovosti hrane. Te tehnike se lahko uporabljajo v živilski industriji, trgovinah in restavracijah, da se zagotovi, da potrošniki dobijo sveža jajca. Doma pa lahko s preprostimi testi preverimo svežino jajc in se prepričamo, da uživamo le varna in kakovostna živila.

Viri:

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close