Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tonzile izrastki

Tonzile izrastki

Pozdravljeni,

zanimajo me izrastki, ki so obkrozeni na tonzilah na fotografiji. Najbolj spoden ima na koncu belo konico. Nic nisem tipala, na oko mi deluje vse mehko. Sredinski izrastek sem opazila dva meseca nazaj, se mi zdi, da je rahlo zrastel. Je potreben obisk pri orl?

Pozdravljeni,

na mandljih imam več izrastkov.  Dva sta velika kak cm, tretji je manjši. Oba velika štrlita, vendar nimam občutka, da bi me fizično motila. Velika dva se nahaja vsak na svojem mandlju, eden spodaj, drugi zgoraj. Zanima me, zakaj pride to teh izrastkov ter ali je smiseln obisk zdravnika. Sta rdeče barve in delujeta mehka, se ju pa nisem dotikala. Na enem mandlju opažam tudi razhlo izboklino, ki je svetlo rdeča. Stara sem 33 let.

Hvala za odgovor!

Rahlo zaskrbljena

 

Pozdravljeni,

na mandljih opažam izrastke. Prilagam fotografiji. Gre za dva izrastka dolga približno 1 cm (obkroženo) in enega manjšega. Opažam tudi še en manjši izrastek, ki je obarvan zelo svetlo rdeče (obkroženo). Na drugi fotografiji je še enkrat posnet večji izrastek (na fotografiji na levem mandeljnu zgoraj). Daljša izrastka delujeta mehka, vendar se ju nisem dotikala. Pri govoru, požiranju ne občutim nobenega motečega občutka. Zanima me, ali je to nekaj normalnega oz. nič skrb vzbujajočega, ali bi bilo smiselno stopiti do zdravnika. Stara sem 33 let.
Čez leto sem večkrat prehlajena, enkrat na leto ali na dve leti imam v zadnjih 6 letih angino, ki sem jo zdravila z antibiotiki.

https://file.si/lzW4/20240326-190323.jpg

https://file.si/jzX7/20240320-074055.jpg

Že vnaprej hvala za odgovor.
Rahlo zakrbljena

Pozdravljeni,

žal fotografije niso dostopne.

To, da so izrastki mehki, je dober znak. Mandlji pri nobene človeku tudi niso popolnoma gladki, saj imajo izbokline, grudice, vdolbinice in celo globoke jamice. Te strukturne spremembe so tudi odvisne od vsakokoratnega imunskega odziva, saj mandlji burno reagirajo na mikroorganizme – viruse, bakterije in plesni, pa tudi na tuje beljakovine ali alergene v hrani.

So pa z okužbo z visokorizičnimi tipi virusov HPV povezane rakaste spremembe na mandljih. Nizkorizični HPV tipi povzročajo papilome na mandljih, ki jih vsekakor svetujemo odstraniti. HPV okužba se prenaša s slino, pri porodu in spolno.

Svetujemo  cepljenje proti HPV.

Lp,

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close