Najdi forum

Idealna zveza – swingerstvo

Pravijo, da so pari, ki swingajo veliko srečnejši, njihove zveze pa naj bi bile veliko trdnejše in trajnejše od navadnih zakoncev. Verjamete? Je med vami kdo, ki je to poskusil?

Kaj je swinganje?

Swinganje kot alternativni življenjski slog je poskus kombinacije seksualne poligamije s čustveno monogamijo. Zaradi tega je seveda temeljito drugačno od zahodnega modela romantične ljubezni, ki predpostavlja, da sta seksualna in čustvena monogamija neločljivo povezani. V nasprotju s “svobodnimi zakoni” iz sedemdesetih let 20. stoletja, ki so zagovarjali neposesivno ljubezen in strpnost do zakonske nezvestobe, ali poliamornosti – ljubezni do večjega števila ljudi hkrati – je swinganje poligamna seksualna dejavnost, ki jo par obravnava podobno kot vsako drugo družabno dejavnost, ki jo doživi skupaj. Čustvena monogamija ali predanost ljubezenskemu odnosu z zakonskim partnerjem ostaja primarno jedro takšnega para. Swinganje navadno poteka v navzočnosti zakonskega partnerja/partnerice, pri čemer je pomembna privolitev obeh partnerjev v takšno izkušnjo. Čeprav swingerji pogosto postanejo intimni prijatelji z drugimi sorodnimi pari, med njimi obstajajo pravila, ki omejujejo čustveno navezanost na drugega seksualnega, torej “ne-zakonskega” partnerja. Čeprav swinganje vključuje seks z tretjimi osebami (poleg zakonskega partnerja), naj bi po trditvah tistih, ki ga udejanjajo, tako seksualno kot čustveno koristilo odnosu zakonskega para. Z odstranitvijo skrivnostnosti in radovednosti, ki je lastna posameznikovi naravni želji po seksualni pestrosti, naj bi par pri swinganju doživljal svoje fantazije skupaj, brez prevare ali občutka krivde. Z odstranitvijo prevare iz odnosa naj bi se razvila nova stopnja zaupanja in odprtosti, brez uničevalne prtljage ljubosumja.

Kdo so swingerji?

Swinganje kot alternativni zakonski slog je znan že nekaj desetletij, vendar smo doslej o tem fenomenu vedeli presenetljivo malo. Najnovejše študije odstirajo pogled v svet swinganja. Ocene deleža parov, ki udejanjajo swinganje, se zelo razlikujejo. Po raziskavi, ki jo je leta 1995 opravila Severnoameriška zveza swingerskih klubov, naj bi v ZDA v svoj zakon do določene mere vključilo swinganje do 15 odstotkov parov. Druge ocene so zmernejše. Tako naj bi se v swinganje vsaj občasno vključevalo od 2 do 3 odstotkov poročenih parov. Če se ozremo še po demografskih podatkih, se zdi, da so swingerji presenetljivo dobro vključeni v družbo in da so – presenetljivo – naravnani konservativno. Res pa je, da se pri vprašanjih, ki zadevajo spolnost in zakon, opredeljujejo manj rasistično, manj seksistično in manj heteroseksualno kot splošna populacija. Ko gre za politično usmeritev, naj bi bili pretežno konservativni oziroma zmerno konservativni. Večina jih spada v srednji in zgornji srednji razred, njihova povprečna starost je 39 let. Zaradi naraščanja privržencev tega alternativnega življenjskega sloga ne preseneča, da v večini zahodnih držav delujejo dobro organizirani klubi, ki so cvetoč posel. V svoji ponudbi zagotavljajo vse ravni družabnih dejavnosti za swingerje, skupaj s počitniškimi aranžmaji, letnimi konferencami, seminarji …

Kdo in kakšni so swingerji?

– Po raziskavah naj bi swinganje udejanjalo od 2 do 3 odstotki poročenih parov.
– Swingerji so pogosto konservativno naravnani.
– Pri vprašanjih, ki zadevajo spolnost in zakon, se opredeljujejo manj rasistično, manj seksistično in manj heteroseksualno kot splošna populacija.
– Po politični usmeritvi naj bi bili pretežno konservativni oziroma zmerno konservativni.
– Večina jih spada v srednji in zgornji srednji razred, njihova povprečna starost je 39 let.

Swinganje in zakonski stan

Strokovnjaki nimajo prave razlage, zakaj se pari odločijo, da bodo sprejeli takšen življenjski slog, kot tudi ne morejo z gotovostjo trditi, kakšne učinke ima swinganje na zakonske odnose. Nekateri razlagajo swinganje kot rešitev za zakonsko krizo, ki je posledica seksualne rutine. Po treh do sedmih letih zakona je potrebna večja stopnja stimulacije, če naj pride do enake stopnje seksualne vzdraženosti, kot jo je par predhodno dosegel zgolj s pogledom ali preprostim dotikom. Par, ki je dovzeten za nove in drugačne seksualne izkušnje, bo začel odkrivati nove poti skupne seksualne zadovoljitve. Na tej stresni točki se v zakonskih zvezah poveča stopnja nezvestobe in tudi ločitev. Pari, ki najdejo pot do vnovične duševne in čustvene povezanosti, bodo z večjo verjetnostjo prebrodili to obdobje. Swinganje je tako lahko ena od rešitev za problem navajenosti in seksualne rutine, saj prinaša seksualno raznovrstnost, avanturo in priložnost, da izživijo seksualne fantazije para kot celote, in to brez skrivnosti in prevare. Nekateri k problemu navajenosti in rutine dodajajo še druge značilne razvojne spremembe, s katerimi se srečujejo pari srednjih let. Tako naj bi imelo swinganje razvijalo družabne vezi para in zadovoljilo seksualne potrebe obeh partnerjev. Večina parov se začne spogledovati s swinganjem v poznih tridesetih, ko popusti pritisk vzgoje otrok in ustvarjanja kariere. Po dolgih letih se prvič znajdejo pred priložnostjo, da razširijo svoje interese. Skupaj so dozoreli in zaželijo si poudarka na spolnosti. Ženske dosežejo obdobje, ko njihova spolnost ni več osredotočena na reprodukcijo, otroci vstopajo v puberteto, to pa zmanjša pritisk, ki ga ustvarja ukvarjanja z majhnimi otroki. Tradicionalne spolne vloge postanejo prožnejše. Swinganje dovoljuje raziskovanje seksualnosti, ki sega onkraj monogamne zakonske postelje, pri čemer nista ogrožena zakonski stan in varnost, ki jo ponuja. Pari zagotavljajo, da swinganje krepi njihove zakonske odnose. Tako za moške kot ženske se zdi, da nimajo večjih težav z ljubosumjem. V primerjavi s splošno populacijo swingerji ocenjujejo svoje zakone kot srečnejše, svoje celotno življenjsko zadovoljstvo kot večje in svoje življenje kot zanimivejša.

kopirano: http://www.swingerclub.si/forum/viewtopic.php?t=5&postdays=0&postorder=asc&start=15

Ti veliki žrebci, ljubimci in ljubitelji žensk (ironija), ki so jih polna usta razvrata, bi se pokakali v hlače. Zakaj si ne bi upali? Ker bi se bali, da bi njihova ženska na takšnem partiju uživala veliko bolj kot oni. Je treba pa kar lepo imeti veliko jajc, da slečeš hlače pred žensko, ki ji ni prav nič mar zate. Zakaj misliš, si ne upajo v obraz reči, da jim je samo za seks in nakladajo, kako nas imajo radi in mislijo resno? Da bi dobili, okej, tudi. Predvsem pa zato, ker zaljubljene veliko manj kritično gledamo na njihove posteljne polomije. Če misliš, da te ima rad, veliko manj kritično gledaš na to, da je ves presran, da se mu tresejo roke, da je neroden. Če je seks samo seks, lahko sredi teh nerodnosti vstaneš, se oblečeš in greš. Potem se ego nekaj let ne pobere. Malo sem zašla s teme … Ne, nisem za swingerstvo. Tega nikoli nisem počela in mislim, da tudi ne bo. Če pa bi mi tip najedal, da je kakorkoli prikrajšan, ker je v monogamni zvezi, bi mu pa rekla, ali si upa. Ampak to bi, vem, bil tudi konec zveze.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Jaz pa razmišljam takole: Zakaj so na teh swinger clubih vedno dobrodošle samske ženske, medtem ko samski moški nimajo tam kaj iskati? Zakaj toliko žensk avtomatsko postane biseksualnih ko se spustijo v to? Jih mogoče na tiho v to silijo moški? To so nekatere bolj delikatne stvari, ki se mi ne zdijo povsem enakopravne.
Potem pa še nekaj: Pari naj se ne bi zaljubili v druge pare, ampak saj čustev ne moremo vedno kontrolirati… Nedvomno pa imajo pogum ja.

ne hvala. meni je ljubjenje za dva.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Koliko žensk bo tukaj na MON-u priznalo, da bi jih zanimalo, kako je seksat z drugo žensko? Veliko.

Niti v sanjah ne bi seksala z žensko. Pa tudi partnerja si ne bi izmenjevala.

Mi je pa enkrat en tip dal dvojko, ker nisem pristala na seks v troje: on, jaz in še ena ženska. Za hec (da vidim, kako bo reagiral) sem mu rekla, da bi pristala edino na trojček “on, jaz in še en moški”, pa on ni pristal. A od mene pa je pričakoval, da bom pristala na njegov predlog…, kreten.

Meni so vse alternative nesprejemljive, tudi swingerstvo. Me ne zanimajo ne raziskave niti statistika kako “fajn” so ti ljudje.

Mi je pa enkrat en tip dal dvojko, ker nisem pristala na seks v troje: on, jaz in še ena ženska. Za hec (da vidim, kako bo reagiral) sem mu rekla, da bi pristala edino na trojček “on, jaz in še en moški”, pa on ni pristal. A od mene pa je pričakoval, da bom pristala na njegov predlog…, kreten.[/quote]

Takih je pa kar dosti tipov (zelo veliko!). Tudi moj bivši bi z mano pa še eno, na moj predlog, da bi pa jst rajši z njim in še enim, ga je pa skoraj kap zadela, kaj se grem, da on pa že ne bo gledal kako me bo še en nategoval… Vsake toliko je prišel na dan s tem predlogom.

živjo.
jaz pa se sprašujem če se še komu dogaja, da se zaljubi v nekoga, ki je od drugod doma, ki ga videvaš nekaj časa, potem pa tisto lepo mine in moraš ali ti nazaj domov ali pa on. praktično, ga ne moreš imet. ker ali se sploh več nikoli ne vidita, ali pa ima vsak svoje življenje – – – – > edini problem :RAZDALJA. tko da praktično ni možnosti za kej več, čeprav bi si želela. ali pa se vidita vsake tolko časa….
men se to skozi dogaja.
no uživajte:)

Poznam en par,ko sta swingerja.Bila sta toliko korajžna,da sta šla na TV razlagat svoje poglede na swingerstvo.
Po moje je to samo navadnen k…..h…
So prepotentneži,rabijo nekaj več,samo,da se lepo sliši in se kregat ni treba doma s partnerjem,pač swingajo ali se križem kurbajo.
Rutina ni opravičilo.
Pravita,da njima se ne bo treba ločiti,tako kot drugim.Gre za drugačen pogled na seks.Brez čustvenih upletov.Čeprav jaz tega ne verjamem čisto popolnoma.Da bi zaradi denarja morala gledati,kako moj mož natepava drugo,rajši jem travo in listje.
Ne gre za ljubosumje,temveč ne bi želela,da bi živela takšen stil.Razpuščeno,svobodno preveč mi je tuje.Ni zame in hvala.

In zato je vse, česar ti ne počneš, bolno, nerazumljivo in mora biti s tako zvezo sigurno nekaj narobe? Madona no.

Takih je pa kar dosti tipov (zelo veliko!). Tudi moj bivši bi z mano pa še eno, na moj predlog, da bi pa jst rajši z njim in še enim, ga je pa skoraj kap zadela, kaj se grem, da on pa že ne bo gledal kako me bo še en nategoval… Vsake toliko je prišel na dan s tem predlogom.[/quote]

no ta je bil pa res en egoist :)))

Kakor kdo želi ane. Tega bo po mojem mnenju v prihodnosti vedno več, ko se bodo ljudje osvobodili negativnih čustev in posesivnosti, ki uničuje vsako zvezo. Verjamem, da je edino odprta ljubezen prava ljubezen, ki dopušča partnerjema lasten duhovni razvoj in ga ne ovira tako kot večina zakonskih zvez.

Koliko žensk bo tukaj na MON-u priznalo, da bi jih zanimalo, kako je seksat z drugo žensko? Veliko.[/quote]

Gotovo ima seks z žensko svoje čare že zaradi ženske nravi, nekaj tudi zaradi tega, ker je ženska v filmih, reklamah, revijah..v ospredju in si jo bolj zapomnimo, vtisnemo v spomin, po gledanju pornografije in podobnega ni čudno, da imamo potem njo pred očmi.

a dam prav tisti, ki pravi, da jih veliko postane biseksualnih zaradi tihega pritiska moških. Bistveno je, da se ženska, če si želi ženske, ne čuti tako kriva kot bi se, če bi si želela kombinacije mmž.

Jaz sem za pravičnost, par-par oz. enako število kombinacij mmž in mžž. Ker je žensk, ki so pripravljene za menjavo partnerjev, skupinske sekse,.. neprimerno manj kot moških, si lahko jaz privoščim, da večinoma seksam v kombinaciji mmž. Vem, da na neprav način črpam čustveno energijo, a drugega nimam. Babe, če se boste odločile za swingerstvo, dajte si privoščit dva (tri…) moška, jaz pri tem neizmerno uživam.

mi2 s fantom sva šla na privat swingerstvo in billi smo 4-je pari…torej 8ljudi…midva tudi nisva kaj preveč ljubosumna eden na drugega imava odprto vezo in zelo si zaupava ampak si vse pustiva,ker si zaupava…res takšno življenje je res lepo lahko,če si partnerja dovolita tiste stvari,ki jih imamo vsi v mislih in si želimo želje ampak današnji cajt ni več zaupanja…ker nekateri moški hočejo imeti oblast nad žensko ali obratno zato tudi pride do varanja,ker si partnerja ne izpovesta želje in si ne dovolita da se te želje uresničijo…taka veza pa ni glih lepa!

No, očitno jaz še nisem dorasla takšnim odprtim in svobodomiselnim pogledom na ljubezen. Sem še bolj staromodna glede tega in si niti v sanjah ne morem predstavljati, da bi moj mož seksal z eno drugo in pri tem užival, pa tudi sama ne bi mogla niti slučajno z nekom seksati iz same potrebe!? Se mi že sama misel na to upira. Meni je seks dober samo, če sem zaljubljena ali ljubim, ker sem še zmeraj mnenja, da je prav čustvena razsežnost tista pika na i, ki ga naredi tako posebnega, drugače mi je to samo ena telovadba, kot aerobika ali tenis, torej grem raje na to varianto, če rabim rekreacijo.
Ampak, kakorkoli že, spoštujem odločitev tistih, ki jim to prija, če le ni prisotna vsaj prikrita manipulacija z ene ali druge strani, ko si en partner tega želi bolj kot drugi. Aja, drugače pa poznam en par, ki je na veliko svingal, potem pa se je moški med svinganjem zaljubil v eno drugo, se razšel z ženo in ima sedaj s to ta novo čisto tradicionalen odnos, tako da… V tem primeru najbrž njegova pobuda za svingerstvo ni bila rezultat svobodomiselnih, neposesivnih, naprednih idej o partnerstvu in ljubezni, ampak morda nekaj čisto drugega? Morda v svoji ženi ni videl ravno idealne partnerice, pa je hotel na takšen inteligenten način, ki ne bi prinesel napornega skrivanja pred ženo in posledičnih prepirov, iskati dalje, hkrati pa imeti njo za rezervo, če ne bi našel česa boljšega? Ne vem, samo ugibam.

tole pa podpišem. lepo si napisala leluvi.

ona-on, mogoče pa le vse ni tako idealno kot opisuješ.

Sklepam glede na to, da to pišeš ob takih poznih oz. zgodnjih jutranjih urah. A ne moreš spati?

ob takih urah sem zato pisala,ker ni pomembno kdaj grem spat…vglavnem mi je da se dobr naspim…midva s fantom sva tudi 13let narazen…jst jih imam 19 on 32let…samo res odprta veza je lahko zelo lepa,ker midva si res veliko zaupava in se zelo dosti pogovarjava ubistvo veza ni nek samo da sta dva skupaj zaradi shajanja položnic,otrok…dva sta lahko zelo dobra prijatelja…samo midva sva swingerja po novem sprobavanju pa še to je,da on ni hotel ženske temveč jaz,še preden sem bla z njim sm spala z žensko ne predstavljam pa si družine z žensko mi je še vedno moški všeč…res imava prepire tko kot vsak par midva še uživava včasih v prepirih ampak ko se imava lepo se imava res lepo…tudi ko greva med ljudmi sva zelo sproščena in nisva zadržana kot nekateri pari večinoma ženske…midva res vse stvari,ki si jih želiva jih imava skupaj…tudi če sva swingerja je še vedno meni osebno najlepši sexs med dvema,ko se imata rada!

Ona-on,

hja…malo si še mlada, da bi lahko verodostojno trdila kaj je idealna veza…idealna veza se pokaže v trenutkih, ko so vzponi in padci…ko niso ravno idealne razmere…

morda ti delam krivico, vendar je današnja mladina pri 19-letih še skoraj otrok…nisi kriva ti, vendar vzgoja in razmere, ki so pripeljale do tega…

glede swingerstva pa kakor komu paše…če nekdo uživa v tem, prav…sama si ne predstavljam, da bi moj ljubi seksal z drugo žensko, jaz bi pa v tem uživala…

New Report

Close