Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Razlaga MR izvida ledvene hrbtenice

Razlaga MR izvida ledvene hrbtenice

Prosim za razlago MR izvida ob tem bi pa imel tudi nekaj vprašanj.

 

Izravnana ledvena lordoza.

Znižana sta i.v. prostora na segmentih L4-5 do LS-51, ostali i.v. prostori so primerno visoki, i.v. foramni so primerno široki.

Na segmentu L3-4 je širokobazna posterolaterna protruzija i.v. diska, ki blago boči sprednji duralno vrečo obojestransko, brez stika v spinalne živca.

Na segmentu L4-5 je širokobazna posteriorna protruzija i.v. diska, ki odriva sprednji duralno vrečo, oži oba lateralna recesusa – možno draženje korenine L5 levo, obojestransko sega tudi v začetna dela i.v. foramnov, kjer je lahko v stiku s spinalnimi živci L4.

Na segmentu L5-S1 je retrolisteza L5 prve stopnje, prisotna pa je tudi v manjša posteriorno širokobazna protruzija i.v. diska, ki odriva sprednjo duralno vrečo ter minimalno oži desni lateralni recesus, brez prepričljivih stikov s koreninami, i.v. foramna sta prosta.

Mali sklepi so blago do zmerno naplasteni, predvsem v spodnjih segmentih terminalnih plošč korpusov l4-5 ter l5-S1 so blage degenerativne spremembe tipa modic 2.

Znižana je intenziteta izliva diskov na segmentih l4-5 ter l5-S1 – desicirana diska, signal iz ostalih diskov je primeren. Signal medule je primeren. V okolnih mehkih tkivih ni posebnosti.

Mnenje: blage degenerativne spremembe ledvene hrbtenice s protruzijami diskov l3-S1 ter možnim draženjem nevralnih struktur kot opisano

Star sem 31 let Marca 2019 sem bil operiran L5/S1 desno spodaj zaradi hernije, Bolečine zaradi tiste operacije so sedaj preteklost, takrat mi je nagajala noga, sedaj je v redu. Se mi je pa pojavila bolečina v predelu presredka in desnega moda. Bil sem na urološkem pregledu kot tudi na UZ, rezultati vse v redu. Je možno da se mi ta bolečina pojavlja od hrbtenice zaradi poteka živca tam?

Kaj blage degenerativne spremembe tipa modic 2 pomenijo, pred 5 leti na MR piše na izvidu zmerne spremembe modic 1, se je stanje zelo poslabšalo?

Se je protruzije možno kako znebiti, jo zmanjšati ali prestaviti kam drugam brez operativnega posega, vsaj toliko da ne nebo pritiskalo na duralno vrečo?

Glede na to, da na vseh elementih od L3-S1 protruzije odrivajo sprednjo duralno vrečo, je to morda od izravnane ledvene lordoze, ki je zaradi mojega načina dela v službi zares izrazita?

Nekaj časa sem nosil pas za izravnavo ledvene hrbtenice, vendar so se takrat začele pojavljat bolečine. Je potem smiselno probat s tem naprej?

 

Hvala za odgovor

Spoštovani!

MR preiskava je pokazala manjše protruzije diskusov od L3 do S1 brez večje utesnitve nevralnih struktur. Tudi na nivoju L5-S1, kjer ste bili operirani, ni nič stisnjeno. Operacija ni potrebna, svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo in fizioterapijo.

Bolečine v presredku in modih verjetno niso posledica ledvene hrbtenice.

Stanje se je v primerjavi s prejšnjo MR preiskavo rahlo poslabšalo, nič pa alarmantnega.

Protruzije se lahko tudi zmanjšajo s pravilno vadbo, fizioterapijo, lahko tudi manualno terapijo.

Protruzije so lahko posledica nepravilne drže v službi in izravnane lordoze.

Če ste imeli bolečine s pasom, ga potem odsvetujem.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Prosim za razlago MR izvida ledvene hrbtenice in mnenje.

Partner je bil na MR ledvene hrbtenice in je dobil takšen izvid.

Ohranjena ledvena lordoza.

višina korpusov vretenc je ohranjena.

Zmerno degeneriran ter znižan disk L5-S1, blago degeneriran in znižan disk tudi L4-L5. Diski na ostalih nivojih so ohranjene višine.

Na nivoju L4-L5 blago širokobazno protrudiran disk, levi recesus je blago zožen brez utesnitev.

Začetno zožen tudi levi foramen.

Na nivoju L5-S1 blago centralno protrudiran disk, brez prepričljivih utesnitev foramnov ali recesusov.

Brez spiralne stenoze.

Konus medularis ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.

Spoštovani!

Gre za obrabo in izbočene medvretenčne ploščice na nivoju L4-L5 in L5-S1 brez večje utesnitve nevralnih struktur. Operacija ni potrebna, moral bi pa videti MR posnetke za dokončno mnenje. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

hvala za odgovor in mnenje

New Report

Close