So takšne ranice znak resnejšega stanja?

ginekolog, pregled, zdravnik Colposcopy
Foto: Profimedia

“Spolne odnose imam vedno s kondomom, partner pa nima težav. Zanima me, ali gre samo za občutljivost kože (morda zaradi določenih vložkov), alergijo ali gre za znake kakšne resnejše bolezni,” sprašuje uporabnica foruma.

Marca in aprila se na portalu Med.over.net še bolj posvečamo zdravju žensk. Veliko odgovorov in rešitev za svoje težave lahko najdete tudi na naših forumih – eden najbolj popularnih je ABC ginekologije in porodništva, na katerem na vaša vprašanja odgovarja mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva.

Nanj se je obrnila tudi uporabnica z vzdevkom “galija”, ki ima težave z ranicami na spolovilu. “V predelu okrog vhoda v nožnico se mi večkrat (v zadnjih 4 mesecih vsaj trikrat) pojavi ranica (ravna črta kot ureznina) – na obeh ustnicah. Le-ta se kmalu zaceli. Danes sem opazila podobno ranico čisto pri vrhu spolovila. Malo me peče, vendar ni moteče. Pred kratkim sem se zdravila zaradi vnetja mehurja (jemala sem antibiotike Primotren, Cibrobay, nato še zdravila Tavanic). Spolne odnose imam vedno s kondomom, partner pa nima težav. Zanima me, ali gre samo za občutljivost kože (morda zaradi določenih vložkov), alergijo ali gre za znake kakšne resnejše bolezni. Stara sem 24 let, ginekološki pregled je pokazal normalno stanje, izcedka nimam, menstruacija je redna, na higieno zelo pazim,” je zapisala.

Kaj je dobro v takih primerih ukiniti?

“Razpoke, kakršne opisujete, niso nevarne, so le nadležen pojav iz različnih razlogov. Med pogostejšimi sta glivična infekcija in preobčutljivost na različne snovi, s katerimi pride koža v stik (ekcem, alergija). Ranice lahko negujete z običajno rahlo mastno kremo, za začetek pa ukinite uporabo mila pri higieni več kot enkrat dnevno, sintetične vložke s higroskopskimi polnili ipd.,” svetuje mag. Stanko Pušenjak.

Imate tudi vi vprašanje? Postavite ga lahko TUKAJ!

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,289
05.10.2024 ob 16:12
262
23.09.2024 ob 12:59
1,613
18.09.2024 ob 18:07
849
04.10.2024 ob 14:09
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close