Najdi forum

Demenca in nespečnost in ostalo

Pozdravljeni, imam vprašanje ki se navezuje na demenco in nespečnost in kaj narediti, ker v družini dobesedno postajamo zombiji in s tem trpi tudi psiha.

 

V družini je oseba z kognitivno motnjo oz. neopredeljena demenca. Alzheimerjeva bolezen še ni prisotna, čeprav imam občutek, da se pojavljajo določeni zametki le te.

Težava, poleg dnevnega menjavanja razpoloženja na par minut in ostalih zadev – agresivnost, zmerjanja, upiranje, je zdaj postala tudi težava nespečnost oz. “zmeden bioritem” spanja.

Oseba jemlje Citafort (poskušala so se tudi ostala podobna zdravila) in Kvelux. Zdravnik je predpisal dozo za Kvelux 200 mg (+/- 50 mg, max. 100 mg variacije). Težava, ki sedaj nastaja je ta, da je oseba po zaužitju Kveluxa po nekem času postane totalno zmedena, težko hodi,  še dodatno udari na psiho, nemirna v postelji in podobno. Npr.: damo Kvelux tableto, po cca 2 urah želi iti spat, jo damo v posteljo, že malce spi oz. bolj meditira, ampak v roku 15 do 30 minut, se zbudi kot sova in začne hoditi. Ko jo želimo spraviti nazaj v posteljo se upira in zmerja, totalna preganjavica in še kaj, vse to traja od 1 ure do par ur. Ko enkrat zaspi je pa ok, ima trden spanec, je pa težava, da bi potem ta oseba tudi spala do 13, 14 ali celo 15 ure popoldan. Kdaj vstane tudi večkrat na noč.

 

Druga težava (seveda poleg ostalih) je menjavanje razpoloženja. Ko se oseba zjutraj zbudi in vstane je vse ok, razpoloženje je vredu in podobno. V sredini zgodnjega popoldneva (kdaj se tudi zgodi dokaj kmalu po zajtrku ali opoldne, odvisno) je razpoloženje že tako tako oz. vodi v nesramnost, indolentnost, odklanjanje vsega in upiranje. Kdaj se to zgodi, če se postavi čisto navadno, vsakodnevno vprašanje ali pojavi “trigger”, da osebo znervira. Ne zna se zamotiti, neučakanost na višku, ko pa to osebo želiš vključiti, da je aktivna, pa se ponovno pojavi odklanjanje oz. upiranje. Baje samo kričimo nanjo. Ko je pa v družbi znanih in neznanih ljudi pa četudi je hrup in ne vem kaj še vse, pa nobeden ne kriči nanjo, samo domači.

Kaj narediti oz. v kakšnem časovnem razmiku je potrebno dati Kvelux, da ne bo več oz. da bo čim manj tavanj? Recimo dati Kvelux ob 18 uri in počakati do 21 ure, da vse mine? Ali celo opustiti Kvelux oz. narediti zamenjavo?

 

Kaj naj naredim? Vsi vemo, da bi vse dali za domače, ampak ne vem če bom zmogel. Hvala za pomoč.

Pozdravljeni,

žal, vse težave ki jih opisujete so del bolezni. Tipično se povečana zmedenost, vznemirjenost in razdražljivost pojavi zvečer, ko se nekoliko stemni. Včasih pomaga, da se pojača osvetlitev stanovanja, kar nekoliko zmanjša zmedenost. Če že niste, vam svetujem, da se po nasvet obrnete na Društvo Spominčica https://www.spomincica.si/

Skrb za osebo z demeco je zelo zahtevna in izčrpajoča, pomembno je da si zagotovite vso pomoč ki jo lahko dobite in poskrbite zase, ker to je maraton, ni tek na 100m. Zato je zelo pomembno, da v tem obdobju še vi ne zbolite.

Gled farmakoterapije vam težko svetujem, ker ima oseba svojega psihiatra ki jo najbolje pozna, pozna njene bolezni in vsa zdravila ki jih prejema, zato je smiselno se o tem pogovoriti z lečečim psihiatrom.

Vse dobro vam želim,

Daniela Fiket

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close