Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Oslovski kaselj- cepljenje med dojenjem

Oslovski kaselj- cepljenje med dojenjem

Pozdravljeni,

v naslednjih dneh bom rodila. Zal se v nosecnosti nisem cepila za oslovski kaselj, tudi ginekolog mi ni priporocal oz povedal za to takrat ko je bil cas. Sedaj me noro skrbi trenutno stanje v Sloveniji, in kako obvarovati dojencka vsaj do prvega cepljenja ki bo sredi maja.

Zanima me ali bi bila kaksna korist ce se sedaj do maja obnovitveno cepiva jaz in mož (oče otroka). Je prvi otrok tako da drugih tesnejsih stikov ne bo imel. Ali se jaz lahko cepim kljub temu da zelim dojiti? se bo preko dojenja prenasalo tudi kaj “protiteles” na otroka? Ali obnovitveno cepljenje dejansko pomaga pri tem da se clovek ne okuzi in be raznasa bolezni ali je bolj kot pri covidu, da samo olajsa simptome zbolis pa vseeno?

Res ne vem kaj naj naredim, me je pa zelo strah. Seveda bomo omejevali stike ampak cisto izolirati se ne moramo (vsaj babice, dedki, oce bo sel v sluzbo…).

Hvala in lp,

 

Şpostovani, vsekakor je obnovitveno cepljenje vseh, ki prihajajo v stik z dojenckom, priporocljivo. V nekaterih drzavah izvajajo t.i. nest cepljenja, kjer cepijo osebe okoli nosecnice. V vasem primeru torej tudi dedkov in babice. Sicer pa so zascitni ukrepi povsem identicni, kot za preprecevanje drugih okuzb dihal. Novorojencka ogroza vsaka akutna okuzba dihal, se posebej pa RSV. Zascitni ukrepi so, da na blizje kot 1 m, k dojencku pac ne puscate obiskovalcev, prostore vedno intenzivno zracite, k vam naj ne hodijo prehlajene osebe, skrbite za umivanje rok. Z zagotavljanjem razdalje  od otroka in prezracevanjem odlicno zmanjsujete moznost prenosa akutnih okuzb dihal. Ce kdo izmed vaju s partnerjem zboli za akutno okuzbo dihal, pri tesnem stiku z dojenckom striktno (to pomeni VEDNO, kadar pride v stik, manjsi kot 1 m), uporablja zascitno masko in si dosledno umiva roke.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni, torej ce prav razumem, ni sporno se cepiti med dojenjem? Sem dva tedna po porodu in tudi razmisljam o tem, med nosecnostjo sem bila prepozna. So lahko kaki negativni ucinki na otroka ali na dojenje? Hvala!

Spoštovani, cepiva ciljano prav na doječih materah niso preučevali, a glede na sestavo cepiva ni pričakovati učinka na dojenje. Prav tako ne na otroka (po priporočilu bi se itak cepili že v obdobju nosečnosti).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close