Za kronično boleznijo, ki jo ima Kim Kardashian, trpi tudi 40 tisoč Slovencev

Foto: Profimedia

Zvezdnica je svoj boj z luskavico že mnogokrat delila z javnostjo.

“Če imate luskavico, ne dovolite, da vam uniči življenje. Naredite vse, kar lahko, da bi se počutili bolje in da bolezen ne bi prevladala,” je leta 2019 o luskavici povedala ameriška zvezdnica Kim Kardashian, ki je na lastni koži spoznala, da ima luskavica več obrazov. Lepotica ima namreč tudi psoriatični artritis, ki prizadene 30 odstotkov bolnikov* z luskavico (vir*: Revmatiki.si)

Bolezni ne skriva več

Kim pravi, da se je bolezen pri njej prvič pojavila, ko je bila stara 25 let. Sprožil jo je povsem običajen prehlad … Po zdravljenju s kortizonom je bila pet let brez težav, ko se je bolezen vrnila, se je njen boj z njo šele dobro začel. Kje bo bolezen izbruhnila, ne zna napovedati, vedno pa se pojavi na spodnjem delu noge. “S to liso sem se naučila živeti in ne uporabljam krem ali zdravil. Včasih jo prekrijem, včasih pa ne. V resnici me ne moti,” je povedala in razkrila, da se je pri njej pojavil tudi psoriatični artritis. Kim se je neke noči zbudila in ni mogla dvigniti telefona, ker so jo močno bolele roke. Stanje se tudi zjutraj ni izboljšalo. Bolečino je sprva pripisovala fizični aktivnosti, a globoko v sebi je vedela, da to ne drži. Ko je težave začutila še v gležnjih, je vedela, da nima težav z mišicami, ampak s kostmi.

Foto: Instagram/Kim Kardashian

Kim se danes dobro počuti v svoji koži in madežev pogosto niti ne prekriva več z ličili. “Živim zdravo in poskušam jesti predvsem rastlinsko hrano ter piti smutije z morskim mahom. Skušam si vzeti čas zase in ohraniti stres na minimumu.

Bolezen ima 40 tisoč Slovencev

“Luskavica je kronična vnetna bolezen z več obrazi, ki ne prizadene le kože. Najvidnejši znaki bolezni se sicer pokažejo na koži, kjer nastajajo rdečkaste vnetne plošče (plaki), pokrite s srebrno-belo plastjo lusk. Vendar pa danes, ko govorimo o luskavici, govorimo o psoriatični bolezni, saj se zaradi sistemskega vnetja bolezen lahko odraža tudi drugje v telesu. Bolniki z luskavico se srečujejo tudi s številnimi drugimi pridruženimi bolezenskimi stanji,” o bolezni, za katero naj bi trpelo 40 tisoč Slovencev, pišejo na spletni strani Revmatiki.si.

Pri luskavici, za katero najpogosteje zbolimo med 20. in 40. letom starosti, imunski sistem postane preveč aktiven, zaradi česar se kožne celice prehitro razmnožujejo. Najpogosteje se pojavi na lasišču, komolcih ali kolenih, lahko pa so prizadeti tudi drugi deli telesa. Znanstveniki še vedno niso povsem prepričani, kaj povzroča luskavico, dognanja pa kažejo, da gre pri vzrokih za mešanico genetike in okoljskih dejavnikov, razlagajo na spetni strani ameriškega Nacionalnega inštituta za artritis, mišično-skeletne in kožne bolezni. Med zunanjimi dejavniki, ki lahko povečajo možnosti za razvoj psoriaze, so okužbe, zlasti okužbe s streptokoki, nekatera zdravila, kot so zdravila za zdravljenje bolezni srca, malarije ali duševnih težav, kajenje in debelost.

Simptomi se pojavijo v ciklih. Način zdravljenja je odvisen od vrste in resnosti bolezni. Blago psoriazo je mogoče uspešno zdraviti s kremami ali mazili, medtem ko zmerna in huda psoriaza lahko zahtevata zdravljenje s tabletami, injekcijami ali fototerapijo. Obvladovanje običajnih sprožilcev, kot so stres in poškodbe kože, lahko prav tako pomaga ohraniti simptome pod nadzorom.

Foto: Enikam.si

Pogosteje kot v splošni populaciji se pri bolnikih z luskavico pojavljajo še:

  • metabolni sindrom
  • srčno-žilne bolezni
  • sladkorna bolezen
  • debelost
  • povišan krvni tlak
  • povišane vrednosti holesterola
  • kronična ledvična bolezen
  • kronična vnetna črevesna bolezen
  • depresija

Simptomi luskavice se razlikujejo od osebe do osebe, med najpogostejše pa spadajo:

  • rdeči vneti madeži s srebrno-belimi luskami, ki srbijo ali pečejo (običajno na komolcih, kolenih, lasišču, trupu, dlaneh in podplatih)
  • suha, razpokana koža, ki srbi ali krvavi.
  • debeli, grebenasti, luknjičasti nohti.
  • slaba kakovost spanja.

“Nekateri bolniki imajo sorodno stanje, imenovano psoriatični artritis, za katerega so lahko značilni otrdeli, otečeni ali boleči sklepi; bolečine v vratu ali hrbtu; ali bolečine v Ahilovi peti. Če imate simptome psoriatičnega artritisa, je pomembno, da čim prej obiščete svojega zdravnika, saj lahko nezdravljen psoriatični artritis povzroči nepopravljivo škodo,” še pravijo pri ameriškem Nacionalnem inštitutu za artritis, mišično-skeletne in kožne bolezni.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close