Slaba novica za skoraj 40 tisoč Slovenk

pogovor-zdravnik-pacient-ordinacija

Nova študija je pokazala, da so ženske s sindromom policističnih jajčnikov lahko bolj ranljive za kognitivne težave.

Sindrom policističnih jajčnikov (angl. polycystic ovary syndrome – PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v rodnem obdobju. Prizadene reproduktivno zdravje, povzroči presnovne motnje in škodljivo vpliva na duševno zdravje, a s tem očitno še ni konec slabih novic za ženske, ki živijo s tem sindromom. Nova študija, objavljena v zdravstveni publikaciji Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology, je namreč pokazala, da imajo ženske, ki trpijo za tem stanjem, v srednjih letih pogosteje težave s spominom in razmišljanjem.

Zaradi sindroma jajčniki proizvajajo prekomerne količine moškega spolnega hormona androgena, in sicer zaradi cist, ki nastanejo vzdolž zunanjih robov organa. Posledica tega so neredni menstrualni cikli, ciste na jajčnikih in prekomerna raven moških spolnih hormonov, kar lahko povzroči nenormalno rast las. “Čeprav točnih podatkov o razširjenosti sindroma v Sloveniji nimamo, predpostavljamo, da je pri nas, med ženskami starimi od 20-50 let, skoraj 40.000 žensk s PCOS,” piše na spletni strani Zdravniške zbornice.

Slabši rezultati predvsem pri spominu, pozornosti in verbalnih sposobnostih

Raziskovalci iz Kalifornije, Michigana, Tennesseeja in Marylanda so na začetku študije 30 let spremljali 907 žensk, starih od 18 do 30 let. Nato so opravili teste za merjenje spomina, verbalnih sposobnosti, hitrosti obdelave in pozornosti. V času testiranja je imelo PCOS 66 žensk.

Avtorica študije dr. Heather Huddleston s kalifornijske univerze v San Franciscu je dejala: “Medtem ko [PCOS] povezujejo s presnovnimi boleznimi, kot sta debelost in sladkorna bolezen, ki lahko povzročijo težave s srcem, je manj znanega o tem, kako to stanje vpliva na zdravje možganov. Naši rezultati kažejo, da imajo ljudje s tem stanjem v srednjih letih slabši spomin in miselne sposobnosti ter subtilne možganske spremembe.” Avtorji so poudarili, da njihove ugotovitve ne dokazujejo, da PCOS povzroča upad kognitivnih sposobnosti, kažejo pa na povezavo.

Foto: Profimedia

Raziskovalci so uporabili različne teste. Pozornost so na primer merili s Stroopovim testom, pri katerem so preiskovancem pokazali seznam besed v različnih barvah, oni pa so morali določiti barvo besede, namesto da bi prebrali, kaj beseda pravi. Povprečni rezultat žensk s sindromom policističnih jajčnikov je bil za 11 odstotkov nižji v primerjavi z ženskami brez te bolezni. Verbalni spomin je bil preizkušen z Rey Auditory Verbal Learning testom, ki meri sposobnost pomnjenja in priklica besed po 10 minutah. Ženske so morale pri enem od testov poimenovati čim več različnih besed znotraj določene kategorije ali ki se začnejo z določeno črko.

Rezultate so nato prilagodili glede na starost, raso in izobrazbo ter ugotovili, da so imeli ljudje s sindromom policističnih jajčnikov nižje rezultate na treh od petih testov, ki so jih izvajali raziskovalci, zlasti na testih za merjenje spomina, pozornosti in verbalnih sposobnosti.

Pri manjši skupini 300 žensk so izvedli tudi slikanje možganov, in sicer pri starosti 25 in 30 let, od tega jih je imelo PCOS 25 žensk. Raziskovalci so analizirali belo možganovino, ki igra ključno vlogo pri pomoči telesu pri obdelavi informacij. Povezuje predele možganov, ki pošiljajo in sprejemajo signale, kar vpliva na sposobnost osredotočanja in učenja, reševanja težav in ohranjanja ravnotežja pri hoji, piše Daily Mail. Pri pregledu posnetkov so raziskovalci opazili, da bela snov pri ljudeh s PCOS ni tako zdrava kot pri ljudeh brez tega hormonskega stanja, kar bi lahko kazalo na zgodnje znake staranja možganov.

“Potrebne so dodatne raziskave, ki bi potrdile te ugotovitve in ugotovile, kako pride do te spremembe, vključno s pregledom sprememb, ki jih lahko uvedemo in zmanjšamo možnost za nastanek težav z razmišljanjem in spominom. Več kardiovaskularne vadbe in izboljšanje duševnega zdravja lahko prispevajo tudi k izboljšanju staranja možganov pri tej populaciji.”

dr. Heather Huddleston
Foto: Profimedia

Simptomi sindroma policističnih jajčnikov

Med simptome te bolezni spadajo:

  • neredne menstruacije
  • visoke ravni ‘moških hormonov’ v telesu, ki lahko povzročijo prekomerno poraščenost po obrazu ali telesu
  • povečanje telesne teže
  • redčenje las ali izpadanje las
  • mastna koža ali akne

Za PCOS ni zdravila, vendar je veliko simptomov mogoče izboljšati s spremembami življenjskega sloga, kot sta izguba teže in zdrava, uravnotežena prehrana. Na voljo so tudi zdravila za zdravljenje simptomov, kot so čezmerna poraščenost, neredne menstruacije in težave s plodnostjo.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 06:13
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close