To se zgodi, če nehamo piti alkohol

Moški zavrača alkohol
Foto: Prodimedia

Manj alkohola pomeni manj acetaldehida v telesu. Kaj to pomeni za zdravje?

Vse več je dokazov, ki kažejo na škodljive učinke alkohola na zdravje, vključno s povišanim krvnim tlakom, boleznimi srca in jeter ter rakavimi boleznimi. Mednarodna agencija za raziskave raka (Agency for Research on Cancer, IARC) v novem članku navaja, da ljudje, ki prenehajo piti alkohol, zmanjšajo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka.

“Delovna skupina je na podlagi pregledanih objavljenih ustreznih (več kot 90) raziskav ugotovila, da obstajajo zadostni dokazi, ki kažejo, da zmanjšanje ali prenehanje uživanja alkoholnih pijač zmanjša tveganje za raka ustne votline in požiralnika v primerjavi z nadaljevanjem uživanja alkoholnih pijač,” je dejala dr. Beatrice Lauby-Secretan, vodja IARC. Dokazi, da enako velja tudi za druge vrste raka, pa so mejeni ali neustrezni, je dodala.

Kratkoročne in dolgoročne koristi od prenehanja pitja alkohola

“Ker alkohol vpliva na upad energije in kakovost spanca, se ob prenehanju pitja alkohola povrne energija in izboljša spanec. Dolgoročne koristi od prenehanja pitja alkohola pa so zmanjšanje tveganja za poškodbe jeter, rakave bolezni, bolezni srca in druge,” pa je za Medical News Today povedal dr. Suneel Kamath iz Cleveland Clinic Cancer Institute, ki v raziskavo ni bil vključen. Poleg tega alkohol vsebuje tudi veliko kalorij in tako lahko prispeva tudi k povečanju teže in zapletom, ki so povezani s prekomerno telesno težo.

S poškodbami DNK do mutacij, kakršne so pri rakavih boleznih

“Ko telo presnavlja alkohol, nastaja acetaldehid, ki povzroča poškodbe DNK v celicah. Do neke mere jih telo lahko popravi, če izpostavljenost neprekinjeno traja več let in je velika, lahko poškodbe postanejo trajne in privedejo do mutacij, kakršne nastanejo pri rakavih boleznih,” je razložil dr. Kamath. Pravi, da so verjetno rakotvorni tudi drugi presnovni produkti alkohola, vendar je acetaldehid najbolj znan.

Škodljivi učinki alkohola so odvisni od tega, koliko nekdo popije, in kar je verjetno še pomembneje, koliko časa uživa alkohol. Če nekdo več let redno uživa velike količine alkohola, en mesec brez alkohola ne bo prinesel bistvenih sprememb. Da bi imeli koristi, je treba prenehati ali znatno zmanjšati uživanje alkohola za več let, celo desetletij.

Dr. Suneel Kamath iz Cleveland Clinic Cancer Institute

Ali obstaja varna meja uživanja alkohola?

Prekomerno uživanje alkohola je velika javno-zdravstvena težava. Januarja 2023 je SZO razglasila, da z vidika zdravja ne obstaja varna meja uživanja alkohola.

“Leta 2020 je bilo 741.300 novih primerov raka (4,1 odstotka) po vsem svetu pripisanih uživanju alkohola. Tveganje za nastanek raka se bistveno povečuje s količino popitega alkohola, vendar raziskave kažejo, da tudi majhne količine zaužitega alkohola povečujejo tveganje za nastanek raka dojk in drugih vrst raka, vključno z rakom ustne votline, žrela in požiralnika,” je še komentirala dr. Lauby-Secretanova.

V Ameriki obstaja gibanje, imenovano ‘sober curious‘, kar bi lahko prevedli kot radovedna treznost ali trezna radovednost. Pripadniki gibanja so posamezniki, ki so bolj zavestni pri uživanju alkohola, ne da bi se nujno zavezali popolni abstinenci. Razmišljajo o vlogi alkohola v življenju in njegovem vplivu na zdravje, ter imajo bolj zavesten pristop k njegovemu uživanju, ga praviloma pijejo manj. Kot še navaja Forbes, naj bi se po podatkih članka iz strokovne publikacije JAMA Pediatrics odstotek študentov v ZDA, starih med 18 in 22 let, ki ne uživajo alkohola, od leta 2002 do leta 2018 zvišal iz 20 na 28 odstotkov.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close