Vse, kar morate vedeti o ADHD!

Oglasno sporočilo, 27. december 2023
Novice
Powered by:
Foto: alenkastare.si

ADHD ali motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo je nevrološka motnja, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Gre za eno najpogostejših nevroloških motenj pri otrocih in vpliva na njihovo sposobnost koncentracije in nadzora impulzov. Kljub temu, da je ADHD pogosto slišana beseda, pa o tej motnji še vedno obstaja nekaj zmotnih prepričanj.

Preverite, za kakšno motnjo dejansko gre in kako se z njo soočiti!

Značilnosti in simptomi

ADHD je nevrološka motnja, ki jo zaznamujejo težave z ohranjanjem pozornosti, hiperaktivnost in impulzivno vedenje.

Običajno se pojavi v zgodnjem otroštvu, vendar se lahko simptomi nadaljujejo tudi v odrasli dobi.

Simptomi ADHD zajemajo širok spekter vedenjskih in čustvenih značilnosti, med katere spadata tudi egocentričnost in pomanjkanje občutka za potrebe drugih.

Pri otrocih se motnja izraža na različne načine:

  • Pogosto prekinjajo druge med govorjenjem ali igro.
  • Težave imajo s čakanjem na vrsto, kar se lahko kaže v obliki čustvenih izbruhov.
  • Soočajo se z nesposobnostjo sedenja pri miru.
  • Stežka se igrajo tiho igro.
  • Pogosto se lotijo različnih nalog, vendar jih redko dokončajo zaradi hitrega izgubljanja zanimanja.
  • Izogibajo se nalogam, ki zahtevajo večji mentalni napor.
  • Nagnjeni so k površnosti ter napakam pri sledenju navodilom.
  • Zasanjanost, neorganiziranost in pozabljivost.

Pomanjkanje osredotočenosti je eden izmed ključnih simptomov, pri čemer otroci s to motnjo težko vzdržujejo pozornost celo v direktni komunikaciji, pogosto pa tudi ne zmorejo ponoviti slišanega.

Pomembno je, da so ti simptomi prisotni v različnih okoljih, tako v šoli kot tudi doma, kar diagnozo ADHD dodatno podpre.

Pri odraslih se simptomi motnje pozornosti lahko izražajo drugače. Namesto hiperaktivnosti se lahko kažejo kot nemir, zmedenost, težave pri organizaciji in časovnem načrtovanju ter pri opravljanju dolgotrajnih nalog.

Odrasli z ADHD se pogosto borijo s koncentracijo in imajo težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog, kar lahko bistveno vpliva na kakovost njihovega dela in medsebojnih odnosov.

Vzroki in dejavniki tveganja

Čeprav natančen vzrok ADHD ni znan, raziskave kažejo na kombinacijo genetskih in nevroloških dejavnikov ter dejavnikov iz okolja.

Med dejavnike tveganja spadajo tudi:

  • Družinska anamneza ADHD.
  • Izpostavljenost toksinom v zgodnjem otroštvu.
  • Težave med nosečnostjo in porodom.

Diagnoza

Diagnoza se postavi na podlagi ocenjevanja simptomov, ki jih opazujejo starši, učitelji in drugi strokovnjaki. Pomembno je izključiti druge možne vzroke za simptome (težave s sluhom ali vidom, tesnoba ali depresija, druge nevrološke motnje).

Za postavitev diagnoze se uporabljajo določeni diagnostični kriteriji, ki jih določa Svetovna zdravstvena organizacija.

Foto: alenkastare.si

Ocena stanja, na podlagi katere se postavi diagnoza, zajema zdravstveni pregled, oceno vedenja in čustvenega stanja ter povratne informacije iz šole, delovnega mesta in opažanj bližnjih. Diagnoza se pogosto postavi v otroštvu, vendar lahko simptomi vztrajajo tudi v odrasli dobi.

Oblike ADHD

Pretežno nepozorni tip

Otroci s to obliko motnje pogosto kažejo težave pri usmerjanju svoje pozornosti na detajle. Prav tako se soočajo z izzivi pri ohranjanju fokusa na delo ali igro, težko sledijo pogovorom in navodilom ter se borijo z organizacijskimi sposobnostmi.

Pogosto jim uidejo iz rok predmeti, ki so pomembni za njihove dnevne aktivnosti in kažejo nagnjenost k izogibanju dejavnostim, ki zahtevajo daljšo mentalno zbranost.

Pretežno hiperaktivno-impulzivni tip

Pri tej obliki motnje pozornosti je značilna stalna nemirnost. Otroci s tem tipom se težko vključujejo v tihe igre in pogosto delujejo, kot da so nenehno v naglici.

Značilno je, da odgovarjajo na vprašanja, še preden so ta v celoti zastavljena, pogosto govorijo brez premisleka, motijo druge in pogosto prekinjajo sogovornike.

Kombinirani tip

Pri tej obliki so prisotni vedenjski vzorci obeh zgoraj opisanih podtipov. To pomeni kombinacijo težav z vzdrževanjem pozornosti in organizacijo ter hiperaktivnih in impulzivnih vedenj – nenehna nemirnost in težave pri uravnavanju vedenja v socialnih interakcijah.

Vsaka od teh oblik ADHD ima svoje specifične izzive in zahteva prilagojen pristop pri zdravljenju in podpori.

Vpliv na šolsko in delovno uspešnost

Simptomi ADHD bistveno vplivajo na šolsko in delovno uspešnost posameznika. Več kot polovica otrok z motnjo pozornosti potrebuje dodatno učno podporo, mnogi pa se soočajo tudi z disciplinskimi ukrepi.

Njihovo moteče in tvegano vedenje skupaj s težavami pri nadzoru impulzov lahko privede do konfliktov in socialne izključenosti. Te pogoste negativne izkušnje lahko pri otrocih z ADHD povzročijo nizko samopodobo in samospoštovanje, kar posledično veča tudi tveganje za razvoj depresije.

Foto: alenkastare.si

ADHD lahko resno vpliva na akademsko in poklicno uspešnost tudi v odrasli dobi. Osebe s to motnjo se soočajo s težavami pri dokončanju nalog, motnjami pri dolgotrajnih projektih in težavami v medsebojnih odnosih.

Zdravljenje in življenje z motnjo pozornosti

Zdravljenje vključuje kombinacijo farmakoterapije (stimulansi) in terapije vedenja. Vendar pa je za učinkovito lajšanje simptomov pomembno, da se zdravljenje individualizira glede na potrebe posameznika.

Bistvenega pomena pri obvladovanju motnje je podpora in razumevanje v domačem, šolskem in delovnem okolju. Prilagoditve, kot so dodatna podpora pri učenju, strukturirani urniki in redni odmori, so lahko otrokom in odraslim z ADHD pomoč pri uspešnem obvladovanju vsakodnevnih izzivov.

Pomembno je razumeti, da motnja pozornosti ni posledica slabega starševstva ali pomanjkanja discipline. Gre za nevrološko motnjo, ki zahteva ustrezno zdravljenje in podporo. Vsaka oseba z ADHD je unikatna in strategije, ki delujejo za eno osebo, morda ne bodo enako učinkovite za drugo. Zato je ključno individualno prilagajanje in iskanje tistega, kar najbolj ustreza posamezniku.

S sprejemanjem, razumevanjem in pravilnim pristopom lahko ADHD postane del življenja, ki ne omejuje, ampak s svojo edinstvenostjo obogati.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 14:05
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close