Pomoč umetne inteligence tudi pri izbiri živil

Foto: Profimedia

Pred leti uvedeno obvezno označevanje predpakiranih (procesiranih) živil s podatki o hranilni vrednosti potrošnikom resda omogoča dostop do informacij o hranilni sestavi živil, a izkušnje kažejo, da jih potrošniki zaradi zapletenosti ter pomanjkanja znanja in časa pogosto ne preverjajo. Še več, lahko si jih celo napačno razlagajo.

Ali ne bi bilo enostavno, ko bi lahko samo slikali deklaracijo ali izdelek in bi nam pametni telefon pojasnil, katere rizične sestavine živilo vsebuje? Ideja ni daleč od realizacije in jo že prinaša nova izboljšana brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš.

Aplikacija olajša razumevanje hranilne sestave živil in je koristen nakupovalni pomočnik.

»Ponudba živil na trgu je velika in pogosto so promovirana prav živila z manj ugodno prehransko sestavo. Ni dvoma, da je potrošnik pogosto pred dilemo, katerim informacijam lahko zaupa,« pojasnjuje Jasmina Bevc Bahar z Zveze potrošnikov Slovenije, predstavnica enega od partnerjev, ki so razvili aplikacijo in dodaja: »Nacionalna shema varovalnih živil potrošnikom pomembno olajša izbiro zdravju koristnih živil.” Baza vključuje več kot 45.000 živil in pijač.

Kakšne so prednosti aplikacije Veš kaj ješ

Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, zato je bila v letu 2023 aplikacija nadgrajena na način, da so živila, ki ustrezajo merilom za varovalna živila, posebej označena s simbolom.

»V preteklosti so se pri izboru zdravju koristnejših živil kot izjemno koristni pokazali sistemi za označevanje živil, njihovo uporabo pa spodbuja tudi nacionalni program o prehrani. Primer takšnega sistema je označevanje živil s simbolom varovalnega živila (simbol ‘Varuje zdravje’), ki ga je več kot tri desetletja podeljevalo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.«

mag. Nataša Jan, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.
Varovalna živila so živila, ki varujejo zdravje. Živila so označena s srčkom in ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja in varujejo pred nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni. Varovalna živila ne vsebujejo aditivov iz skupine sladil in nekaterih sintetičnih barvil, imajo nizko energijsko vrednost, nizko vsebnost maščob in nasičenih maščob ter veliko nenasičenih maščob. Vsebujejo malo soli, so brez sladkorja oz. brez dodanega sladkorja ter imajo veliko prehranskih vlaknin.

Z roko v roki tudi z umetno inteligenco

Partnerji projekta si želijo, da bi podjetja prepoznala vrednost pravočasne in transparentne komunikacije s potrošniki o novih izdelkih in o spremembah (reformulaciji) obstoječih izdelkov na trgu. Za učinkovito delo so ključna sodobna informacijska orodja, ki lahko bistveno olajšajo zbiranje podatkov, na primer avtomatizirano računalniško prepoznavanje simbolov na označbah živil s tehniko globokega učenja, v kateri se za t. i. učenje algoritma uporabi fotografije. Prof. dr. Barbara Koroušić Seljak z IJS pojasnjuje, da na IJS že dalj časa razvijajo računalniško podprto metodologijo in orodja za podporo razvoju prehranske znanosti.

Aplikacija Veš kaj ješ je brezplačno na voljo na Google play in App Store.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,022
10.07.2024 ob 09:38
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close