Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Rjave obloge na jeziku

Rjave obloge na jeziku

Pozdravljeni,

mojemu 82-letnemu očetu so se na jeziku pojavile rjavo-sivkaste obloge. Kje bi lahko bil vzrok? Morda je pomembna informacija, da je v zadnjih dveh mesecih trikrat prejemal antibiotik Amoksiklav.

Vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

mojemu 82-letnemu očetu so se na jeziku pojavile rjavo-sivkaste obloge. Kje bi lahko bil vzrok? Morda je pomemben podatek, da je v zadnjih dveh mesecih trikrat jemal antibiotik Amoksiklav.

Vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

rjave obloge na jeziku, ki lahko izgledajo dramatično, kot bi rasle dlake, pomenijo obravanje nitastih okušalnih brbončic in predvsem plasti odmrlih celic jezika.

Vzroki so

– kajenje

– uživanje kave, obravanih pijač (rdečega vina, coca cole), bombonov ali pastil z barvili, obravanih čajev

– nekatera zdravila:  za želodec z bizmutom, antimalariki, amiodaron, minociklin, kemoterpija

– sladkorna bolezen

– povečano delovanje ščitnice

– adrenalna insuficienca (nedelovanje nadledvične žleze) pri avtoimunskijh boleznih, malignomih – npr. pljučnem raku, infekcijah itd.

Torej priporočam pregled pri osebnem zdravniku -potreben je odvzem krvi za krvni sladkor na tešče, ščitnične hormone, jutranji ACTH in kortizol ter RTG pljuč.

 

Lp

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close