Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bela lisa v ustih

Bela lisa v ustih

Pozdravljeni,

pred dvema letoma so mi na meji med trdim in mehkim nebom odstranili spremembo, za katero mi je bilo pojasnjeno, da predstavlja (ploščatocelični?) papilom. Naknadne kontrole niso bile predvidene.

Nedavno sem opazila, da imam na istem področju (nisem pa prepričana, ali na popolnoma istem mestu) majhno belo liso premera nekaj milimetrov. Ni videti kot zatrdlina ali krasta, ampak izgleda kot drugače obarvana sluznica. Je to razlog za skrb, bi morala na pregled?

Hvaležna bi vam bila za odgovor.

Pozdravljeni,

pred približno dvema letoma so mi v ustih na meji med mehkim in trdim nebom odstranili spremembi, za katero mi je bilo pojasnjeno, da predstavlja (ploščatocelični) papilom. Nadaljnje kontrole niso bile predvidene.

Nedavno sem opazila, da imam na istem področju (nisem pa prepričana, ali na točno istem mestu) belo liso premera nekaj milimetrov, dokaj okrogle oblike. Ne izgleda kot zadebelitev, obloga ali krasta, ampak kot drugače obarvana sluznica. Je to razlog za skrb, bi morala na pregled?

Hvaležna bi vam bila za odgovor.

Pozdravljeni,

 

na meji med mehkim in trdim nebom še nikoli nisem videla ploščatoceličnega papiloma. Običajno se nahajajo ob jezičku (uvuli), na robu nebnega loka ali na mandlju.

Vaša bela lisa je lahko tudi brazgotina po zaceljeni afti ali spremembi, ki so vam jo odstranili, še posbej, če so to naredili z električno pinceto / zanko.

Prosim, da kar pošljete sliko te bele lise.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

Pred šterimi dnevi sta se mi na mehkem nebu pojavili dve beli piki, piki sta dražeči in me motita pri požiranju. Zanima me vaše mnenje?

Lp.

 https://photos.app.goo.gl/PjkNRp9hvaxp5qjh7

Pozdravljeni,

na sliki se vidi več razjed z belaksto oblogo in okolno rdečino, ki se nahajajo na sprednjih nebnih lokih na obeh straneh ustnega žrela – običajno to vidimo pri virusnem vnetju žrela, povzročenem z virusi coxsackie, echo ali enterovirusi, ime pa je herpangina (čeprav nima povezave s herpes virusom). Značilna je še bolečina, slab zadah, lahko vročin ain povečane vratne bezgavke. Tako virusno vnetje se pozdravi v 7 do 10 dneh.

V primeru, da afte vztrajajo več kot 10 dni, je potrebno k zdravniku in v laboratorij za pregled krvi, morda tudi bris ali biopsijo – ostali vzroki obojestranskih aft na sluznici ustnega žrela so:

– bakterijsko vnetje žrela

– okužba s Treponemo – sifilis

– avtoimunsko vnetje – sluznični pemfigus

Lepe praznike vam želim,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close