Nova raziskava: Ob tej uri je najbolj zdravo zaužiti zadnji obrok

Profimedia

Obstaja precejšnja zmeda o tem, kdaj je najbolje zaužiti kakšen obrok in kaj opredeljuje pozni večerni obrok.

Znano je, da je zajtrk nujen za vzdrževanje normalne presnove in zdravja srca in ožilja. Ko se zbudimo, naše telo potrebuje gorivo, da začne dan, kot se spodobi. Zajtrk zagotavlja prve hranilne snovi in energijo, ki jih potrebujemo po nočnem postu. Pripomore k obnovitvi ravni glukoze v krvi, kar omogoča boljšo koncentracijo, jasnost misli in večjo produktivnost v prvih urah dneva.

Več raziskav v preteklosti je pokazalo, da pozni večerni obroki povečujejo znake, ki so običajno povezani z razvojem diabetesa in bolezni srca. Prav tako so bile opravljene raziskave, ki so pokazale, da lahko načrtovanje obrokov ob točno določenih urah pripomore k boljši kontroli nivoja sladkorja v krvi,

Vendar pa obstaja precejšnja zmeda o tem, ob kateri uri je najbolje zaužiti kakšen obrok in kaj opredeljuje pozni večerni obrok.

Nova študija, objavljena strokovni reviji Nature Communications, je pokazala, da se je tveganje za srčno-žilne bolezni povečalo, če je bil prvi obrok zaužit po 9. uri zjutraj in zadnji obrok po 21. uri, in to v večji meri velja za ženske kot moške. Prednosti podaljšanega nočnega intervala postenja so bile prav tako bolj izrazite pri ženskah. Mimogrede, prejšnja študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so zajtrkovali pred 8. uro zjutraj in postili več kot 13 ur ponoči, manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Avtor
Piše

V. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,230
12.07.2024 ob 15:15
143
02.06.2021 ob 22:04
31,010
15.07.2024 ob 08:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close