Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Poškodba kolena

Poškodba kolena

    Spoštovani, lepo prosim za razlago kaj pomeni z MR  izvida naslednje:

Široka ruptura ročaja košarice medialnega meniskusa, katerega večji fragment je dislociran v interkondilarno kotanjo. Ruptura lateralnega meniskusa. Vsaj suptotalna reptura ACL. Defekt hrustanca stopnje 4 medialnega femoralnega kondila. Zmerni kontuziji kostnine lateralnega femoralnega in tibialnega kondila po mehanizmu rupture ACL

Kaj lahko pričakujem? Artoskopijo? Prej najbrž še kakšen pregled? Kaj smem trenutno početi?

    Stara sem 45, v ponedeljek bo že mesec dni od poškodbe in koleno še vedno zelo boli, ob majhnem nepravem gibu je kot bi mi nekdo nož zaril v sklep kolena. Obravnavana sem bila samo takoj po poškodbi na urgenci   (diagnosticirali zgolj zvin, RTG ni pokazal poškodb kosti) in v ponedeljek opravljen MR.

 

 

 

 

Spoštovani!
Svetujem čimprejšnji pregled pri ortopedu ali travmatologu, ker bo že zaradi večje rupture predvsem notranjega meniskusa potrebna artroskopija. Sam bi z rekonstrukcijo križne vezi še počakal, lahko da tudi ne bo potrebna, ko boste ojačali mišice. Pri sami operaciji se bo tudi ocenila poškodba hrustanca, ker MR ni vedno čisto zanesljiv. Lahko pridete tudi k meni. S športom bi lahko začeli nekje 3 mesece po artroskopiji, če ne bo delana križna vez, sicer šele čez 9 mesecev.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljen,

 

teden dni nazaj smo prišli iz smučanja, kjer smo smučali cca 5 celih dni. Bolečine v kolenih sem čutila že takrat, vendar sem vse skupaj pripisovala novim, tršim pancarjem, ter fizični nepripravljensoti. Smučam od malega, stara sem 38 let in nikoli prej nisem po smučanju imela bolečin v kolenih. Tokrat pa kar ne izginejo. Kljub temu, da je od zadnjega smučanja minilo že teden dni. Bolita me oba kolena. En dan en bolj, drug dan drug bolj. Zvečer ju hladim in včeraj sem sklenila, da bom vsak dan šla na sobno kolo in vsak dan malce podaljševala kolesarjenje. Včeraj sem 10min, danes bom 15min…Sem imela občutek, da je kolenom pasalo, so me pa kasneje začela bolet.

V ponedeljek sem naročena na samoplačniško fizioterapijo. Ker vem kakšne so čakalne dobe, sem si malo pogledala možnosti samoplačniških pregledov. V našem kraju imate tudi vi ambulanto konec meseca. Je smiselna fizioterapija ter počakati še slaba dva tedna, da pridete v naš kraj in se naročim še na pregled pri vas? Jaz bi letos še kaj smučala 🙂 Ali so moje sanje prevelike?

 

Hvala vnaprej za vaš komentar.

Spoštovani!

Lahko opravite fizioterapijo, najverjetneje gre bolj za vnetje od preobremenitve kolena. Definitivno pa se naročite še k meni na pregled, da pregledava kolena in da vas pošljem na slikanje.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close