Seznam homeopatskih zdravil, ki na naraven način pomagajo pri zimskih virozah

Sezona viroz je v polnem teku. Gripa, rinovirusi, respiratorni sincicijski virus, adenovirusi, covid… vrsta je dolga. Kako čimbolj zdravi in s čim manj zdravstvenih težav priti skozi to obdobje? Kako povečati odpornost organizma? Kako si pomagati, ko zbolimo?

Telesu moramo zaupati, ga poslušati, kaj nam sporoča. Poskrbimo zase, imejmo se radi. Privoščimo si vsak dan dovolj spanja. Redno pojdimo na svež zrak, saj nas utrjuje in sprošča. Ne pozabimo na dobro družbo, kar bo sprehod ali tek naredilo še prijetnejši. Večkrat na dan prezračimo prostore. Jejmo raznovrstno hrano, z veliko zelenjave in sadja ter malo mesa in mlečnih izdelkov. Privoščimo si tudi kak priboljšek sem in tja, za dušo. Pijmo dovolj tekočine. Umirimo tempo, črtajmo nepotrebne opravke in obveznosti, kolikor je mogoče.

Če začutimo, da se nas nekaj loteva, počivajmo, dajmo telesu možnost, da čimveč energije usmeri v imunski sistem, v našo obrambo. Ob vročini ostanimo doma. Počivajmo in skrbimo zase. Če smo sicer zdravi, vročine ni potrebno zniževati, saj koristi imunskemu sistemu.

Kako si pomagati na naraven način

V začetnih fazah bolezni si lahko sami pomagamo tudi s homeopatskimi zdravili. Homeopatska zdravila so narejena iz naravnih sestavin. Z njihovo pomočjo spodbudimo telo in mu damo zagon, da v polni meri aktivira imunski sistem. Da bo zdravilo delovalo, mora biti izbrano za vsak primer posebej. Ni torej zdravila, ki bi koristilo vsem. Za izbiro zdravila je treba natančno opazovati, kaj se v organizmu dogaja in kakšni so simptomi bolezni, saj na podlagi opazovanj izberemo ustrezno zdravilo. Zdravila so na voljo v lekarnah tudi brez recepta.

Katera homeopatska zdravila pomagajo pri prehladu ali virozi

V obdobju prehladov in viroz nam koristijo naslednja zdravila. Koristno jih je imeti kar v domači lekarni:

Aconitum

Uporabimo ga, ko simptomi viroze pridejo zelo na hitro in intenzivno, pa naj bo to vročina, mrazenje, boleče žrelo, kihanje, suh kašelj ali glavobol. Je tudi najboljše zdravilo, če zbolimo po tem, ko nas je prezeblo na mrzlem zraku in vetru. Oseba je lahko ob bolezni kar nekako prestrašena in vznemirjena. Zdravilo je najbolje vzeti že prvi dan bolezni.

Belladonna

Je še eno dobro zdravilo za bolezen, ki se začne intenzivno in hitro. Zlasti pride prav pri otrocih. Oboleli, ki mu bo koristilo to zdravilo, bo rdeč in vroč, najbolj v obraz, roke in noge pa bodo mrzle. Lahko ima utripajoč glavobol in močno boleče žrelo, kar se pogosto začne na desni strani.

Ferrum phosphoricum

Vzamemo ga lahko, ko nimamo posebnih in jasnih simptomov bolezni, niti ne moremo določiti očitnega vzroka za bolezen. Zbolimo počasneje in manj burno kot je to pri zgornjih zdravilih. Čutimo, da se nas nekaj loteva, lahko je to vročina, suh kašelj ali boleče žrelo, vendar ne moremo natančno opisati teh simptomov.

Gelsemium

To je najpogostejše uporabljeno zdravilo proti gripi, veliko so ga uporabljali tudi v času velikih epidemij te bolezni. Zboleli ima ob vročini običajno neprijetne bolečine in trganje v mišicah, je brez moči, drgeta, lahko se mu kar zapirajo oči od utrujenosti. Lahko ga mrazi vzdolž hrbtenice.

Pulsatilla

Zdravilo pogosto koristi bolnim otrokom, še posebno, če so sitni in jokavi ter se želijo ves čas crkljati. Koristi tudi ob zamašenem, neprehodnem nosu v zaprtem prostoru. Ko gremo na zrak, se nos odpre in začne nam teči iz nosu. Izcedek iz nosu je ponavadi gost in zeleno rumen.

Allium cepa

Zdravilo pride prav, ko nam ob prehladu močno teče iz nosu, koža okoli nosu pa je močno vneta. Ob tem se nam običajno solzijo oči, ki pa niso pordele. Podobne simptome imamo lahko pri alergiji, zato zdravilo lahko za hitro pomoč vzamemo tudi ob teh težavah.

Za samozdravljenje s homeopatijo so najbolj priporočljive potence zdravil C12 in C30. Običajno se v enem odmerku v ustih raztopi 5 kroglic zdravila, kar storimo v prvih dneh 3-4x na dan, nato ob izboljševanju bolezni zmanjšujemo pogostost jemanja zdravila. Ko smo že skoraj zdravi, z zdravilom prenehamo. Raje vzamemo zdravilo manjkrat, kot prepogosto. Odmerki zdravila so enaki pri odraslih in pri otrocih. Če po 3-4 odmerkih zdravila ne opazite sprememb, poskusite z drugim ustreznim zdravilom.

Če zdravil niste uspeli vzeti v prvih dneh bolezni, bo morda izbira zdravila bolj zahtevna in bo potreben obisk pri zdravniku. K zdravniku je treba tudi, če se stanje ne izboljšuje ali se slabša. Previdnost je potrebna še posebno pri otrocih in osebah, ki tudi sicer niso zdrave.

Če pogosto zbolevate in se pri vas bolezni kar vrstijo druga za drugo, boste s samozdravljenjem manj uspešni. Za vas bo najbolje poskrbel zdravnik homeopat in vas vodil skozi sezono.

Imate vprašanje za strokovnjakinjo? Obiščite forum Homeopatija.

Avtor
Piše

Mojca Lombardo

Mojca Lombardo, dr. med., spec. druž. med., dipl. ECH
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,237
08.08.2024 ob 13:40
143
02.06.2021 ob 22:04
31,022
12.08.2024 ob 08:39
Preberi več

Več novic

New Report

Close