Tako boste znižali trigliceride v krvi

Visoka raven trigliceridov v krvi povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Kardiologi razkrivajo ključne korake, s katerimi lahko vsak posameznik prevzame nadzor nad svojimi trigliceridi, zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in stopi na pot do zdravega življenjskega sloga. Preverite preproste, a učinkovite ukrepe.

Trigliceridi so vrsta maščob v našem krvnem obtoku. So izjemno pomembni za normalno delovanje našega organizma. Trigliceridi skladiščijo neporabljene kalorije v maščobnih tkivih in organizmu zagotavljajo energijo. Telo dobiva trigliceride iz hrane, proizvaja pa jih tudi samo. Jetra so glavni organ, ki proizvaja trigliceride in holesterol. Podobno kot glukoza, tudi trigliceridi telesu zagotavljajo vir in zalogo energije, potrebne za normalno delovanje celic, piše na spletni strani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Povišane ravni trigliceridov in holesterola v krvi povzročajo aterosklerozo, ki povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Glavna vzroka za povišano raven trigliceridov sta nezdrav življenjski slog in prekomerna telesna teža. “Obstaja veliko ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo raven trigliceridov v krvi in s tem tveganja za zdravje. Zvišani trigliceridi v krvi pa so lahko znak drugih bolezenskih stanj, vključno s sladkorno boleznijo, hipotiroidizmom in genetskimi motnjami,” pojasni prim. Matija Cevc, dr. med., spec. kardiolog.

Rezultati preiskav ravni trigliceridov: kaj pomenijo?

  • Normalna količina trigliceridov: manj kot 1,7 milimola na liter krvi (mmol/L)
  • Povišana količina trigliceridov – med 1,7 in 2,2 (mmol/l)
  • Visoka raven trigliceridov – med 2,3 in 5,6 (mmol/L)
  • Zelo visoka raven trigliceridov – nad 5,7 mmol/

Do visokih vrednosti trigliceridov v krvi lahko pride zaradi prenajedanja, visokega prehranskega vnosa rafiniranih sladkorjev, fruktoze in glukoze, visokega prehranskega vnosa nasičenih maščob, prekomernega uživanja alkohola in premalo gibanja oziroma nezadostne telesne aktivnosti.

Lahko pa so tudi posledica osnovnih boleznih, kot so slabo nadzorovana sladkorna bolezen, nezadostna proizvodnja ščitničnih hormonov (hipotiroidizem), bolezni jeter ali ledvic, stranski učinki nekaterih zdravil (vključujoč blokatorje beta, diuretike, steroide, kontracepcijske tablete) in nekatere redke genetske bolezni.

Tako lahko znižate trigliceride v krvi

Osnova pri vzdrževanju normalnih vrednosti trigliceridov v krvi je zdrava, pestra in uravnotežena prehrana. Po številnih raziskavah je najprimernejša sredozemska prehrana, pojasni kardiolog. Ta temelji na sadju in zelenjavi, polnozrnatih žitih, semenih in oreščkih, fižolu, zeliščih in začimbah ter na ekstra deviškem olivnem olju. Omejeno pa je uživanje sladkarij in rdečega mesa.

Prehranska priporočila za uravnavanje maščob v krvi – (Skupaj za zdravje)

  1. Zmanjšajte količino hrane na krožniku in svojo telesno težo! Če imate prekomerno telesno težo ali debelost, postopno zmanjšujte telesno težo, tako da se več gibate in izbirate bolj zdravju koristna
    živila. Vrednosti maščob v krvi se normalizirajo že pri zmanjšanju telesne teže za 2 do 4 kg.
  2. Uživajte od 3 do 5 manjših dnevnih obrokov. Porcije naj ne bodo prevelike!
  3. Zmanjšajte vnos maščob, predvsem nasičenih maščob:
    a. mastnega mesa in mesnih izdelkov,
    b. polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov,
    c. jajc in izdelkov iz jajc,
    č. slaščic z maslom, svinjsko mastjo in jajci oziroma slaščic, pripravljenih v maščobi živalskega
    izvora (npr. krofov),
    d. kokosove maščobe, saj je bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami.
  4. V prehrano začnite vključevati rastlinske maščobe. Pri pripravi jedi namesto maščob živalskega izvora izbirajte raje rastlinska olja (oljčno, repično, sončnično, orehovo, sezamovo …). Kakovosten vir omega 3 maščob so tudi semena (npr. sezamovo) in oreški (orehi, lešniki, mandlji …).
  5. Ne pozabite na ribe. Vsaj dvakrat v tednu si privoščite morske ribe
    (npr. sardele, sardine, sardone, losos …).
  6. Hrano pripravljajte zdravo! Dušena živila, pripravljena na manjši količini maščobe ali v lastnem soku, so bolj zdrava kot ocvrta, pražena in prepečena hrana.
  7. Izogibajte se sladkim živilom in predelani hrani, ki vsebuje veliko dodanega sladkorja.
  8. Izogibajte se uživanju alkohola. Alkohol vsebuje veliko energije. Že zelo nizke količine zaužitega alkohola lahko vplivajo na zvišanje maščob v krvi.

Visoke ravni trigliceridov v krvi so v večini primerov posledica uživanja prekomerne količine kalorij, to je več kot jih lahko telo potrebuje in porabi. “S preudarnimi odločitvami glede izbire hrane, telesne aktivnosti in vzdrževanja primerne telesne teže, boste pripomogli k zniževanju ravni holesterola in trigliceridov v krvi. Če po več mesecih spremembe življenjskega sloga količina trigliceridov in holesterola v vaši krvi ne bo upadla, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal zdravila iz skupine fibratov ali omega 3 maščobnih kislin,” še pojasni strokovnjak.

Avtor
Piše

V. L.

Več novic

New Report

Close