Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija žrelo je na dolocenih mestih krvavo rdece

žrelo je na dolocenih mestih krvavo rdece

Spostovana dr.,

ze 2 leti imam “unicene” modrostne zobe – vse 4, spodnja sta v kriticnem stanju, to pomeni, da sta zoba odprta.

pred enim tednom sem zacutil boelcino v zobu. Po 1 tableto ibubrofen 800mg je bolecina popustila. Do danes se bolecini v zobu izmenjujeta – enkrat levi enkrat desni,

danes sem tudi opazil vneto žrelo, je rdece, na dolocenih mestih krvavo rdece, a me ne boli in nimam tezav pri poziranju, nisem hripav.

ze 3 mesece ne kadim, uzivam pa nikotinske vrecke ki se namestijo med dlesen in ustnico. Tudi tega se odvajam.

vem da me boste verjetno “kregali” ker uzivam nikot. vrecke vendar, me resnicno zanima, ce bi tezave – torej skoraj kronicno vnetje zrela lahko povzrocali zobje.

Trenutni sem cisto prestrasen, da ne gre za kaj hujsega – kaksnega raka.

prosim vas za vase mnenje.

 

Pozdravljeni,

ze 2 leti imam “unicene” modrostne zobe – vse 4, spodnja sta v kriticnem stanju, to pomeni, da sta zoba odprta.  Do danes se bolecini v zobu izmenjujeta – enkrat levi enkrat desni,– to ne bo držalo, saj se modrostnih zob endodontsko ne zdravi. če bi bila mrtva, pa ne bi bolela. Še enkrat preštejte zobe.

danes sem tudi opazil vneto žrelo, je rdece, na dolocenih mestih krvavo rdece, a me ne boli in nimam tezav pri poziranju, nisem hripav. – krvavo rdeče žrelo vidimo po oralnih spolnih aktivnostih (v vašem primeru, ker ste moški, M2M oz. MSM). Možna je bakterijska okužba s klamidijo (Chlamydia trach.) ali gonoreja (Neiserria gonorrheae). V primeru virusne / bakterijske infekcije pa bi vas žrelo verjetno vsekakor bolelo. V primeru, da se sprememba žrela veča ali vztraja 14 dni ali da imate razjedo, je možen sifilis (ulcus durum)  ali celo kakšen tumor.

ze 3 mesece ne kadim, – to je pa res pohvalno, čestitam in upam, da boste vztrajali še naprej

uzivam pa nikotinske vrecke ki se namestijo med dlesen in ustnico. vem da me boste verjetno “kregali” ker uzivam nikot. vrecke –  predlagam , da si najdete kakšno drugo obliko zasvojenosti

vendar, me resnicno zanima, ce bi tezave – torej skoraj kronicno vnetje zrela lahko povzrocali zobje. – z zobmi povezana bakterijska okužba mandljev bi vas vsaj občasno bolela (ob poslabšanju – pomnožitvi anaerobnih bakterij in bakterij Actinomyces)

Trenutni sem cisto prestrasen, da ne gre za kaj hujsega – kaksnega raka. – brez ORL pregleda in morda še biopsije tkiva se žal tega ne da ugotoviti. Upam seveda, da nimate ničesar resnega.

Popolnoma vas razumem, da odlašate z zdravljenjem zob, saj ni enostavno. Najbolje bi bilo, če kar čim prej prosite za splošno anestezijo, da vam bodo lahko vse uredili, kar je potrebno.

Želim vam lepe božične praznike in vse naj naj v 2024!

Lp

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close