Farmacevti svarijo, lahko se zgodi, da bomo primorani zapreti lekarne

lekarna

Še vedno je glavna težava v tem, da je covid bistveno bolj prenosljiv kot na primer gripa, opozarja infektologinja.

Okužbe dihal so v porastu, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Porast je pričakovan, saj se vsako leto v tem času poveča kroženje virusov, ki povzročajo te okužbe. Trenutno k povečanju najbolj prispevajo rinovirusi in koronavirus.

Na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike se obrača veliko bolnikov, je pred dnevi opozorila specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. “Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen,” je dodala.

Da je bolnikov vse več, sporočajo tudi iz naših lekarn.“V zadnjem času opažamo, da bolni posamezniki obiskujejo lekarne,” sporočajo farmacevti, ki pozivajo naj okuženi s koronavirusom ne hodijo k njim, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko. Pomembno je tudi, da si ob vstopu v lekarne razkužite roke. “Če ste pozitivni na covid-19, priporočamo, da zdravila za vas prevzamejo zdrave osebe ali pokličete v lekarno,” opozarjajo farmacevti. 

“Za nemoteno delovanje lekarn in preskrbo z zdravili moramo namreč zagotoviti varnost tako pacientov kot zaposlenih. V nasprotnem primeru bomo primorani v zapiranje lekarn zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih,” so sporočilil.

Obolelih zagotovo še več

Po podatkih, objavljenih na spletni strani NIJZ, so v torek ob 411 hitrih testih in 244 PCR-testih potrdili 161 okužb s koronavirusom. Ocenjeno število aktivnih primerov okužb s koronavirusom znaša 1628. Uradne številke so se v zadnjih treh tednih drastično povišale, obolelih pa je zagotovo še precej več, saj je obseg testiranja zelo omejen. Ocena, koliko je v celoti covida19 v slovenski populaciji, je tako precej negotova.

Koronavirus bistveno bolj prenosljiv

Zgodba se nadaljuje, seveda še daleč od tega, kar je bilo prej. Še vedno je glavna težava v tem, da je covid bistveno bolj prenosljiv kot na primer gripa, nam je povedala infoktologinja na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL doc. dr. Mateja Logar, dr. med. “Zaradi tega se trudimo te bolnike še bolj izolirati, kot ostale. Pa še eno težavo imamo. Pri gripi imamo kljub temu preventivna zdravila, imamo tamiflu, ki ga damo kot zaščito, če je bil nekdo v stiku z obolelim, pri covidu pa tega nimamo,” je dejala strokovnjakinja.

Največ uradno potrjenih primerov covida-19 je po navedbah NIJZ pri starejših od 65 let, sledijo odrasli, relativno malo potrjenih okužb je med šolskimi otroci in mladostniki, kar pa ne pomeni, da covid-19 v tem segmentu populacije ni.

Avtor
Piše

V. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,237
26.07.2024 ob 13:54
143
02.06.2021 ob 22:04
31,022
15.07.2024 ob 08:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close