Kako glasba vpliva na otrokov učni uspeh?

Vsebino omogoča Žito , 20. november 2023
PROMO
Powered by:
Foto: Žito

Kakšne so prednosti spodbujanja učenja inštrumentov v otroštvu? Ali lahko starši z razvojem otrokovih glasbenih kompetenc vplivamo na otrokovo zadovoljstvo in učni uspeh? Kako pomembna je glasba? Nenazadnje, zvok je prvi stik vsakega posameznika s svetom …

Glasba prispeva k odličnemu razvoju otrokove kognitivne sposobnosti, kar se začne že v maternici. Pred rojstvom namreč dojenček (medicinska stroka pravi, da v 20. tednu nosečnosti) že sliši zvoke, kot so utrip srca, ritem dihanja, mamim glas, glasba, in se nanje odziva s premikanjem ali brcanjem. Prvi stik z zunanjim svetom vsakega od nas tako predstavljajo zvoki.

Kako pomemben je vpliv glasbe na otrokov razvoj v zgodnjem otroštvu, potrjujejo različne raziskave. Glasba namreč ne vpliva samo na otrokovo inteligenco in čustva ter razvoj veščin, pač pa tudi na zgodnji razvoj jezika, veča sposobnosti učenja tujih jezikov, izboljša razpoloženje, pripomore k fizični vzdržljivosti in vpliva na potrpljenje in disciplino.

Vpliv glasbe na otrokov razvoj

Skrb za otroka z razumevanjem njegovih potreb in občutljivim odzivanjem pomaga zaščititi njegove možgane pred stresom. Pogovarjanje in branje knjig, zgodb ter prepevanje pesmi pomaga okrepiti otrokov jezik in komunikacijo, kar ga postavlja na pot učenja in uspeha v šoli. Zato je najlepša popotnica, ki jo lahko damo otroku že v zgodnjih letih, prav ta, da ga navdušimo za glasbo in igranje inštrumenta.

Foto: Žito

Glasbenik matematiko čuti, matematik glasbo misli

… je odnos med glasbo in matematiko opisal angleški matematik in pravnik James Joseph Sylvester. Da sta si glasba in matematika precej blizu, priča podatek, koliko matematikov se je ali se ukvarjajo z glasbo. Tu velja omeniti tudi Alberta Einsteina, ki je poleg matematike in fizike tudi imeniten violinist. Raziskave potrjujejo, da igranje inštrumenta spodbuja delovanje možganskih celic ter izboljšuje funkcije, kot so spomin in abstraktne sposobnosti razmišljanja, ki so bistvene za matematiko in znanost. Je pa razlogov, zakaj otroka usmerjati v glasbo in igranje, še veliko več.

7 razlogov, zakaj otroka spodbujati k igranju inštrumenta

  1. Krepitev spomina. Učenje igranja inštrumenta otroka nauči, kako ustvarjati, shranjevati in učinkovito priklicati spomine. Raziskave kažejo, da je igranje inštrumenta kot celovita vadba za možgane.
  2. Učenje vztrajnosti in krepitev občutka lastne zmage. Učenje igranja na inštrument zahteva veliko veliko časa, potrpljenja in vaje. Med glasbenimi lekcijami in glasbeno teorijo so zastavljeni tako kratkoročni kot dolgoročni cilji, ki jih mora otrok doseči. In ko mu to uspe, sam sebi podari občutke zmage, dosežka in ponosa.
  3. Izboljšanje koordinacije. Igranje inštrumenta zahteva, da možgani delujejo pri naprednih hitrostih. Branje glasbe se v možganih pretvori v fizično gibanje igranja inštrumenta. Tisti, ki igrajo, imajo izboljšano koordinacijo rok in oči v primerjavi s tistimi, ki ne igrajo.
  4. Krepitev matematičnih spretnosti. Igranje instrumenta se morda zdi ustvarjalno dejanje, vendar obstaja veliko vzporednic z matematiko. Glasba in matematika sta močno povezani. Z razumevanjem ritma, taktov in lestvic se otroci učijo deliti, ustvarjati deleže in prepoznavati vzorce.
  5. Izboljšanje veščin branja in razumevanja. Učenje in igranje glasbe zahteva nenehno branje in razumevanje. Otroci in najstniki morajo prepoznati noto v črtovju in vedeti, katero višino naj zaigrajo, kako dolgo jo naj zadržijo, katere prste naj uporabijo in kako glasno naj jo zaigrajo. Prav tako morajo ugotoviti, ali naj bo nota zaigrana kratko in ostro ali gladko in povezano z naslednjo noto. Učenje branja in razumevanja glasbe lahko celo pomaga pri branju in razumevanju besedil pri pouku.
  6. Krepitev odgovornosti. Večina inštrumentov zahteva določeno obliko vzdrževanja. To lahko zajema vse, od oljenja, uglaševanja do čiščenja. S spodbujanjem, da redno vzdržujejo inštrument, pomagamo otroku pri razvijanju odgovornosti.
  7. Spodbuja izražanje samega sebe. Otroci, ki se učijo igrati inštrument, se lažje ustvarjalno izražajo. Z učenjem, kako izraziti kompleksna čustva (jeza, strah, žalost itd.) prek glasbe, lahko najdejo edinstven način, ki deluje terapevtsko.

Odgovornost, točnost, delovne navade, posluh, komunikacija, poslušanje in govor so le nekatere od številnih prednosti, ki jih otrok osvoji z igranjem inštrumenta. Pri čemer so zelo pomembni tudi varno, spodbudno okolje in seveda okoliščine, ki otroku pomagajo pri krepitvi teh veščin.

Vse bi dal, da bi lahko še naprej igral harmoniko

Zgodb o slovenskih otrocih, ki so v glasbi našli mir, prijatelje, ljubezen in veselje, je res veliko. Velike pa so tudi številke oz. zneski, ki jih prinaša tako nakup glasbenega inštrumenta kot obiskovanje glasbene šole.

Rad igram harmoniko. Želim si nadaljevati z glasbo in želim, da mamici ne bi bilo težko plačati položnice. Včasih mami z zamikom plačuje položnice, ker ne gre skozi vsak mesec. Ob glasbi sem sproščen, umirjen. Rad poslušam narodno zabavno glasbo in velikokrat ob njej tudi zapojem.

To je samo ena od mnogih zgodb, zaradi katerih sta se povezala Zveza prijateljev mladine Slovenije in skupina Žito. Z iniciativo Naj zaigra dobrota iz srca! želita pomagati čim več mladim glasbenim nadobudnežem.

Foto: Žito

Še nikoli ni bilo tako enostavno pomagati

Kruh, naš vsakdanji – večina si brez njega ne more zamisliti obroka, drugi ga obožujejo samega. Ne glede na to, s čim radi jeste kruh, kaj radi namažete nanj, kam ga nadrobite … vas povabimo, da se naslednjič pri nakupu zamislite – z nakupom Ajdovega kruha z orehi, Jelena in Hribovca boste namreč naredili veliko delo. Veliko večje, kot si lahko zamislite. Otrokom, ki so svoje zgodbe predstavili TUKAJ, boste pomagali uresničiti glasbene sanje.

Del sredstev od nakupa Žitovih najbolj priljubljenih kruhov, to so Ajdov kruh z orehi, Jelen in Hribovc, med 2. 11. in 30. 11. 2023 bo podjetje doniralo ZPMS za sklad oziroma program Glasbenik sem. Ob zaključku aktivnosti pa se bo v decembru odvil tudi poseben glasbeni dogodek, kjer bo podjetje Žito zbrana sredstva predalo ZPMS. ”Del zbranih sredstev bomo med drugim namenili tudi nakupu glasbila za 15-letnega mladostnika, ki že pri svojih rosnih letih občasno zaigra na svoje trobilo na odru Slovenske filharmonije,” pravi vodja kreativnih projektov na ZPMS.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close