To darilo bo vedno varno pred inflacijo

Powered by:
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

”Rada podarjam, ampak kaj kupiti, mi pri določenih osebah povzroča velike preglavice.”

Na Javni tribuni se je porajalo vprašanje o tem, kaj ob posebnih prilikah podariti svojim bližnjim in kaj tistim, ki so nam malo manj blizu. ”Kmalu bo december in letos bi rada z nakupovanjem daril opravila že prej,” je zapisala uporabnica. ”Če so rojstni dnevi, obletnice in drugi pomembne priložnosti, si za meni drage osebe po navadi beležim njihove želje. Včasih pa mi preprosto zmanjka idej … ” Uporabnici ste na pomoč priskočili bralci portala Starševski čvek in ji postregli s kopico zanimivih idej.

”Pri nas si podarjamo glede na trenutne želje. Soproga ima rada kaj od kozmetičnih tretmajev, hčeri sta najstnici in si običajno zaželita oblačila, sin pa je bolj kompleksen in ima vedno neke posebne naložbene želje. Sam nisem zelo zahteven,” je komentiral uporabnik pod psevdonimom Nezahtevenmoški. Nemalo uporabnikov se zateka k podarjanju darilnih bonov in dogodivščin. Med številnimi odzivi pa so se našli tudi takšni, ki ob posebnih prilikah poklanjajo darila, ki sprva obdarovancu niso povsem jasna, čeprav imajo v resnici veliko vrednost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bralci prisegate na darila, ki ne izgubljajo vrednosti

”Hčeri sta že v rosnih letih od dedka vsako leto dobivali zlatnike,” je povedala anonimna uporabnica portala Starševski čvek. ”Je rekel, da jima bodo služili za študij ali za nakup avta.” Podobno darilo je ob rojstvu prejel tudi sin uporabnice Maja775: ”Prejel je poseben naložbeni srebrnik s podobo zmaja, saj se je tudi rodil v letu zmaja. Sedaj, deset let kasneje, je tudi sam navdušen nad to izvirno idejo. Ker se tudi meni to zdi lep poklon, tudi sama svojim bližnjim za okrogle rojstne dneve kupujem enako.”  

Čeprav gre za lepo gesto, so se bralcem na tej točki porajali dvomi o primernosti omenjenega darila. ”Iskreno ne vem, kako bi reagirala, če bi mi nekdo podaril zlato ali srebro, ko sem bila mlajša,” je zapisal eden od bralcev. ”Takrat si vedno želiš nekaj, kar je trenutno tvoja srčna želja.” Drži. Pa vendar obstaja dandanes nešteto različnih potiskov in oblik zlatnikov, ki so po godu še tako izbirčnim in mladim obdarovancem.

”Hčeri smo za konec osnovne šole kupili posebno zlato verižico in zlatnik – panda, ker je že od malega nora na pande,” je z nami delil uporabnik. ”Njena reakcija je bila, kaj naj s tem … Ko sva ji s partnerko povedala, kakšna je vrednost darila in da ga vedno lahko proda, je hitro dojela namen.”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razmišljate o nakupu?

Na Javni tribuni ste uporabniki razkrili, da se ob nakupu zlatnikov največkrat obrnete na podjetje Zlato po pošti. Gre za hitro rastoči regionalni broker investicijskih plemenitih kovin. Specializirajo se v trgovanju s plemenitimi kovinami. Zlate in srebrne palice ter zlatnike in srebrnike nabavljajo v najuglednejših kovnicah in s tem zagotavljajo standardno kakovost ponudbe. Cenjenim strankam nudijo tudi odkup in menjavo investicijskih plemenitih kovin.

Si povprečen Slovenec res lahko privošči naložbene zlatnike?

Sodelujoči na tokratni Javni tribuni ste se hitro ogreli za naložbene zlatnike. Najpogostejše vprašanje, ki se vam je porajalo, je, koliko pravzaprav stanejo. ”Omenjenim zlatnikom cene variirajo glede na gramažo,” pojasnjujejo iz podjetja Zlato po pošti”Med investitorji so najbolj popularni unčni zlatniki (31,10 grama), njihova trenutna cena znaša približno 1920 evrov.” Najmanjši in povprečnemu Slovencu povsem dostopen zlatnik je Kitajska panda – 1 gram znaša približno 80 evrov. Ta je za zbiratelje še kako zanimiva, saj vsako leto menja motiv pande na sprednjem delu kovanca.

”Glede na različno težino zlatnika si ga lahko privošči vsak, saj se naložbeno zlato šteje od enega grama dalje,” pišejo pristojni iz podjetja Zlato po pošti. ”Nakup zlatnikov je odvisen tudi od zbiratelja oziroma naložbenika. V našem delu Evrope večinoma prisegate na dunajske filharmonike, v ospredje pa prihaja tudi kanadski javorjev list.”

Spraševali ste tudi po davčnih obveznostih in dedovanju zlatnikov. ”Naložbeno zlato je po zakonu neobdavčeno tako pri nakupu kot tudi pri prodaji.” Kar pa se tiče dedovanja zlatnikov, se ti podedujejo brez omejitev in posebnosti. To pomeni, da jih ni treba nikjer prijaviti. ”V primeru dedovanja se to obravnava kot podedovan denar. Veliko je primerov, ko stari starši za svoje vnuke kupijo manjše zlatnike, namesto da jim dajejo denar.” Zlatnike lahko dedič vedno proda. Največkrat se to zgodi v primerih, ko potrebuje denar. Vsi pa dobro vemo, da kopičenje denarja na računu na dolgi rok izgublja svojo vrednost.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Koliko bi bili danes vredni zlatniki, če bi jih kupili pred dvajsetimi leti?

Dvajset let nazaj je unčni zlatnik stal približno 360 evrovdanes pa bi zanj odšteli kar 1920 evrov”Iz tega podatka je lepo razvidno, da se je nakup oplemenitil v skladu z inflacijo, kar pomeni, da darilo ne izgublja vrednosti, temveč tekom let na njej krepko pridobiva.”

Naložbeno zlato se večinoma kupuje za daljše obdobje, saj s tem zagotovimo vrednost denarja v trenutnem času za prihodnost. ”Naložbeno zlato je vedno veljalo za varno varčevanje,” navajajo pri Zlato po pošti”V preteklosti je veljalo pravilo, da je ena hiša enakovredna štirim kilogramom naložbenega zlata. To velja še danes.

Velike vrednosti pa k naložbenemu zlatu niso privabile zgolj strastnih zbirateljev, temveč tudi ponarejevalce. ”Na trgu se vse pogosteje pojavljajo ponaredki, zato odsvetujemo nakupe pri prodajalcih na ulici, kjer ne morete preveriti verodostojnosti izdelka.” Ponaredki z najnovejšo tehnologijo so namreč narejeni tako popolno, da lahko zavedejo tudi pravega poznavalca. ”Svetujemo nakup pri prodajalcih, kjer lahko na licu mesta s pomočjo merilne naprave za preverjanje plemenitih kovin preverite verodostojnost zlatnika.” Merilna naprava zazna pravilnost vsebnosti zlata za vsak zlatnik posebej.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,958
05.10.2024 ob 16:19
113,047
05.10.2024 ob 17:10
Preberi več

Več novic

New Report

Close