Ali lahko pitje vročih napitkov povzroči raka?

N. K., 26. december 2023
PrehranaŽivljenjski slog
roke, skodelica, čaj
Foto: Profimeida

Kako vroč napitek lahko popijemo? Bi morali čaj pred zaužitjem shladiti s hladno vodo?

“Po podatkih sistematičnih pregledov in meta analiz je uživanje zelo vročih napitkov povezano z nekoliko povečanim tveganjem za raka na požiralniku,” je za Guardian dejala Julie Thompson, specialistka dietetičarka za področje gastroenterologije iz dobrodelne organizacije Guts UK, ki ozavešča o zdravju prebavil. Pojasni, da so to pokazale observacijske raziskave, ki so proučevale koliko ljudi s časom zboli za rakavo boleznijo. Dokazano je, da uživanje zelo vročih napitkov in jedi – denimo juh in kaš – povzroča poškodbe v požiralniku.

Glavni dejavniki tveganja za raka požiralnika so kajenje, prekomerno uživanje alkohola, pretirana telesna teža, refluksna bolezen in kila požiralnika.

Europacolon Slovenija

Redka oblika raka in le blago povečano tveganje

Glede na podatke ene zadnjih raziskav o uživanju vročih napitkov, ki je bila opravljena v Iranu, so imele osebe, ki so redno uživale napitke, vroče 75 stopinj Celzija, 2.4-krat večje tveganje za raka na požiralniku. V raziskavi so pod drobnogled vzeli navado pitja črnega čaja brez mleka. Raziskava ima sicer kar nekaj omejitev, denimo, druge pomembne navade, ki so znani dejavniki tveganja za raka požiralnika, kot sta kajenje in uživanje alkohola, so precej površno upoštevali pri ocenjevanju tveganja. Ljudje so se namreč opredelili le kot ‘kadilci’, ‘nekadilci’ in ‘nekdanji kadilci’ ter ali so kadarkoli v življenju uživali alkohol ali nikoli.

Z vidika preventive, še ni ugotovljeno, pri kateri temperaturi je tista meja, ko naj bi uživanje vročih napitkov povečalo tveganje za raka. Thompsonova pravi, da kdor pogosto uživa vroče napitke, naj malo dlje počaka, preden jih zaužije, oziroma naj jih ohladi z nekaj hladne vode. Dodaja tudi, da ne smemo pozabiti da je rak požiralnika sicer precej redek rak, ne glede na to ali uživamo vroče napitke in jedi. Da pa je dobro poznati simptome, saj je veliko bolj ozdravljiv, če je prepoznan in zdravljen v zgodnjih fazah bolezni. Po navedbah Europa Colon Slovenije predstavlja rak požiralnika v Sloveniji manj kot odstotek vseh novo odkritih bolnikov z rakom. Najpogosteje zbolevajo moški po 50. letu starosti.

Najpogostejši znaki raka požiralnika so motnje požiranja hrane, ki jih bolnik najprej začuti pri gosti hrani, nato pa tudi pri tekoči. Ob tem tudi hujša, postane hripav, pojavi se kašelj, povečajo se območne bezgavke. Neredko bolniki opazijo tudi črno blato, lahko pa tudi bruhajo ali izkašljujejo kri.

Europacolon Slovenija

Vira:

  1. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/nov/12/should-i-worry-that-my-hot-drink-will-give-me-cancer
  2. http://www.europacolon.si/rak-poziralnika.html
Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close