Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija akutni perikarditis

akutni perikarditis

Pozdravljeni,

hčerka je stara 13 let in je dlje časa tožila zaradi hitrega bitja srca in bolečin v prsnem košu. Po vseh pregledih so ugotovilo to diagnozo.

Zdaj so ji prepovedali treninge za mesec dni. Ali lahko gre na kakšen sprehod? In kaj lahko še naredimo?

Prosim še, če mi razložite, kaj je lahko vzrok temu? Doma smo imeli letos precej težko obdobje, dve smrti v ožji družini. Covid je prebolela pred kratkim.

Hvala

Pozdravljeni

Vzrok za navedeno bolezen je bakterijska ali virusna okužba, včasih vzroka pa sploh mi možno ugotoviti. Ali Covid vpliva na razvoj bolezni ni še povsem jasno, možno pa je.

Omejitev vadbe v kombinaciji s farmakoterapijo je temelj pri zdravljenju perikarditisa. Domneva se, da povišan srčni utrip vodi do povečanega strižnega stresa/napetosti v perikardnih plasteh, kar spodbuja vnetje in podaljša potek bolezni. Dolgotrajen potek bolezni poveča tveganje za konstrikcijsko fiziologijo in v primerih z vpletenostjo miokarda poveča tveganje za kardiomiopatijo in aritmije, ki jih povzroči vadba. Zato se omejitev ali izogibanje v celoti, odsvetuje od enega do treh mesecev. Krajši sprehodi so dovoljeni vendar biti pozoren na pospešen srčni utrip.

LP

New Report

Close