Za neprimernimi plakati stoji plemenit namen

M. Ć., 09. november 2023
GastrologijaZdravje

Rak prebavil predstavlja drugi najpogostejši vzrok smrti na onkološkem področju.

Društvo Onkoman je skupaj s partnerji pripravilo kontroverzno oglaševalsko akcijo, ki je sprožila živahno javno razpravo. Na več obcestnih plakatih so se pojavili odmevni napisi “SRANJE”, ob tem pa poziv “Neprimerno?” in brezplačna telefonska številka 080 54 25. Društvo že dalj časa uporablja bolj provokativne pristope pri ozaveščanju o pomembnosti zdravja, saj želijo doseči tako moške kot ženske na drugačen in učinkovit način. Namen njihove akcije je spodbuditi javnost k razmisleku in pogovoru o pomembnosti preventive v boju proti raku.

Če je onkološka bolezen odkrita dovolj zgodaj, je tudi zdravljenje bolj uspešno

predsednik društva Onkoman Matej Pečovnik.

Rak prebavil predstavlja drugi najpogostejši vzrok smrti na onkološkem področju. Ozaveščevalna akcija je zaradi majhnega proračuna, ki je odvisen zgolj od donatorjev, potekala le na 50 plakatnih mestih. To pomeni, da z drznim plakatom niso mogli biti prisotni v vsakem slovenskem mestu. Vendar se jim je drzen nastop obrestoval, saj je zavoljo družbenih omrežij sporočilo akcije doseglo praktično celo Slovenijo.

Za razliko od velikih oglaševalcev ima naše društvo mikroskopski proračun. Zato v novembru bijemo bitko Davida in Goljata, ko moramo včasih iti čez rob, da ne bi bili spregledani!

V onkološka društva se včlani več žensk kot moških

Onkoman je prvo onkološko društvo v Sloveniji, ki je prvenstveno namenjeno moškim. Sporočajo, da se ženske društvom pogosto pridružijo le nekaj časa po odkriti bolezni, pri moških pa je ravno nasprotno. Ti se namreč ali vpišejo zelo pozno ali pa nikoli. Zato se v društvu vsak november borijo za pozornost javnosti tudi, da bi povečali število svojih članov, med katerimi so družinski člani obolelih, preboleli, prijatelji, strokovnjaki različnih področij in vsi, ki so pripravljeni pomagati. Društvu lahko vedno pomagate tudi z donacijo.

Kontroverzni plakat zmotil tudi župana občine na Štajerskem

Rak prebavil predstavlja eno najtežjih oblik raka, saj prepozna reakcija obolelega na simptome, ki se pojavijo v blatu, skoraj zagotovo pomeni izgubljeno bitko. Zato se v društvu Onkoman, ki vsak november že tradicionalno ozavešča o različnih oblikah raka, niso ustrašili, temveč z neprimerno besedo drzno posegli v javni prostor. Na družbenih omrežjih in spletu je završalo, oglasil se je tudi župan občine Radenci, ki je zagrozil s policijo. V društvu pozdravljajo županovo hitro reakcijo in pravijo, da “ni šlo za politično provokacijo, pač pa za ozaveščanje, ki lahko marsikomu reši življenje.”

“Rak prebavil je smrtno resna stvar. Zato smo našo komunikacijo zasnovali tako, da bi v poplavi sporočil zagotovo vzbudila reakcijo. Veseli smo bili vseh reakcij, še posebej tistih na družbenih omrežjih, ki so se samodejno širila in tako dosegla kar najširši krog,“ je izpostavil kreativni direktor v AV studiu Robert Bohinec. Dodaja, da “drznost prinaša opaznost”. Pomembno pa je, da je drznost v službi sporočila akcije in osebnosti znamke. V nasprotnem primeru gre za golo iskanje pozornosti, ki pa ne prinese pravih rezultatov.

SRANJE je prineslo rezultate

Na telefonsko številko so prejeli ogromno odzivov, kar pomeni, da je ogromno ljudi izvedelo, kako pomembna je hitra reakcija na neprimerno blato. Odzvali so se predvsem starejši po 60 letu starosti, ki so tudi med najbolj rizičnimi skupinami in morda so komu od njih rešili življenje.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close