Pomislite na to, ko kupujete kruh

Vsebino omogoča Žito , 10. november 2023
Novice
Powered by:

Si kdaj pred kakšnim pomembnim dogodkom zavrtite določeno pesem, da ste boljše volje, bolj samozavestni ali preprosto bolj mirni? Glasba je namreč čudovit sprožilec pozitivnih občutkov. Enako kot vonj … nič nenavadnega ni, če vas vonj po sveže pečenem kruhu odpelje v brezskrbno otroštvo. A kaj ima to veze s srečo?

Povezav s srečo je veliko. Vsak od nas informacije iz sveta sprejema skozi pet čutil – vid, sluh, tip, vonj in okus. Velja pa, da nam je eden od zaznavnih kanalov bližji – nekdo si bo več podatkov zapomnil, če jih bo videl, drugi, če jih bo slišal, tretji jih začutil ali zatipal, četrti okusil in peti zavohal. Kadar smo tako odrasli kot otroci zelo vznemirjeni in vpeti v situacije, ki nam polnijo srce in dušo, prav ti zaznavni kanali naredijo čudeže. Situacija se nam namreč vtisne spomin. Psihologija in nevrolingvistično programiranje sta tista, ki nas učita, kako aktivirati sprožilce in čudovite spomine priklicati na plan, ko potrebujemo točno določene občutke.

Foto: Profimedia

Moja najljubša pesem je …

Kaj se zgodi, ko pomislite na vašo najljubšo pesem? Če vemo, da naše misli ustvarjajo naše občutke, se nam ob najljubši melodiji na obraz najbrž nariše nasmeh, telo preplavijo dobri občutki, okolico pa zaznavamo bolj pozitivno. Vpliv, ki ga ima glasba na naše razpoloženje in čustva, potrjujejo tudi raziskave. Različne melodije, ritmi in besedila lahko sprožijo različne emocionalne odzive. Na primer, hitra in vesela glasba lahko poveča našo energijo in dvigne razpoloženje, medtem ko lahko počasna in žalostna glasba sproži občutke melanholije. Učinek glasbe na naše razpoloženje je povezan z aktivacijo različnih delov možganov, vključno z limbičnim sistemom, ki je odgovoren za obdelavo čustev. In čustva vsak doživlja in izraža drugače – če nekatere glasba razveseljuje, druge pomirja. Enako velja za vonjave.

Kakšna je povezava med vonjem in zvokom?

Vonj sveže pečenega kruha in zvoki glasbe se lahko medsebojno okrepijo, ker sta oba povezana z našimi čutili in čustvi. Na primer, ko vonjamo sveže pečen kruh, lahko poslušanje prijetne glasbe istočasno ustvari sproščujoče in prijetno vzdušje. Glasba lahko dodatno poudari občutek topline in domačnosti, ki ga prinaša vonj kruha. Oba senzorična draženja pa skupaj ustvarjata bolj celovito in intenzivno izkušnjo. In prav to je razlog, zakaj je uživanje hrane ob glasbi ali prijetnih vonjavah lahko tako prijetno in pomirjujoče doživetje.

Foto: Žito

Glasba povezuje, vonj kruha pomirja

Vonj sveže pečenega kruha in glasba sta torej dve različni senzorični izkušnji, ki lahko vplivata na naše možgane in čustva, vendar se lahko tudi medsebojno dopolnjujeta in okrepita.

Vonj sveže pečenega kruha je pogosto povezan s pozitivnimi občutki in udobjem. To je deloma posledica naše evolucijske zgodovine, saj smo se skozi tisočletja naučili povezovati vonj hrane s preživetjem. Ko zavohamo vonj svežega kruha, naši možgani sprožijo pozitivne asociacije, povezane s hrano, varnostjo in domačnostjo. Ta vonj lahko sproži sprostitev in občutek udobja v možganih, kar pa je odvisno tudi od osebnih izkušenj.

Ko se veselje in domačnost strneta v čudovito zgodbo

Pravijo, da glasba in šport lahko spremenita svet. Ta pa stoji na mladih. Tega se zelo močno zavedajo v Skupini Žito in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki sta v skupni socialno humanitarni kampanji združila moči. Razlog pa:

Stara bom 11 let in obiskujem 5. razred. Hodim tudi v glasbeno šolo, kjer igram klavir že 4 leta. Za njega sem se odločila, ker ima lepo melodijo in lepo zveni. Živim z mamico in mlajšim bratcem v najemniškem stanovanju, s katerim si delim sobo. Glede na situacijo se imamo lepo. Igran je na klavir me zelo veseli. Spodbujanja pri nastopih mi veliko pomenijo, tako se umirim in nastop lepo izvedem. Pomoč, ki bi jo mami pridobila z vaše strani, bi ji zelo pomagala. Zato se vam že vnaprej zahvaljujem. Če pa jo kdo, ki potrebuje pomoč bolj kot jaz, bom pa tudi razumela.

Foto: Žito

To je samo ena od zgodb mladih nadobudnih slovenskih glasbenikov, ki sodelujejo v programu Glasbenik sem. Žito zato z iniciativo Naj zaigra dobrota iz srca!, ki združuje moč glasbe in kruha za pomoč mladim, prijazno vabi vse k zelo enostavni potezi:

Del sredstev od nakupa Jelena, Hribovca ali Ajdovega kruha z orehi bo Skupina Žito donirala ZPMS za projekt Glasbenik sem – znotraj programa Eno srce. Poteza je čudovita v obe smeri – z nakupom okusnega in kakovostnega kruha na drugi strani prispevamo k razvoju mladih glasbenih talentov po Sloveniji in pomagamo mladim uresničevati njihove sanje.

Naj zaigra dobrota iz srca

Z nakupom Jelena, Hribovca ali Ajdovega z orehi lahko torej vsak od nas zagotovi pomoč otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij pri uresničevanju glasbenih potencialov, pa naj bo to obisk glasbene šole ali nakup instrumenta.

Foto: Žito
Žitova humanitarna kampanja »Naj zaigra dobrota iz srca!« v sklopu programa Eno srce poteka od 2. 11. 2023 do 30. 11. 2023.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close