Zgodnja menopavza prinaša večje tveganje za bolezni srca

Ženska, pahljača
Foto: Profimedia

Estrogen ima zaščitni učinek na srce. Pomaga nadzorovati raven holesterola in zmanjša tveganje za kopičenje maščob v arterijah. Prav tako pomaga ohranjati krvne žile zdrave.

Menopavza je zadnja menstruacija v ženskem življenju. Bolj natančno se menopavza diagnosticira takrat, ko je minilo 12 mesecev od zadnje menstruacije.

Prinaša harmonsko ravnovesje zaradi izrazitega padca estrogena in progesterona. Na tej stopnji namreč jajčniki popolnoma prenehajo sproščati jajčeca, količina hormonov, ki ga proizvedejo, pa je izredno majhna.

Ženske, ki pridejo v menopavzo v mlajših letih – pred 45. letom – imajo znatno večje tveganje za bolezni srca, v svojem poročilu opozarja Britanska fundacija za srce (British Heart Fundaton).

Estrogen ima namreč zaščitni učinek na srce. Pomaga nadzorovati raven holesterola in zmanjša tveganje za kopičenje maščob v arterijah. Prav tako pomaga ohranjati krvne žile zdrave.

Če raven estrogena pade, se lahko v arterijah nabere maščoba, zaradi česar postanejo ožje. To poveča tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, srčnega infarkta ali možganske kapi.

Spremembe, ki jih ženske opazijo v menopavzi

  • Menopavza lahko povzroči tudi spremembe v telesu, ki povečajo tveganje za koronarno srčno bolezen.
  • Spremembe, s katerimi se ženske soočajo v menopavzi so:
  • Pridobivanje telesne teže – veliko žensk k poroča o pridobivanju teže med menopavzo in po njej, zlasti okoli pasu.
  • Visok holesterol – po menopavzi se lahko ravni holesterola povišajo, kar poveča tveganje za srčni napad in možgansko kap.
  • Telo ne zmore nadzorovati ravni sladkorja (glukoze) – to lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen, visok krvni tlak in povečanje telesne mase (metabolični sindrom).
  • Višji krvni tlak  – krvne žile se morda ne bodo tako dobro odzvale na spremembe, kar pomeni, da se bo krvni tlak lahko zvišal.
  • Povečana količina nevarnih maščob okoli srca

Mnoge skrbi, da so simptomi znak nečesa drugega

Pri zgodnji menopavzi je večje tveganje za koronarno srčno bolezen tudi zato, ker je v telesu manj estrogena že od zgodnjega otroštva.

Simptomi menopavze lahko močno vplivajo na vsakdanje življenje in dobro počutje. Mnoge na primer skrbi, da so njihovi simptomi znak nečesa drugega, na primer bolezni srca ali demence. Za primer: občutek hitrega srčnega utripa ali razbijanje srca sta pogosta simptoma menopavze za mnoge ženske, pojavi se lahko bolečina v predelu prsnega koša. V tem obdobju se mnoge težko zberejo ali se počutijo pozabljivejše (možganska megla), da o povečanju telesne mase sploh ne govorimo.

Avtor
Piše

V. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,289
06.10.2024 ob 07:46
262
23.09.2024 ob 12:59
1,613
18.09.2024 ob 18:07
849
04.10.2024 ob 14:09
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close