Kako poteka priprava kamina na novo sezono?

Oglasno sporočilo , 12. oktober 2023
PROMO
Powered by:
Foto: Peči keramika

Začetek jeseni je skrajni čas, da se posvetimo tudi ogrevalnim napravam v našem gospodinjstvu. Če imate v vašem domu kamin, potem vas gotovo zanima, kako poteka priprava kamina na novo ogrevalno sezono.

Zagotovo se že veselite, ko boste zvečer lahko zakurili svoj kamin in uživali ob pogledu na ogenj v njem. Toda, če želite čim bolje poskrbeti za njegovo funkcionalnost kot tudi svojo varnost, ga je potrebno pred začetkom ogrevalne sezone ustrezno pripraviti.

V nadaljevanju preverite nekaj koristnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi kamina na novo sezono.

Foto: Peči keramika

Čiščenje in pregled dimnika

Glavni vzrok požarov zaradi kurilnih naprav na les je kopičenje saj ter katrana v notranjosti kamina in dimniku, poleg tega pa se lahko zgodi, da so živali od zadnje uporabe kamina v dimniku ustvarile svoja gnezda. Prav tako pa saje zmanjšajo tudi učinkovitost kamina, zato je več kot očitno, da se priprava kamina na novo kurilno sezono vedno začne s čiščenjem in pregledom dimnika.

Če imate kamin na drva, potem bi ga moral enkrat letno očistiti in pregledati pooblaščeni dimnikar.

Foto: Peči keramika

Očiščen dimnik omogoča večjo požarno varnost in boljši pretok zraka, s tem pa se poveča učinkovitost izgorevanja in življenjska doba kamina.

Z letnim pregledom se ugotovi tudi morebitne poškodbe in dotrajanost kamina ter dimnika, s čimer se prav tako zmanjša tveganje za požar. Dimnik pa je priporočljivo pregledati tudi od zunaj. Preverite, če so na njem morebitne razpoke ali druge poškodbe.

Čiščenje in odstranjevanje pepela iz kamina

Saje in katranske obloge, ki nastajajo pri nepopolnem zgorevanju, pa se nabirajo tudi v notranjosti kamina. Te delujejo kot izolator, kar pomeni, da se toplota iz kamina težje prenaša v prostor.

Prevelika količina saj pa negativno vpliva tudi na dovod zraka in pretok dimnih plinov, kar posledično zmanjša učinkovitost izgorevanja in ogroža požarno varnost.

Foto: Peči keramika

Količino saj in katranskih oblog boste močno zmanjšali z njihovim rednim čiščenjem in odstranjevanjem že med kurilno sezono, čas pred ponovno sezono ogrevanja pa je kot nalašč za temeljitejše čiščenje.

Notranjost kamina lahko očistite tudi sami, zagotovo pa bo to temeljiteje storil pooblaščeni dimnikar, ki ima za to vse potrebne naprave.

Preverite tesnila

Za maksimalno nepropustnost plinov v kaminu poskrbijo ustrezna tesnila, kot so tesnilo za vrata, tesnilo za steklo vrat in v nekaterih primerih tesnilo za odlagališče pepela.

Tesnila se lahko z leti obrabijo, kar pomeni, da lahko plini iz kamina prehajajo v prostor, zrak iz prostora pa uhaja v kurišče. Posledica tega je prekomerni ogenj, kar lahko trajno poškoduje kamin.

Zato vam priporočamo, da pred začetkom ogrevalne sezone preverite vsa tesnila na kaminu in jih po potrebi zamenjajte. Na ta način boste poskrbeli za popolno neprepustnost plinov v kaminu, zaradi česar bo izkoristek gorenja še boljši.

Preverite kaminski vložek

Kaminski vložki so sestavni del vsakega kamina, zato je popolnoma logično, da jih je potrebno natančno pregledati. Najboljši čas za to je ravno obdobje pred ogrevalno sezono, ko med čiščenjem kamina lahko tudi natančno pregledate kaminski vložek.

Pregled kaminskega vložka je tudi del letnega dimnikarskega pregleda kurilnih naprav, zato je velika verjetnost, da ga bo temeljito pregledal tudi dimnikar.

V primeru poškodb je pomembno, da se kaminski vložek zamenja, saj le na takšen način zagotavlja učinkovito in varno uporabo kamina.

Preverite dovod zraka

Pred začetkom ogrevalne sezone obvezno preverite tudi dovod zraka. Dovod zraka je eden izmed najbolj pomembnih faktorjev pri delovanju kaminov, saj poskrbi za ustrezen dovod kisika, brez katerega ogenj v kaminu ne more goreti.

Kamini črpajo zrak iz od zunaj s pomočjo ustreznih kanalov in cevi, ki jih je potrebno pred začetkom nove sezone ogrevanja ustrezno pregledati. Največkrat pride do težav na dovodni fasadni rešetki na zunanji strani hiše.

Lahko pa se v celo v sami cevi naselijo živali ali tam odlagajo razne odpadke.

Pri tem bodite pozorni predvsem na ustrezno tesnjenje in morebitne druge ovire, ki bi preprečevale dovod zraka v kamin.

Preverite detektor dima

Sočasno z umestitvijo kamina v prostor je potrebno namestiti tudi ustrezen detektor plinov. Ta neprestano meri količino ogljikovega monoksida v prostoru in preprečuje morebitno zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Foto: Peči keramika

Zato je nujno, da pred ogrevalno sezono preverite tudi delovanje detektorja dima. S tega vidika je pomembno, da zamenjate baterije v napravi in ga preizkusite. Če detektor plinov ne deluje, ga še pravočasno zamenjajte ali odnesite na popravilo, da bo ob začetku ogrevalne sezone v brezhibnem stanju.

Foto: Peči keramika

Če ste sledili vsem zgornjim korakom za pripravo kamina, vam preostane le še, da preverite vašo zalogo suhih drv, ki ne smejo imeti več kot 20% vlage. Zato vedno ob nakupu preverite vlažnost drv z vlagomerom!

Nato pa se kurilna sezona lahko brez skrbi začne!

Foto: Peči keramika
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 14:05
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close