Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Bolečina v prsih

Bolečina v prsih

Stara sem 19 let, zadnjič me je iz spanja prebudila zelo močna bolečina.

Sredi noči sem se zbudila z močnim glavobolom, čutila sem neznansko bolečino v prsih, bolečina se je širila iz čeljusti v roko.

Spomnim se potem samo še, da sem halucinirala saj sem pred sabo videla pokojno teto, ko mi je nekaj govorila. Malo čudno slišati ampak je bilo resnično.

Potem zjutraj, ko sem se prebudila me je oče odpeljal do zdravnika, zdravnik mi je izmeril srčni utrip, ki je presegal nekaj čez 200 udarcev na minuto.

Ko sem mu omenila kaj sem doživela je rekel samo, da sem premlada, da bi doživela srčni napad. Rekel je, da je možno, da je kaj narobe s ščitnico ampak kasneje se je izkazalo, da je vse v redu z njo.

Zanima me, kaj bi lahko bilo to, ce ne srcni napad?

Sicer sem večinoma zdrava, se gibam, zdravo prehranjujem.

 

Spoštovana

Zdi se mi nenavadno, da niste takoj poiskali zdravniško pomoč temveč šele zjutraj, ko ste se “prebudili”. Nič ne poveste koliko časa je trajala bolečina in kako je prenehala (z uporabo protibolečinskih tablet ali brez..). Možno je, da ste doživeli nočno moro in potem paničen napada zaradi katerega vam je srčni utrip zrasel na kot pravite več kot 200 udarcev na minuto. Zagotovo ni šlo za srčni infarkt, kajti to bi že ugotovili pri zdravniku naslednji dan, kjer so verjetno posneli EKG. Zelo pospešen srčni utrip v mirovanju več kot 100 udarcev/minuto, imenujemo tahikardija. Včasih je tahikardija normalna. Sinusna tahikardija je lahko normalen, zdrav odziv na stresorje, kot so strah, tesnoba, naporna vadba ali celo vročina. To po potrebi pomaga povečati pretok krvi po telesu in običajno ni zaskrbljujoče.

Toda včasih tahikardija pomeni zdravstvene težave. Če bi se podobne epizode tahikardije ponavljale, potem je potreben bolj natančen pregled srčne funkcije (Holter, ultrazvok srca, ev. obremenitveno testiranje ipd.).

LP

Lepo pozdravljeni.

Vljudno prosim za razlago izvida rtg. Kontrolo imam šele čez 1 teden, jaz pa sem kar malo v negotovosti.

Zaradi 2 meseca trajajoče bolečine za prsnico (bolečina je taka topa, ne preveč intenzivna) sem obiskala zdravnico. Boli me tudi na hrbtu, na sredini malo pod lopaticami.

Pri iskanju razlogov sem navedla stres (mlajša hči ima zelo pogoste respiratorne težave), družinsko anamnezo (moj oče je srčni bolnik, ima težave z zamašenimi žilami, 3 by-passe, primarni vzrok kardioloških težav pa bi naj bila angina pectoris) ter morebitni refluks ( v bližnji preteklosti me je večkrat bolel želodec…).

Zdravnica mi je pojasnila, da je razlogov lahko več, od prehladov, želodčnih težav….Naredili so mi EKG, ki je bil b.p.. Naj pojasnim, da imam vedno nizek pritisk ter nizek srčni utrip (cca. 50  udarcev/min).

Opravljen RTG prsnih organov pa je pokazal, če citiram:

“Preponi jasni, FC sinusa prosta, brrz infiltratov v pljuči. Srce, mediastinum in hilusi primerni. Profil primeren, ni znakov za izliv. Vtis hiperinflacije z vodoravno potekajočimi razširjenemi medrebrnimi prostori.”

Zadnji stavek me malo prestraši, je to vse ok? Bi to lahko bil vzrok bolečini za prsnico in na hrbtu pod lopaticami?

Za odgovor vam bom zelo hvaležna,

Sončica

 

Spoštovana

Čeprav je RTG uporabna preiskovalna metoda, ni vedno najbolj zanesljiva. Tudi izraz, ki ga je uporabil radiolog “vtis hiperinflacije…” pove, da ni zanesljiva diagnoza, ki sicer lahko pomeni, da je “ujet zrak, ki je prisoten pri kronični obstruktivni pljučni bolezni (COPB). Ne vem ali imate kakšne druge simptome (težko dihanje, kašelj, ki lahko povzroči izpljunek, piskajoče dihanje ali tiščanje v prsih, utrujenost..). Če nimate opisanih simptomov potem zagotovo ne gre za COPB. V nekaterih primerih opisana sprememba lahko povzroči tudi bolečine v prsih in hrbtu. Menim, da bodo potrebne dodatne preiskave, nemara kakšen CT, da se odkrije vzrok vaših težav zato zaenkrat ne moremo z gotovostjo govoriti o kakršni koli dokončni diagnozi.

LP

Najlepša hvala za tako ažuren odgovor!

New Report

Close