Bolečine v križu: kako si lahko pomagamo sami?

bolečine v križu, samopomoč, preventiva, ibuprofen, paracetamol, močnejše bolečine, Lek
Foto: Profimedia

Z bolečinami v hrbtu, še posebej v spodnjem delu, torej križu, se srečuje nemalo posameznikov. Kako si lahko pomagamo v takšnih primerih?

Zakaj nas boli v križu?

Vzrokov za bolečine v križu je več. Včasih ni jasno, kaj jih povzroča, pogosto se tudi zgodi, da bolečine minejo same od sebe. Skoraj dve tretjini ljudi se v določenem trenutku svojega življenja soočita z bolečinami v križu. Te so lahko posledica poškodbe (nastanejo nenadno, denimo zaradi padca, hitrega in nepravilnega dviga, dvigovanju težkega bremena …), lahko spremljajo različna medicinska stanja (izstopanje diska, ukleščen živec …) ali so vnetnega izvora (anksialni spondiloartritis, ankilozirajoči spondilitis …).

Kako si lahko pomagamo sami?

Pri zmernih bolečinah v križu lahko poskusimo pospešiti okrevanje z izvajanjem posebnih vaj za moč in raztezanje, ki krepijo stabilnost in moč hrbtenice, vendar jih je treba prenehati izvajati, če se bolečine stopnjujejo ali poslabšajo. Pomagajo lahko tudi aktivnosti, kot so plavanje, pilates in hoja. To še posebej velja, če so bolečine v hrbtu posledica nepravilne drže ali se zaradi nje poslabšajo. Prav tako ni pravila, ali mesto bolečine greti ali hladiti – kaj nam ustreza, moramo preveriti sami.

  • Če se nam zdi, da se bolečine zmanjšajo v primeru hlajenja, potem je smiselno na mesto položiti hladilno oblogo (kupite jo lahko v lekarni, lahko pa si pomagate tudi z vrečko npr. zamrznjenega graha).
  • Če se bolečine zmanjšajo v primeru gretja, potem na križ položimo grelno oblogo – termofor, vročo steklenico, ovito v brisačo itd. Na ta način olajšamo togost sklepov ali omilimo mišične krče.

Predvsem je prav, da ostanemo aktivni in da kljub znosnim bolečinam nadaljujemo s svojimi dnevnimi dejavnostmi. Če pa se bolečine stopnjujejo oziroma postanejo neobvladljive, moramo obiskati zdravnika.

Kaj narediti, če so bolečine močnejše?

V primerih, ko so bolečine močnejše, si lahko pomagamo z zdravili za lajšanje bolečin, ki so na voljo brez recepta. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je treba zdravila za zdravljenje bolečine uvajati stopenjsko. Pri bolečinah v hrbtu se pogosto priporočajo nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (s kratico NSAR), saj delujejo protibolečinsko in protivnetno. Tak je denimo ibuprofen, ki pomaga zmanjševati vnetje, hkrati pa lajša bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo. Protibolečinsko pa lahko delujejo tudi nekatere kreme ali geli, ki jih nanesemo na mesto bolečine.

Ibuprofen je priporočljiv za različne vsakdanje blage do zmerne bolečine in je lahko še posebej koristen, če je prizadeto območje otečeno ali vneto. Nekatere študije potrjujejo, da je ibuprofen pri bolečinah v hrbtu učinkovitejši od paracetamola, medtem ko je še bolj učinkovita pomoč kombinacija ibuprofena s paracetamolom, saj delujeta na različne načine, vendar se med seboj dopolnjujeta in se tako doseže še večji učinek lajšanja bolečin (pa tudi nižanja vročine), kot če bi ti dve učinkovini uporabljali ločeno.

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika moramo obiskati v primerih, če so bolečine v hrbtu premočne, če kljub vajam in protibolečinskim sredstvom ne popustijo oziroma se krepijo in začnejo ovirati naša vsakdanja opravila ali če se bolečinam pridružijo drugi simptomi, kot sta denimo vročina ali oteklina. Prav tako se je na zdravnika ali farmacevta smiselno obrniti v vsakem primeru, ko nismo prepričani, katero zdravilo je pravo za nas.

Preberite več nasvetov o lajšanju bolečine na: Nasveti glede bolečine.

Bodite brez skrbi: bolečine v križu so redko nevarne

Dolgotrajna bolečina v križu je lahko zastrašujoča, vendar je redko nevarna. Čeprav nas ovira in onesposablja za delo ali opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, je akutna bolečina v križu redko življenja ogrožajoče stanje. Le manj kot 10 % bolnikov, ki obiščejo svojega zdravnika zaradi bolečine v križu, ima resen in specifičen vzrok zanje, še manjši odstotek pa je pripisati hudim obolenjem, ki lahko izvirajo tudi izven hrbtenice.

Skrb za zdravo hrbtenico je izjemno pomembna, saj ima hrbtenica ključno vlogo pri ohranjanju celotnega telesnega zdravja. Zato je pomembno, da redno skrbimo zanjo z vadbo, pravilno držo in preprečevanjem poškodb ter se posvetujemo s strokovnjakom, če imamo kakršne koli težave ali bolečine v hrbtenici.

Pred uporabo zdravil, ki jih kupite v lekarni brez recepta, se posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom, ki vam bosta pomagala izbrati najbolj varno zdravilo za lajšanje bolečin v križu.

SI2310041620
Informacija pripravljena oktober 2023

VIRI:

  1. NHS. Conditions. Back pain. Dostopno na: https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/ Zadnji vpogled september 2023.
  2. NHS. Conditions. Back pain. Causes. Dostopno na: https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/causes/ Zadnji vpogled september 2023. NHS. Conditions. Back pain. Treatment. Dostopno na: https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/treatment/ Zadnji vpogled september 2023.Lekofusin Summary of Product Characteristics.
  3. NHS. Medicines. Ibuprofen for adults. Dostopno na: https://www.nhs.uk/medicines/ibuprofen-for-adults/ Zadnji vpogled september 2023.
  4. Moore RA, et al. Issue 11. Art. No.: CD010794. 
  5. Mullins ME, et al. Neurocrit Care 2011;15:375-378. 
  6. Backcare. Top 10 tips for back pain. Dostopno na: https://backcare.org.uk/wp-content/uploads/2021/02/705-Top-10-Tips-for-Back-Pain.pdf. Zadnji vpogled september 2023. 
  7. Povzetek glavnih značilnosti zdravila LEKOFUSIN 200 mg/500 mg filmsko obložene tablete. Zadnji vpogled 27.09.2022, datum revizije besedila: 10. 5. 2022

Več novic

New Report

Close