Če bi pred obiskom zdravnika to vedeli, bi bili bolj varni in bolje obravnavani

Foto: Profimedia

Velika večina zdravstvenih obravnav je varnih in poteka v skladu s pričakovanji in napovedmi zdravnikov. A kot pri vsakem drugem delu lahko pride do zapletov, pomot, tudi slabega poteka bolezni. Kako to preprečiti?

Bolniki lahko prispevajo k temu, da je zdravljenje bolj varno. Slovenska društva pacientov združena v Zvezo organizacij pacientov Slovenije, v sodelovanju z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi, zbornicami zdravnikov, medicinskih sester, farmacevtov, zastopnikov pacientovih pravic in drugimi partnerji skupaj pozivajo bolnike k bolj jasni komunikaciji in tesnejšemu sodelovanju med bolnikom in zdravnikom.

“Najpomembnejši pri tem je naš glas. Povejmo, kaj nas skrbi, česa ne razumemo, sprašujmo. Zdravniki, medicinske sestre in farmacevti so tu, da nam pomagajo razumeti. Če se s čim ne strinjamo, to tudi povejmo.”
Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije

V sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije, Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije, Lekarniško zbornico Slovenije in Zastopniki pacientovih pravic so društva bolnikov izdala tudi priporočila.

5 korakov za večjo varnost bolnikov

1. Naša vprašanja

Ko se pogovarjamo z zdravnikom, medicinsko sestro ali farmacevtom, vljudno sprašujmo. Bodimo vztrajni, dokler ne razumemo, kaj so nam povedali. Njihova naloga je, da nas vprašajo, ali razumemo njihovo razlago. Vprašajo naj tudi, ali se strinjamo s predlagano terapijo.

Namig: Ponovimo jim, kar smo slišali glede diagnoze, zdravljenja in tveganj. Naj potrdijo, da smo prav razumeli. In mi potrdimo, da se strinjamo s predlagano terapijo.

2. Naša zdravila

Na seznam zapišimo vsa zdravila, ki smo jih dobili na recept, smo jih dobili v bolnišnici ali smo jih v lekarni kupili brez recepta. Farmacevtu, zdravniku ali medicinski sestri povejmo za alergije, če jih imamo.
Vprašajmo o neželenih učinkih. O tem, na kaj naj bomo posebej pozorni. Preverimo kdaj, koliko in
kako naj vzamemo zdravilo. Preberimo navodila.

Namig: V aplikaciji zVem so zabeležena vsa zdravila na recept. V lekarni lahko prosimo, da nam ta seznam v zVem dopolni tudi z ostalimi zdravili, tako da nam izdela Osebno kartico zdravil.

3. Naše preiskave

Ko opravimo preiskavo, moramo pravočasno dobiti izvid. Zdravnik specialist naj nam že ob izvajanju preiskave pove, do kdaj bomo prejeli rezultate. Ko dobimo izvid, ga preberemo, nato prosimo, da nam zdravnik pojasni, kaj rezultati pomenijo, kako vplivajo na nadaljnji potek zdravljenja. Če izvida ne dobimo
v dogovorjenem času, pokličimo!

Namig: Rok za pripravo izvida je 7 delovnih dni, če je nujno, takoj. Izjeme naj zdravnik specialist pojasni.

4. Naše zdravljenje

Vsaka bolnišnica v Sloveniji ima številne postopke in zaposlene, ki skrbijo za našo varnost. Na voljo je tudi vse več meritev, ki kažejo na to, kako kakovostna je bolnišnica. Prosimo osebje, naj nam pokaže rezultate raziskave PREMs, ki že več let meri, kako so številni pacienti ocenili izkušnjo v naši bolnišnici.

Namig: Vprašajmo, koliko napak in zapletov so v naši bolnišnici zabeležili v zadnjem letu. Več zabeležk pomeni večjo skrb za kakovost, več priložnosti za izboljšave.

5. Naše naloge

Sodelujmo z zdravniki, medicinskimi sestrami, farmacevti in drugim zdravstvenim osebjem. Pogovarjajmo se, sprašujmo, preverimo, ali smo prav razumeli. Držimo se dogovorov. Če smo sprejeli terapijo, jo izvajajmo. Zdravila jemljimo na način, kot smo to razumeli in sprejeli. Držimo se terminov. Če se ne strinjamo s predlogi, to povejmo zdravniku specialistu in osebnemu zdravniku.

Namig: Če zaznamo napako ali zaplet, ga javimo zdravniku, medicinski sestri ali farmacevtu.

Več informacij o zvezi bolnikov: www.zveza-pacientov.si
Zloženka za paciente (pdf)

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close