Približno tretjina študentov vsak teden posega po hitri prehrani

hamburger
Foto: profimeida

Študentje po vsej Sloveniji se soočajo s pastmi nezdrave prehrane. Odkrijte, kako simbol ‘Prava izbira’ pomaga študentom izbirati uravnotežene obroke in kaj počne Študentska organizacija Slovenije za spodbujanje bolj zdrave prehrane.

Približno tretjina študentov se vsak teden odloči za hitro prehrano, kot so hamburgerji in pice. Za mnoge študente je novo študijsko leto čas novih izzivov in priložnosti. To je obdobje, ko se prvič srečujejo s samostojnostjo, učenjem in odkrivanjem. Vendar pa študentje, ki bivajo v študentskih naseljih, daleč od domače kuhinje, pogosto uživajo enolično in neuravnoteženo hrano, kar vodi v naraščajoč trend prekomerne telesne teže in debelosti med mladimi.

V okviru projekta “Dober tek, študent!”, sofinanciranega s strani Ministrstva za zdravje, se je oblikoval sistem označevanja prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom “Prava izbira”. Slednji študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih študentskih obrokov. Simbol, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave. Simbol lahko pridobijo tudi ponudniki, ki niso del subvencionirane študentske prehrane.

Jem zdravo. Študiram s polno paro!

Študentska organizacija Slovenije si prizadeva za več zdravih in trajnostnih možnosti prehranjevanja z boni. V prihodnjih letih nameravajo vključiti določila, ki bodo spodbujala zdravo prehranjevanje v javnem razpisu za leti 2024 in 2025. Trenutno izvajajo projekt “Jem zdravo. Študiram s polno paro!”, ki študentom približuje zdrav način življenja in prehranjevanja ter dokazuje, da je mogoče uspešno usklajevati študij z uravnoteženim načinom življenja.

Ustrezna sestava in prava velikost

Na Zvezi potrošnikov Slovenije izpostavljajo, da moramo pri prehranjevanju upoštevati nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj na ta način preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase. Na ZPS so tudi v preteklosti že izvedli pregled ponudbe subvencioniranih študentskih obrokov, tudi s pomočjo kemijskih analiz, in rezultati niso bili obetavni. Ti so pokazali, da študentski obroki pogosto niso uravnoteženi, vsebujejo preveč maščobe in soli ter hkrati premalo zelenjave.

Vlada subvencionira študentsko prehrano, ki ima številne prednosti, vendar je ta predvsem socialni ukrep, ne pa zdravstveni. Kljub rastočemu interesu za zdravo prehrano in večji ozaveščenosti, večina študentov še vedno ne sledi temu trendu.

Problem izhaja iz tega, da država večinoma sofinancira gostince, kjer je finančni interes v ospredju, namesto javnih kuhinj, kjer bi lahko lažje sledili načelom zdrave prehrane. Poleg tega kriteriji v javnih razpisih za izbor ponudnikov še vedno ne namenjajo dovolj pozornosti kakovosti ponudbe. Čeprav je cena pomembna za finančno občutljive študente, se pogosto zgodi, da ponudnik, ki ponuja cenovno dostopnejšo, a manj kakovostno hrano, na razpisu prejme več točk kot tisti, ki se trudi z višjo kakovostjo obrokov in ima nekoliko višjo ceno.

Dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja na to problematiko in poudarja, da se s projektom Dober tek, študent! trudijo rešiti te težave. Ponudnikom ponujajo dodatna znanja o pripravi zdravih obrokov prek delavnic in priročnika. Prav tako pa jim omogočajo izpostavitev prehransko bolj ustrezne ponudbe s simbolom Prava izbira. Ta simbol pomaga potrošnikom lažje prepoznati obroke, ki ustrezajo strokovnim merilom za uravnotežen in kakovosten obrok, in ponudnikom prinaša večjo prepoznavnost ter dodatne točke na razpisih.

Kako izbrati zdravo in uravnoteženo glavno jed “na bone”?

  1. Sestavite krožnik, ki vključuje eno dlani hrane z več beljakovinami, eno pest hrane z več ogljikovimi hidrati in dve pesti zelenjave.
  2. Namesto mastnih mesnih izdelkov, kot so hrenovke in klobase, raje izberite puste kose mesa, kot so piščančja ali puranja prsa brez kože, teletina ali mlada govedina.
  3. Enkrat ali dvakrat tedensko vključite ribe v svoj obrok, saj so bogat vir esencialnih maščobnih kislin.
  4. Izbirajte obroke, ki vsebujejo živila, ki so vir prehranske vlaknine, kot na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnat kruh, stročnice, oreški in semena. Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite obroke pripravljene po postopku kuhanja, dušenja v lastnem soku ali pečenja v pečici.
  5. Poiščite ponudnika s simbolom “Prava izbira”, saj simbol zagotavlja, da je obrok prehransko ustreznejši.

Vir: NIJZ

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close