Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Higiena noska

Higiena noska

Pozdravljeni,

nasa leto dni stara puncka je imela pred kratkim prehladno obolenje z izcedkom is nosu, sprva prozornim in vodenim, nato pa gostim, rahlo belo-rumenim. Nosek smo cistili 3-4x na dan na tak nacin:

– v obe nosnici spricnili panthexyl baby sprej ali fiziolosko raztopino (max 5 ml skupaj v obe nosnici)

– posesali po 1 minuti sluz s sesalcem

– 1-2x na dan smo ji dali inhalacije fizioloske z ultrazvocnim inhalatorjem po par min.

Imam dve vprasanji, najprej me zanima ali je taka higiena noska pri izcedku iz nosu primerna? Nato pa me se zanima, kaksna higiena se sicer priporoca za vsakodnevno higieno, ko izcedka ni ali pa je ta pac cisto voden (pediatrinja me je namrec opozorila, da bo puncka sedaj ob vstopu v vrtec veliko smrkava), torej ko sicer nima kakih drugih znakov prehlada?

Za vas odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,

mamica

Pozdravljeni,

po mojem mnenju ni potrebno tako pogosto čiščenje otrokovega nosu.

Za neprenehno, vsakodnevno čiščenje poskrbijo migetalke na površini celic sluznice, ki utripajo in poganjajo odejo sluzi nazaj proti žrelu, kjer jo pogoltnemo.

Fiziološka raztopina razredči gosto sluz in olajša migetalkam njihovo delo. če je sluz zelo redka, pa fiziološka raztopina ne pripomore veliko.

Ultrazvočni inhalator generira aerosol in pomaga kapljicam vlage priti v spodnja dihala (sapnik in pljuča). Za vlaženje zgornjih dihal (nosu in žrela) je dovolj, če je vlažen zrak v prostoru.

Dokazano pomaga pri izločanju sluzi in njenem zmanjševanju (z več kliničnimi študijami potrjeno) zdravilo BNO1016 (Sinupret®), zmes 5 uprašenih rastlinskih učinkovin, v obliki kapljic, sirupa in tablet.

Migetalke se po virusni ali bakterijski okužbi ali operaciji hitreje obnovijo s pomočjo pantotenske kisline (ki jo vsebuje Panthexyl).

Res je, otroci imajo 10 virusnih okužb letno, največ po vstopu v vrtec. Upam, da jih boste čim lažje preboleli in ne bo veliko bakterijskih okužb.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close