Tako lahko učinkovito lajšate zobobol

ortopan, zobozdravnik, amalgam, rentgen
Foto: Profimedia

Najpogostejši razlog za orofacialno bolečino – bolečino, ki se pojavlja v področju obraza in ustne votline – je povezan z zobmi in obzobnimi tkivi ter posegi v ustni votlini.

Zobobol se lahko kaže kot spontana bolečina, kot bolečina pri žvečenju hrane ali pa kot občutljivost zob za hladno, vroče, kislo ali sladko. Nastane zaradi stanj, ki prizadenejo trda zobna tkiva ali pa je posledica bolezni mehkih tkiv.

Cilji zdravljenja akutne bolečine so nadzorovanje in zmanjšanje bolečine na sprejemljivo raven, izboljšanje okrevanja po operativnem posegu ali bolezni, pa tudi preprečitev nastanka kronične bolečine. S kombinacijo zdravil lahko zmanjšamo neželene učinke zdravil in tudi učinkoviteje lajšamo močnejšo bolečino.

Ko zaboli: hitre rešitve

Do termina pri zobozdravniku si lahko pacient v primeru bolečin v ustni votlini pomaga s hladnimi obkladki prek kože, ki naj jih na mestu bolečine drži 20 minut na vsako uro. Poleg tega lahko usta spira s triodstotno raztopino vodikovega peroksida ali slano vodo. Obstajajo tudi različni zeliščni pripravki, med katerimi naj bi bile najbolj učinkovite nageljnove žbice, ki vsebujejo evgenol.

Za lajšanje blage orofacialne bolečine se kot analgetik izbora priporočajo paracetamol ali nesteroidni antirevmatiki (NSAR). Pri zmerni in hudi bolečini pa je priporočljiva kombinacija obeh – NSAR in paracetamola, saj zaradi različnih mehanizmov delovanja in učinkovanja na različna tarčna mesta zagotavlja močnejše lajšanje bolečine.

Previdnost pri uporabi

Paracetamol deluje kot analgetik in antipiretik. Kontraindiciran je pri pacientih s hudo jetrno okvaro. NSAR pa imajo (odvisno kateri) lahko neželene učinke na gastrointestinalnem traktu, druga skupina pa vpliva na srce, zato se o primernosti zdravljenja z NSAR posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za dokončno oskrbo bolečine je običajno potreben zobozdravstveni poseg, kot so izdelava zalivke, zaščita razgaljenih zobnih vratov, drenaža otekline, trepanacija in endodontsko zdravljenje ali pa ekstrakcija zoba.

Več novic

New Report

Close