Skoraj se ni zmenila za »vročinske oblive«, kar bi jo lahko stalo življenja

N. K., 22. september 2023
HematologijaZdravje
Ženska z menopavznimi vročinskimi oblivi
Foto: Profimedia

Pri simptomih, ki vztrajajo ali se slabšajo, ne odlašajmo predolgo s pregledom pri zdravniku.

Angležinji Barbari Geraghty-Whitehead so se lani poleti, pri njenih 58 letih, kljub hormonskem nadomestne zdravljenju začeli pojavljati menopavzni vročinski oblivi, vrtoglavice in vnetje ušesa. Misleč, da gre za težave, ki jih prinaša menopavza, simptomom ni posvečala pretirane pozornosti. Ker pa se težave niso umirile več mesecev, se je le odpravila k družinskemu zdravniku. Po le nekaj urah je prejela klic zdravnika, ki je bil zaskrbljen zaradi visokega števila levkocitov, sumil je na rakavo bolezen. Opravili so ji dodatne preiskave in po enem tednu so ji postavili diagnozo kronične mieloične levkemije (KML), ki je oblika krvnega raka. Zdraviti so jo začeli še isti dan. Kljub stranskim učinkom – izčrpanosti, slabosti, refluksu in izgubi okusa – se je po letu dni na zdravljenje dobro odzvala.  

Zaveda se, da bi morala zaradi simptomov že prej poiskati pomoč. Kljub temu, da je dobila zelo težko diagnozo, jo opisuje kot prvi pozitivni korak, saj pri številnih boleznih velja, da če so odkrite bolj zgodaj, je zdravljenje bolj uspešno.

Kaj je kronična mieloična levkemija

Kronična mieloična levkemija je rak krvnih celic in kostnega mozga. Razvije se v kostnem mozgu, kjer zaradi zamenjave delčkov dveh kromosomov (kromosoma številki 22 in 9 – zato je svetovni dan KML 22. 9.) nastaja preveč bolezensko spremenjenih belih krvničk, ki jih imenujemo tudi levkemične celice. Preživetje bolnikov s KML je ob sodobnih možnostih zdravljenja praktično enako preživetju enako starih zdravih ljudi vendar hematologi poudarjajo da je uspeh zdravljenja KML zelo odvisen od sodelovanja bolnika oziroma rednega prejemanja terapije.

Če bolniki neredno jemljejo zdravila ali celo povsem odklanjajo zdravljenje, ne moremo pričakovati drugega kot naravni potek napredovanja bolezni. To pomeni v treh do petih letih napredovanje KML v akutno levkemijo, ki poteka še hitreje in pomeni smrt bolnika v nekaj tednih. Preberite več o poteku KML, zdravljenju in rehabilitaciji.

Znaki in simptomi kronične mieloične levkemije:

  • utrujenost,
  • bolečine v trebuhu,
  • bolečine v kosteh,
  • bolečine pod levim rebrnim lokom,
  • občutek napihnjenosti (tudi po zaužitju male količine hrane),
  • zvišana telesna temperatura,
  • nočno potenje,
  • zadihanost in
  • hujšanje.

Vir: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/leukaemia-symptoms-hot-flushes-diagnosis-b2409696.html

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
15.07.2024 ob 15:40
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close