Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Obiteljska medicina Kada i kako nositi masku

Kada i kako nositi masku

Molim savjete vezano uz nošenje maske. Molim ako možete potvrditi moje mišljenje s obzirom da se na televiziji svaki put priča drukčije, kako kome odgovara.
Ja imam 42 godine, radim u uredu, dijelim ga s još 5 kolega. Da li bi u uredu trebala nositi masku? U ponedjeljak se vraćam raditi u ured i sad zamišljam situaciju. Svi bi mi trebali nositi maske 8 sati jeli tako? Kako često ih mijenjati? Da li su jednokratne maske uopće obečavajuče? Da li je istina, ako se navlaže više ne vrijede? Kolko su obečavajuče pamučne maske? Koje maske bi vi preporucili da su najbolje?
Zanima me i to da li je točno da se na otvorenom prostoru ne trebaju nositi? Navodim primjer. Moj muž radi na uređenju zelenih površina. Pridržava se mjera koliko može, ali je svjedno u kontaktu s drugim radnicima. Što bi on trebao raditi?

[attachment=0]maska.jpeg[/attachment]

Poštovana,
na Vaša Vam pitanja mogu dati svoje mišljenje o maskama što ne garantira da sam ja sto posto u pravu. Naime, do ove pandemije ni sama se nisam previše zamarala maskama 🙂

Osim onih ffp2 ili ffp3 maski sa posebnim filterima, druge maske ne štite učinkovito od koronavirusa, bez obzira bile pamučne, civilne, kirurške.
Zašto ih onda neki preporučuju? Jer ima jako puno asimptomatskih ljudi ili onih sa simptomima blage prehlade. Svi se ne mogu testirati da bi se znalo tko je zarazan i onda je “jednostavnije” da svi nosimo maske pa ako i jesmo zaraženi, a da ni ne znamo, nećemo zaraziti druge( posebno brinemo za starije i one s kroničnim bolestima).

Vas u uredu nije puno i ako se možete razdvojiti na udaljenost veću od 2 metra, još bolje.
No, u kontaktu ste 8 sati i ako je netko od njih zaražen, teoretski postoji šansa da se i Vi zarazite.
Ja u ordinaciji nosim masku 7.5 sati. Nervirala me u početku, ali sad sam se već navikla. Nosim ju jer ne mogu biti sigurna da negdje usput neću pokupiti virus i prenijeti ga svojim pacijentima. Svakog pacijenta isto zamolim da stavi masku da opet zaštitim sebe, medicinsku sestru, klince koji ne mogu nositi maske i sl.

Maske, bez obzira koje se nose, bitno je da ih dobro namjestimo i da ih kasnije stalno ne diramo ( to je meni bio najveći problem u početku). Kod svakog diranja maske, ruke se moraju dezinficirati jer bi u suprotnom mogli pokupiti čestice koje se zadrže s vanjske strane maske.
Maske bi bilo preporučljivo mijenjati svaka 3 – 4 sata ( znači 2x tijekom smjene).
Koje bih preporučila? Kako sam rekla, najsigurnije su one specifične ffp2 ili ffp3 maske, ali mislim da takve Vama nisu potrebne.
Kirurške pružaju veću sigurnost od pamučnih, ali njih je teško nabaviti ( i mi liječnici već par mjeseci mučimo muku s nabavkom) i više sam mišljenja da su one bitnije ljudima koji rade s osobama koje imaju respiratorne tegobe.
Za rad u uredu kao što je Vaš ( malo ljudi), mislim da su pamučne sasvim prihvatljive.
Mijenjajte ih 2x tijekom smjene, perite na minimalno 60°C i nemojte ih puno dirati (ili nakon svakog dodira maske, dezinficirajte ruke).

Što se tiče rada na otvorenom, masku bih preporučila samo ako je osoba tijekom rada češće u bliskom kontaktu s osobama na udaljenosti manjoj od 1 metra.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close