Najdi forum

da li je mrena ono kad stari ljudi ne mogu hodati prema suncanoj strani jer im se bljeska pred ocima? kad im bljesti sunce jako u oci i oni nist ne vide. to je cesti slucaj i nesrece se zbog toga cesto javljaju. ako shvacate na sto mislim? i koji su jos simptomi mrene? da li se mrena moze javiti i kod mladih ljudi?

Poštovani,

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena. Na njen razvoj utječu povišena životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i dr. faktori. Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti.

Pregled za otkrivanje mrene se sastoji od:

• detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
• preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign
• optičke i ultrazvučne biometrije
• dodatne dijagnostike po potrebi ( OCT vidnog živca i makule )

Lijepi pozdrav,
Optical Express

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close