Najdi forum

maseni udio

imam zadatak izračunati maseni udio kisika i ugljika ako 5 grama ugljika izgaranjem nastaje 18,3 grama ugljikovog dioksida. znam da se maseni udio izračuna da masu sastojka podijelim s ssmjesom, a što je tu sastojak i smjesa? što ide s gornje i donje strane razlomka?

Draga Viktoria,

maseni udio se ne mora odnositi samo na smjesu. Niste mi napisali jeste li osnovna ili srednja škola, pretpostavljam da trebate za osnovnu štolu pa ću vas podsjetiti da ste učili maseni udio koji se odnosi na otopine ili na kemijski spoj kao što je zadano u vašem primjeru. U brojnik se uvije unosi masa DIJELA otopine (masa otapala ili otopljene tvari) ili dijela kemijskog spoja (masa pojedinog kemijskog elementa koji gradi spoj) dok se u nazivnik unosi masa CJELINE (masa otopine, kemijskog spoja).

U vašem zadatku u brojnik stavljate masu kisika odnosno ugljika, a u nazivnik masu ugljikovog dioksida. Znači, za svaki kemijski element (kisik, ugljik) maseni udio računate posebno.

U ovom zadatku imate jednu “zamku”. Vidite da vam nedostaje masa kisika koja vam mora biti poznata da biste uopće mogli računati njegov maseni udio. Prema Zakonu o očuvanju mase: m(C) + m(O) =m(CO2) pa prema tome m(O)= m(CO2) – m(C) =13,3 g

Sada možete ići redovnim postupkom u rješavanje masenog udjela. Kada izračunate, maseni udio morate obavezno izraziti postotkom (pomnožiti sa 100%)

Rezultati koje bi trebali dobiti:
w(c)=27,3%
w(O)=72,7%

Ako ove postotke zbrojite, dobit ćete 100% kako i mora uvijek biti!

Lijep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close