Najdi forum

Nihanje razpoloženja

Stara sem 25 let, študentka.
Problem imam z nihanjem razpoloženja. Pride trenutek, ko se mi zdi vse zaman, ko se mi še študij, ki ga imam res rada, zdi brez vrednosti, ko se ne spravim učit za nobeno ceno, vsi hobiji, ki jih imam izgubijo vrednost in kar ni volje do njih..
Naj povem, da tu najbolj trpi fant, s katerim se veliko pogovarjava o poroki, ker se ljubiva. A kaj, ko imam dan, ko se mi zdi, da tudi on ni tisti pravi, vedno najdem kako napako, ki me moti na njem (pa naj bo še tako brezvezna) in se ne čutim sposobno biti z njim.
Kaj je narobe z mano?
Naj povem, da imam te občutke približno enkrat tedensko, pa ne trajajo cel dan, mogoče nekaj ur. Takrat sem čisto na tleh, ne pomaga mi nobeno razvedrilo, noben prijatelj, fant, družina, sprehod, hobij, …

Potrebno je oceniti kako pomembna so nihanja v razpoloženju. Pravite, da pridejo enkrat tedensko. Omenjate, da so trenutki.

Če gre za trenutke, ki se pojavljajo relativno redko potem verjetno ne gre za bolezenska nihanja v razpoloženju.

Da bi to preverili, začnite to aktivno spremljati. Beležite: vsako spremebo razpoloženja, kaj je šlo čez vašo glavo v trenutku spremembe razpoloženja, v kakšni situaciji ste bili in seveda koliko časa je trajala sprememba ali negativen odnos do stvari.

Dnevnik vam bo povedal ali je to problem. Če je boste potrebovali psihaitrično obravnavo, ker je nihanja v razpoloženju potrebno obvladovati z zdravili.

lp

Tudi meni se to dogaja, vendar so nihanja zelo neenakomerna – enkrat močnejša, drugič šibkejša, včasih sem tudi 14 dni v redu … Skušala sem ugotoviti povezavo z različnimi dejavniki – menstruacijo, vremenom, celo luno, ampak mi še ni uspelo najti ničesar, kar bi odgovarjalo moj amplitudi. 🙂 Mogoče poskusiš najti kakšno tako povezavo. Moja psihiatrinja je to označila kot mladostniško malanholijo in obljubila, da bo minilo. 🙂

Samo zakaj do tega sploh prihaja? Je kaj narobe? Ker eni s tem sploh nimajo težav.

lep večer!! oje vprašanje je sledeče star sem 24 let in imam naslednjo težavo: do sedaj se zdravim zaradi anskioznosti napadi panike…ampak kljub temu sem biu ves čas srečen in zadovoljen človek ki sem se zelo veselil vsega. zadnje čase pa opažam da mi niha razpoloženje naprimer sem brez volje in brez veselja ter odsoten v naslednjem trenutku pa zopet srečen in se veselim vsega kot prej mogoče malo manj kot prej ampak se spremeni v smer da postanem srečnejši in da se zopet veselim vsega to se spreminja skozi celi dan do sedaj sem imel velik stresnih situacij pa do tega ni prišlo to je sedaj v družini ni imel nihče bipolarne motnje imata pa starša anskiozno motnjo z depresijo ali lahko po opisanem sumite na bipolarno motnjo…Naj se povem da odkar vem za sebe sem navdušen velikokrat in srečen o depresiji paše nikol nisem mel nobenega problema hvala!!

Lepo pozdravljeni!

Lahko bi šlo tudi za bipolarno motnjo, ne glede na to ali je v družini bila ali ne. Bi pa morala vaš primer bolj poznati. Dobro bi bilo, da poiščete psihoterapevtsko pomoč. V kolikor želite, vam dam lahko tudi svoj kontakt.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close