Najdi forum

Religija, duhovnost,…

Spoštovani g. Igor.
Pri vzgoji otrok pride čas, ko otrok postavlja vprašanja tudi o veri, duhovnosti,… Od vrstnikov dobiva informacije, ki so skladne z življenjem in prepričanjem njihovih družin (RKC, Islam – ti dve dominirata, pa še kaj bi se našlo). Pri kateri starosti bi lahko ponudila otroku v branje recimo Kojčev Učbenik?
Hvala za pomoč.

Pozdravljeni!

Dve stvari morava razčistiti, preden bom lahko predstavil moj odgovor ( povdarjam “moj”, ker marsikdo bi imel drugačno mnenje.

1. Razločiti morava filozofijo od vere ( religije ) in religijo od cerkve, kot institucije ( RKC ali Islamske skupnosti, ki jih omenjate, imajo prav malo opraviti z vero samo );
2. Razvojno je otrok v prvem delu svojega življenja ( tja do 7 let starosti ) odvisen predvsem od naravnih nagonov, ki jih ima vsak sesalec in jih je prinesel s seboj na svet ( berite Cesarjeva nova oblačila ). Prav v tem obdobju pa otrok počrpa največ informacij, ki jih kasneje samo dopolnjuje in procesira, zato smatram, da je to obdobje otroka, zlasti v družinskem in socialnem smislu, razvojno najpomembnejše. V drugem obdobju, tja do 14. leta, se otroku razvija um ( in z njim ego ). Šele po 14. letu starosti se mu začne razvijati inteligenca, s katero uspeva procesirati podatke, ki jih je preje prejel. To poteka do 21. leta, ko se začne entropija.

V prvem obdobju je otroku najpomembnejši občutek varnosti ( nagon po samoohranitvi se zelo hitro aktivira ). Varnost mu dajeta mati on oče ter njuno usklajeno delovanje. Vsako nesoglasje otrok zazna kot grožnjo svoji varnosti. Otrokje zelo občutljivo bitje in zazna nesoglasje, tudi če to ni vizualno ( no kreganja, vpitja ali nasilnih dejanj med zakoncema ). Ko začuti pomanjkanje varnosti, se zapira vase in začne varnost oz. substitute iskati drugje ( v domišljijskem svetu ponavadi ). V tem obdobju se redko pojavljajo vprašanja, kot so: Od kod prihajam? Kaj tu počnem ? Kam grem od tu?….. Paziti pa je potrebno, če se otrok v tem obdobju sooči s smrtjo ( bližnjega sorodnika ali nekoga tujega ). Takrat to sproži poseben kompleks reakcij na minljivost in pojavijo se vprašanja, na katera redko znamo odgovoriti tako, da otrok razume naše odgovore. Vendar pa je prav v tem obdobju pomembno približati otroku občutek, kaj je prav in kaj je narobe. Za to imamo zelo mehko razložene oblike pravilnega obnašanja, ki temeljijo na AHIMSI – ne prizadeti! Izhajajo iz Ajurvedkse filozofije in povzela so jih tudi vsa verstva ( v Krščanstvu 10 Božjih zapovedi ).

V drugem razvojnem obdobju je otrok že sposoben sprejemati določene razlage, zato ni nič narobe, če si prebere kakšno od Kojčevih del tam nekje po 12. letu straosti, vendar moramo biti ves čas na razpolago za razlago, ker se mu pojavljajo vprašanja, ki vam ne bodo logična. Poleg Kojca imamo tudi veliko avtohtonih del, ki pojasnjujejo skrivnosti življenja, med drugim Družinsko biblijo in Svet biblije, kjer so mnoge stvari zelo razumljivo podane, bolj z zgodovinskega in filozofskega vidika, manj pa inoktrinirajo v verskem smislu.

V tretjem razvojnem obdobju je otrok sposoben sam dojemati tudi že “Učbenik življenja” in podobne tekste ( Deepak Chopra: Sedem duhovnih zakonov ).

Predlagal bi, da manj razmišljate o tem, kdaj bo pravi čas, da daste otroku v roke Kojca. Bolj razmišljajte o tem, na kakšen način mu boste predtsavili AHIMSO, skušajte mu zagotavljati varno okolje in bodite z njim. Ko pride čas, si otrok že poišče prave tekste, če so mu seveda na razpolago ( v družinski knjižnjici ).

Mislim, da roditelj najbolje opravi svoje delo, če se zaveda teh treh razvojnih obdobij otroka in tudi sam eluje v smislu nenasilja, ki ga uči AHIMSA in ostalih JAM IN NIJAM.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Me je že dohitel Abraham in preden me obišče Matilda rad bi nekaj oz. dokaj razlag iz Biblije in Korana. Biblijo sem že prebral in velik tega ne razumem, pri Koranu pa še bolj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close