Najdi forum

Pozdravljen,

kaj je po tvoje zavest, kako prideš do večje zavesti? Kaj je um, kaj so čustva, strah,jeza… kaj narediti ko te popade strah, panika, iz kje to izvira?

Tanja

Halo Tanja!

Zavest je energija. Do večje zavesti seveda ne moreš, lahko pa dvigneš svojo zavest iz spodnjih predelov, ki jim rečemo NEZAVEST, preko PODZAVESTI do ZAVESTI in NADZAVESTI, v kateri prebiva naša osnovna Bit. Postopek dviganja zavesti je naporen in dolgotrajen in potrebna je velika mera vstrajnosti in volje za dosego tega cilja in seveda učitelj, guru, ki te vodi na tej poti. Zavest bi mirno lahko imenovali tudi Kundalini energija.

Um se razvije v človeku po 6. ali 7. letu starosti v sivi možganski masi in je tisti, ki nas vedno znova, s svojimi iluzijami, preizkuša. Iz uma se razvije inteligenca, tam nekje po 14. letu straosti. Um je seveda potreben, saj brez uma ni živega človeka. Idealno pa je, če uspemo popolnoma uravnotežiti delovanje uma, duha in fizičnega telesa. To sicer imenujemo popolno zdravje in nam omogoča dvig zavesti.

Čustva, strah in jeza so večinoma produkti uma, rečemo tudi, da so rezultati izprijenosti uma. Izprijeni del uma včasih imenujemo tudi EGO. Včasih pa so ti občutki del prirojenih nagonov ( strah ), ki jih prejme vsak predstavnik vrste sesalcev in je normalen in potreben za obstoj. Presežek, ki ga ustvarja EGO pa je tisto zlo, ki si ga sami pridelamo. Človek se namreč rodi, kot čista svetoba in ljubezen. Šele kasneje v njem um ustvarja zlo, kot je bolezen, strah, jeza, panika itd. Tega zla se rešiš edinole z odvezovanjem od izprijenosti uma in z dvigom zavesti.

Pot je opisana v mnogih sestavkih o jogi in njenem cilju na tem forumu.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close