Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Arhiv – Alternativa in zdravo življenje Budistične organizacije v Sloveniji

Budistične organizacije v Sloveniji

Pozdravljeni,

že nekaj časa prebiram o budizmu in se pogovarjam z ljudmi po internetu. Vsi mi svetujejo, da naj se obrnem h kakšnem učitelju. Jaz pa po intenzivnem googlanju nimam NOBENEGA pojma h komu se naj obrnem. Prihajam iz Maribora in našla sem spletno stran Budizem diamantne poti… ampak nekaj se mi ni zdelo prav glede tega. Nek notranji občutek, da to gre za neko mordenizirano zadevo, ki ni taprava stvar zame. Hkrati tudi ne vem v katero vejo budizma naj se podam. Kako naj to ugotovim?
Brala sem Pemo Chodron, spremljam Mojiji-ja, izjemno se navdušujem nad Ajahn Brahm-om. Želim si tudi poskusiti Vipassana meditacijo, tisto 10- dnevno zadevo ampak trenutno do poletja nimam časa za to.
Vem, da je to zelo razpršeno sporočilo ampak nikjer ne najdem neke organizacije kjer bi pisalo ‘v četrtek ob 18:00 se lahko oglasite pri nas na predavanju blablabla’. Prav tako so mi ljudje iz celega sveta svetovali, da moram najti učitelja, ki ne zahteva plačila ampak le donacijo. Našla sem neke sumljive plačljive tečaje medaticije in duhovnosti, ki so me že skoraj pritegnili… ampak ja, ne vem.

Ali me lahko kdo prosim usmeri?

LP

V Slovenskem Budističnem društvu SREDNJA POT boš izvedela vse, kar je moč izvedeti v Sloveniji. Obišči njihovo stran http://www.buda.si/ . O Budizmu na Slovendkem je nekaj napisanega tudi na WIKIPEDII, če se potrudiš pobrskati.

V kolikor pa boš potrebovala tovrstni stik v Tibetu, Nepalu, Indiji, na Japonskem ali Kitajskem, pa se ponovno oglasi. Stike posredujemo le osebno ( lahko na zasebno sporočilo ).

Je pa morda tu mesto, kjer lahko povem, da sicer Slovenija, kot tudi celotna Evropa, temelji na KRŠČANSKIH TEMELJIH, kjer ima, v tem delu Južne Evrope prevladujočo moč Rimokatoliška cerkev, ki vsaj doslej, uspešno preprečuje rast drugim verskim skupnostim. Novi Zakon o verskih skupnostih sicer poenostavlja postopke za ustanovitev, vendar okolje samo deluje zelo restriktivno ( primer Rinpoče ali reakcije neonacističnih in neofašističnih skupin in združenj tako v Ljubljani, kot v Mariboru, pred katerimi si oblasti uspešno zakrivajo oči – in ušesa ter usta ).

Glede svetovanja, katero pot ubrati, pa ti, žal, ne moram pomagati. Vsak najde svojo pot sam in ko pride čas, pride tudi učitelj.

Vipasana je ena izmed najstarejših oblik meditacije, ki izvira iz Indije. Vipasana v starodavnem jeziku Sanskrit pomeni ›videti stvari take kot so‹. O meditaciji, terminih itd. pa le malo pobrskaj po http://www.najdi.si. Dokazano je, da brskanje po tem spletnem iskalniku ne škoduje……..

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Pozdravljeni.
Slučajno sem naletela na to vprašanje in morda bi meditacijski umik, ki ga prireja Študijska skupina Chagna Pemo (več o njej na povezavi http://chagnapemo.weebly.com/ ) v maju lahko odgovoril na kakšno vprašanje. Več o dogodku tukaj: http://skrci.me/TB31a
Lp Simona

Hladno bo…..

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

http://www.santmat.si/meditacija-slovenija.php

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close