Najdi forum

pekoče žrelo in jezik

Pozdravljeni,
tudi mene mučijo težave, ki jih ne znam odpraviti in sicer po končani terapiji s Sumamedom so se pojavile bolečine v žlički in hrbtu ter cmok v grlu, ki pa ni bil boleč, le moteč. Osebni zdravnik mi je po pregledu (tipanje trebuha) predpisal Ultop, ki pa ni pomagal, zato sem dobila napotnico za UZ trebuha in gastroskopijo.
Na UZ so ugotovili manjši hemangiom na jetrih, gastroskopija pa je bila bp. Težave pa so ostale, le da je bolečina v žlički prenehala, pojavila pa se je pekoča bolečina v grlu in požiralniku. Na ORL pregledu so mi ugotovili GERB, laringitis in faringitis, dobila sem Nexium, ki po 1-mesečni uporabi ni pomagal. Po jemanju zdravila me je namreč začel boleti želodec oziroma pod rebrnim lokom, zato sem 3m terapijo predčasno zaključila.
Narejena je bila krvna slika, ki je bila bp, prav tako ščitnica (izvidi pri osebnem zdravniku) test na želodčno bakterijo je bil negativen (tako dihalni test kot tudi test krvi). Šla sem na alergološke teste, ki so bili negativni (osnovni testi, izvid pri osebnem zdravniku).
Težave so bolj ali manj ostale. Vmes so izginile in se nato vrnile. Večinoma se pojavljajo kot pekoča bolečina v žrelu in na jeziku, občasno imam občutek cmoka v grlu. Kadar me močno peče, je jezik videti razbrazdan in bolj belo obložen.
Vmes sem zanosila (oktober 2007) in bila zaradi ginekoloških težav v bolniškem staležu, ki se je nadaljeval v porodniški dopust. V tem času so težave izginile (tudi proti koncu nosečnosti zgage nisem imela), če so se že pojavile, so hitro prenehale. Julija 2009 sem šla ponovno v službo in po nekaj mesecih so se težave vrnile, zato sem se prenehala prehranjevati v službeni menzi, ker sem bila mnenja, da težave izvirajo iz neprimerne prehrane. Omejila sem mastno, slano in sladko in zadeve so se umirile, vendar niso prenehale. Še vedno ne morem ugotoviti katera hrana mi povzroči težave in katera ne, ni nekega vzorca. Ugotovila sem le, da so težave bolj izrazite, če se premalo gibam. In sicer imam pretežno sedeče delo, delo ni pretirano stresno, ob delu tudi študiram.
V obdobju porodniškega dopusta sem se precej ukvarjala s športom (tek), ki sem ga nato zaradi pomanjkanja časa opustila. Težave so izrazitejše v primeru, ko sem zelo utrujena in neprespana, takrat me močno peče po jeziku in grlu. Ponoči težav nimam, včasih se zbudim s suhim in rahlo pekočim grlom, vendar to kmalu mine. Težave (pekoče grlo in jezik) se ponavadi stopnjujejo od dopoldneva proti večeru. Pomaga, če žvečim žvečilni gumi.
Pred dvema mesecema sem se zaradi težav posvetovala z osebno zdravnico, ki mi je svetovala tablete za zmanjševanje želodčne kisline Controloc. Jemala sem jih 1 mesec, vendar sem opazila, da me grlo ne peče, me je pa prav tako kot že prej ob jemanju podobnih zdravil, začel boleti želodec (leva in desna stran pod rebri), zato sem zdravila opustila. Trenutno ne jemljem nobenih zdravil, ker se mi zdi, da mi razni Ranitali in Rupuruti ne pomagajo. Še najbolj mi pomaga mineralna voda Donat.
Ponovno sem bila na krvnih preiskavah, vse bp, določili so mi tudu vrednosti vitamina B12 in folne kisline (vse v mejah).
Ne vem že več, kako se te nadloge rešiti, prosim za kakršenkoli nasvet.
HVALA!

Draga Onyx!

Najlepsa hvala za vas izcrpen in zelo podroben opis vasih tezav. Kljub izcrpnemu porocilu pa moram vseeno postaviti nekaj vprasanj. Kitajski zdravilci smo neznansko “ferbcni”! 😉

Zanima me koliko ste stari, ali se hitro ujezite, kaksna je vasa menstruacija: trajanje, kako dolg je cikel, barva krvi, kako mocna je, imate kaj strdkov, bolecine, kje in kaksne (ostre, tope, bolecine pritiska…), PMS?

Imate glavobole, ce da kje cutite bolecino, je ostra, topa, v obliki pritiska, kdaj

Ko se najeste imate obcutek, da hrana oblezi v zelodcu, cetudi pojeste normalno kolicino hrane?

Imaste obcutek, da ste lacni 15min ali 30min po zauzitem obroku? Kaksen je apetit, imate grenak okus v ustih, tezek obcutek celega telesa? Kaksna je vasa prebava? Urin: temen, svetel, bolecine pri uriniranju? Imate rajsi hladne, tople, sobna temperatura pijace? Krvavitve dlesni? Zadah?

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni!

Stara sem 30 let, res je da sem precej nagle jeze in me stvari hitro spravijo iz tira. Menstruacijo imam bi rekla normalno (cikel traja 28-30dni), traja 7 dni, rahli krči v spodnjem delu trebuha so prisotni, kri je običajna, občasno izločam strdke, PMS ne poznam…
Glavobolov praktično nimam, mogoče 3 na leto…
Po obroku pa imam res občutek kot da mi hrana obleži v želodcu, čeprav pojem normalno ali celo manjšo količino hrane…sploh je ta težava prisotna v vsakodnevnem tempu, na dopustu praviloma težav ni…odkar ne malicam v službi (menza) se je situacija bistveno izboljšala, saj jem zelo zdravo…
Včasih imam tudi ta občutek, da sem takoj po obroku lačna, sploh kadar so težave z žrelom/jezikom hujše…
Apetit je normalen, grenkega okusa nimam, prebava je normalna (npraktično ne poznam zaprtja)
Urin je svetlo rumen, pri uriniranju ni težav.
Pijača mora biti ravno prav hladna, ne prenesem ledu tudi v poletnih mesecih ne. Krvavitev dlesni ni, zadaha tudi ne.
Občasno čutim topo bolečino tudi v hrbtu, zdi se mi, da imam premalo energije za svoja leta.

Pozdravljeni!

stara sem 30 let, resda bolj nagle jeze. Stvari me hitro vržejo iz tira.
Menstruacija bi rekla, da je normalna, ciklus traja 28-30 dni, menstruacija 7dni, občasno se pojavijo strdki, predvsem sedaj po porodu, kri je normalne barve, prve dni temno rdeča. Bolečine se kažejo kot topa bolečina v spodnjem delu trebuha (krči), PMS ne poznam.
Glavobolov praktično nimam, mogoče 5 na leto.
Po obroku imam večkrat občutek dami hrana obleži, čeprav jem majhne količine. To je izazitejše v vsakodnevnem življenju, na dopustu težav ni.
Apetit je normalen, grenkega okusa nimam, včasih se res brez razloga počutim utrujeno in brez energije. Prebava je normalna. Uran je svetlo rumen, bolečin pri uriniranju ni. Pijače imam rajši sobne temperature kot premrzle. Krvavitve dlesni nimam, zadaha tudi ne.
Včasih čutim topo bolečino v hrbtu, predvsem ko sem utrujena in so težave izrazitejše.

Hvala za vaš trud.

Draga Onyx!

Takole bom rekla: po vsej verjetnosti gre za vsaj dve stvari. Obcutek, da vam hrana obtici v zelodcu je verjetno tudi vzrok pekocega obcutka v zlicki, zrelu in suh jezik. V TKM vsako zastajanje, stagnacija, povzroca “neprijetnosti”. V vasem primeru se stagnacija spremeni v pekocino, ogenj, ce hocete.

Ce bi bili tu, bi vam lahko zelo hitro pomagala z dolocenimi Kitajskimi medikamenti, ki so vsi naravni in natancno pregledani, da ne vsebujejo tezkih kovin in drugih zdravju nevarnih sestavin. Takole, na daljavo pa lahko predlagam, poleg pravilne prehrane (ocitno s tem nimate tezav), da ob obcutku zastajanja hrane v zelodcu masirate Zhang Men ali LV13, ki se nahaja malo visje nad nivojem popka pod rebernim lokom, zelo lateralno od sredine telesa. Ce potegnete ravno crto od podpazduhe navzdol, malo visje od nivoja popka boste nasli to tocko. Naslednja pomembna je Qi Men ali LV14, ki se nahaja v 6. medrebernem prostori, v linjiji prsne bradavice.

Kadar vas napade gorec obcutek v zlicki, zelodcu in ustih, agresivno masirejte Nei Ting oz.ST44, ki se nahaja med drugim in tretjim prstom na nartu noge, kaksne 0.5cm od roba koze med prsti. Naslednja zelo pomembna tocka je Li Dui, ki se nahaja na drugem prstu noge (vedno stejemo od palca proti mezincu) ob korenu nohta, kaksen mm ali dva lateralno od nohta.

Ce dobite v lekarni Crataegi Fructus (glogove jagode) si lahko skuhate caj iz njih kadar vam hrana oblezi v zelodcu. Kupite samo posusene jagode, ker glog, ki je drugace pripravljen, po drugacnih postopkih, bo imel drugacne ucinke in vam lahko celo skoduje.

Vse dobro in lepo poletje vam zelim!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni!

Hvala za hiter odgovor. Ali torej mislite, da so težave posledica psihične napetosti ali zgolj nepravilne prehrane? Res težave minejo na dopustu in tudi v času porodniškega dopusta teh težav ni bilo. Sedaj, ko malo bolj spremljam svoje počutje sem ugotovila, da brez znanega vzroka postanem napeta, živčna. Kako naj se sprostim in se skoncentriram na delo. Če npr. veliko fizično delam, mi težave uspe odmisliti. Ko pa se vsedem v pisarni za računalnik in pričnem z delom, pa se znova pojavijo (napetost, nemir in pekoča usta).

Hvala!

Draga Onyx!

Morda nisem prav dobro razumela, vendar se mi zdi, da ste napisali, da se prehranjujete zdravo. Zal, je tudi zdrava prehrana subjektiven pojem.

Emocije so velik faktor pri boleznih, da je to tudi v vasem primeru ne morem zagotovo trditi, ker bi vas morala pregledati in zastaviti se nekaj vprasanj.

Predlagam vam, da uporabljate dihanje budista Tich Nhat Hanh, tolikokrat na dan, kolikokrat se spomnite nanj ali ko se zasacite, da ste napeti oz. pod stresom. Je zelo enostavno in to metodo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

Njegova metoda dihanja je razdeljena na pet stopenj. On jo imenuje Meditation Poem. Ko obcutite, da vam je prva oz. prejsnja metoda prinesla olajsanje pricnite z drugo, potem se s tretjo itn. Vcasih bo dovolj, da boste vdihnili le dva tri krat preden boste presli na naslednjo stopnjo, vcasih pa morda niti ne boste zelili nadaljevati. Kakorkoli se boste odlocili bo prav! 🙂

Takole gre Tich Nhat Hanh-ovo dihanje: prvi nivo: ko vdihnete se zavedate, da vdihujete in ko izdihnete, se zavedate, da izdihujete. Med vdihom si v mislih recete: “Vem, da vdihujem.” in enako z izdihom. Pravilo prve metode je, da ne kontrolirate dihanja ampak se ga samo zavedate.

Drugi nivo:pri vdihu si tiho recete: “Moj vdih je globok.” pri izdihu si recete: “Moj izdih je pocasen.” Pravilo te metode je, da se ne trudite, samo nezno si govorite in dihanaje bo hitro sledilo mislim. Tako kot vse v nasem zivljenju! Najlepse pri tem pa je, da smo mi gospodar svojih misli! 🙂

Tretji nivo: Pri vdihu si recete “Popolnoma sem umirjena.” pri izdihu: “Zelo sem lahka.” Spet pustite, da telo sledi mislim, ki jih tiho izgovarjate ali pa izgovarjate samo v mislih.

Cetrti nivo: Pri vdihu se nasmehnete, dejansko raztegnete ustnice v nasmeh, pri izdihu si recete: “Popolnoma sem osvobojena!”

Peti nivo: Pri vdihu si tiho recete: “Sem samo v tem trenutku.” pri izdihu: “Vem, da je to precudovit trenutek.”

Naj vse skupaj strnem:

Vdih/izdih
Globoko/pocasi
Umirjena/lahka
Nasmeh/Osvoboditev
Ta trenutek/precudovit trenutek

Dovolite mi, da se enkrat poudarim, da ni pomembno kako popolno ali nepopolno boste izvajali to Meditacijsko pesnitev, sprostite se in si dovolite delati tudi narobe. Vse je dobro, tudi napake! 🙂

Predlagam vam, da se veckrat na dan prisilite k nasmehu. Samo raztegnite ustnice in opazujte dogajanje v telesu. Tich Nhat Hanh pravi: “Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile can be the source of your joy.”

Vse dobro in smejte se, smejte! 🙂

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni še enkrat!

Hvala za vse predloge. Vendar me zanima še nekaj. In sicer prejšnji teden me je poleg omenjenih težav začelo tiščati v prsih in v hrbtu. Kot nekaka topa bolečina. Seveda imam lisast in obložen ter pekoč jezik. Razlika je v tem, da sem začela zajtrkovati v službi in sicer ne preveč zdravo, vem…suhe mesnine, bel kruh in kavo…ugotovila sem, da so se težave pojavile tudi po sladoledu.V želodcu imam občutek kot da sem pojedla za 10 ljudi, se mi zdi, da se prav nič ne prebavlja, kar obstane, zato imam napihnjen trebuh. Ali zgoraj omenjene težave izvirajo iz želodca in refluksa in bi bila potrebna ponovna gastroskopija, glede na to, da mi pred leti niso nič ugotovili?…nekje sem prebrala, da pomaga žvečenje kardemona..ali to velja tudi zame?
Še enkrat hvala za vaš čas

Draga Onyx!

Predlagam vam, da tudi vi poizkusite 10 dnevno dieto s Congee. Recept je sicer v Anglescini, ce boste imeli tezave s prevodom mi prosim pisite in ga bom prevedla.

Ingredients:

* 3/4 cup long grain rice
* 9 cups water
* 1 teaspoon salt

Preparation:
In a large pot, bring the water and rice to a boil.
When the rice is boiling, turn the heat down to medium low. Place the lid on the pot, tilting it to allow steam to escape (the same as you would do when making cooked rice.
Cook on medium low to low heat, stirring occasionally, until the rice has the thick, creamy texture of porridge (1 – 1 1/4 hours). Add the salt, taste and add seasonings if desired. Serve with garnishes such as crushed peanuts if desired.

To jejte 10 dni za zajtrk. Congee lahko tudi obogatite s sadjem, na primer na krhlje narezano in na pari kuhano malo jabolko in na kolobarje narezana polovica banane tudi pokuhana na pari skupaj z jabolkom.

Tudi koriander lahko zvecite, lahko pa kupite koriander v prahu in ga dodate congee-ju.

Upam, da vam bo tole vsaj malo olajsalo vase tezave.

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

..imam kar nekaj tezav in sicer Kandido potem pa se hudo vnetje poziralnika, zelodca in dvanajsternika..zanima me ce mi lahko svetujete pri mojih tezavah..ze sedaj pijem samo vodo + basica prasek 1x/dan, jem samo kuhano zelenjavo in malo pisc.mesa ..vse brez olj,mascob in soli..od sadja samo kuhano jabolko pa mogoce se banano..sladkarij in mlecnih izdelkov ne jem..B12 vzamem 1/dan..od zdravil nexium 40 zaradi zelodca 2x/dan..kava in alkohol ze pred tem ne…vprasanje..kaj pocnem narobe..jezik me pece..na koncu jezika imam tudi rdece pikice..jezik je tudi belo oblozen..in mislim da tudi dlesni niso vec prave barve..obupana

Pozdravljeni!

Glede na vas opis bi ugibala, da gre za stagnacijo ali hiperaktivnostjo ognja s kombinacijo prevelike vlage v telesu, morda celo pomanjkanje krvi. Spremembe na dlesnih in zobeh so povezane z ledvicami, zelodcem in debelim crevesom. Za katero povezavo/e gre pri vas ne bi mogla zagotovo reci. Morda vse tri. Za natancno diagnozo bi vas morala natancno pregledati in zastaviti goro vprasanj.

Glede prehrane pa takole: ne razumem zakaj ne uporabljati soli in mascob? Sol, v normalnih kolicinah, je nujo potrebna za nase zdravje in prav tako zdrava mascoba kot je olivno olje, maslo, avokado. Sol pomaga ohranjati tekočino v naših krvnih celicah, potrebna je za prenos podatkov v nase živce in mišice in nujno potrebna je za fizioloske procese v tankem crevesu.Telo samo, ne more pridelati/izdelati sol, zato je nujno, da jo v pravih kolicinah dodajamo hrani. Mascobe potrebujemo za pravilno delovanje hormonov in za absorbcijo v mascobi topnih vitaminov kot so: A, D, K in E. Vitamin B in C sta vodotopna vitamina.

Zaradi kandide se odrecite bananam in pravzaprav vsemu sadju (za dolocen cas), ker sadje vsebuje fruktozo. Zacnite redno jesti kefir, ki si ga boste sami izdelali, morda iz kozjega mleka, sicer pa je dobro tudi kravje, ce je le organsko – to pomeni nobenih antibiotikov v hrani kravi.

Ko kupujete meso, in drugo hrano, dobro preberite oznake na izdelku. Meso naj bo iz zivali kateri ni bilo dodanih nobenih antibiotikov, omega 3, naj bodo hranjene s travo oz. piscancje meso, naj bo od piscancev, ki so hranjeni s cim manj genetsko pridelanimi zrnji in naj bodo rejeni izven kletk.

Preglejte ali vasa hrana vsebuje konzervanse. To je tudi zelo pogost razlog kandide.

Predlagam vam, da obiscete TKM zdtravilca, ki bo zagotovo pomagal vasim tezavam.

Vse dobro vam zelim in oglasite se se kaj!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni jaz imam podobne težave kot Onyx…že
Leto dni se mi dogaja, da me peče jezik…zdravniki tudi nič ne vidijo.Osebni zdravnik mi je rekel, da je stres nervoznost, kar tudi sem zelo nervozna ..postanem še bolj ko me začne pečti…kaj nej nardim mogoče Biorensonanca…??

Pozdravljeni,
že nekaj dni me jezik peče oz. kot da bi me nekaj rezalo ko požiram slino. Imam tudi malo bolj belega kot ponavadi, po sredini in levem robu pa so vidne majhne rdeče pikice. Če se jih dotaknem je isto kot takrat ko požiram slino torej kot da bi me rezalo. Še huje je bilo ko sem pojedla banano. Po ostali hrani nisem imela večjih težav. Teden dni imam tudi povečano vratno bezgavko, kar pa mislim da je zaradi stresa.
Kaj so torej te rdeče pikice na jeziku, kaj je bil razlog da so nastale in kako jih lahko čim hitreje odpravim?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

lp

Lepo pozdravljeni,

pekoc jezik, rdece pike po jeziku so ponavadi, v TKM, znak stagnacijskega ognja. Ker omenjate tudi debelejso belo oblogo na jeziku, gre verjetno za akutno stanje stagniranega ognja, verjetno nekje v gastrointestalnem sistemu. Za bolj natancno diagnozo, kje se omenjena stagnacija zadrzuje bi rabila mnogo vec podatkov in seveda pregled.

Zakaj bolecine na jeziku in ustih ko ste jedli banano? Vzrokov je vec: alergija na ascorbinsko kislino, ki je v banani, sezonske alergije (cvetni prah).
Kadar sta alergija na cvetni prah in alergija na doloceno sadje povazani to imenujemo navzkrizna reaktivnost. To je proces, kjer imunski sistem prepozna/zamenja dolocene beljakovine v sadju za določene vrste cvetnega prahu. Mehko tkivo na jeziku in v ustih, ob dotiku hrane, sprosti histamin, ki povzroča srbenje, drazenje, zbadanje in mravljinčenje. Simptomi te vrste reakcije so obicajno manjsi in trajajo nekaj minut.

Ce se tezave se vedno ponavljajo, se boste morali oglasiti k zdravniku oz. zdravniku TKM.

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni

Imam tezave z jezikom ki trajajo ze priblizno eno leto. Obcasno se mi na jeziku pojavi nekaj podobnega razjedi, ki pa ni krvava ampak samo pece. Ima bel rob na sredini pa ni videti razlik razen da imam jezik rahlo oblozen na tem mestu kjer je “razjeda” pa oblog ni. Pece me nekaj dni, po navadi ko se to veca. Je pa vedno na levi strani jezika in priblizno na sredini. Ko se dovolj poveca potem izgine in nekaj casa tega ni. Nato pa se ponovno pojavi. Bil sem pri specialistu in tudi on ni vedel kaj je to.

Lep pozdrav

Pozdravljeni.

Pekoc jezik ponavadi govori o neravnovesju med ognjem in vodo v vasem telesu. Gre za prevec ognja, ki pa je lahko tako imenovan prazen ogenj ali poln ogenj.

Jezik je povezan s srcem, jetri, zelodcem in vranico, vendar glede na anomalije na jeziku je lahko katerikoli organ. Jezik je kot zemljevid iz katerega je lahko razbrati, kje v notranjosti se dogajajo nezeljene spremembe.

Predlagam, da za bolj natancno diagnozo obiscete zdravnika ali zdravilca TKM.

Vse dobro.

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close