Najdi forum

Pozdravljena,
zanima me kaj storiti v mojem primeru. Že kaj nekaj let imam težave z prebavljanjem torej črevesjem. Glede na to, da je diagnoza rak pokopala kar nekaj mojih prednikov, opravljam dokaj redne preiskave. Pred leti sem bila na kolonoskopiji, blato pregledam nekajkrat letno.
Pa vendar kljub skoraj dnevnim težavam z odvajanjem, blato je pekoče, lepljivo in močno zaudarja se mi je pred dnevi ponoči zgodilo, da me je bolečina v črevesju prebudila, skoraj pol ure me je močno bolelo, tresla sem se, v trenutku sem bila popolnoma mokra po celem telesu in ves čas mi je šlo na bruhanje. Tako kot je prišlo je po pol ure odšlo, ostal pa je strah.
Povedati vam moram, da jem zdravo ter pijem dovolj tekočine, pa vendar se prebava ne uredi. Po odvajanju imam večkrat občutek da me peče, ali kot da bi vrelo v črevesju. Običajno se mi pojavljajo izpuščaji na koži predvsem obrazu, takrat ko je stanje v črevesju najbolj napeto.

Lepo vas prosim za vaše mnenje.
Lp. Brina

Draga Brina,

Dobro ste opisali svoje tezave. Pravite, da imate obcutek, kot bi vrelo v crevesju? To ni obcutek, pac pa je diagnoza. V TKM imamo diagnozo ogenj v crevesju, ki se vcasih obrne v toksicni ogenj.

Najprej glede hrane: dejstvo, da jeste zdravo ne pove mnogo. Ljudje imamo razlicne poglede na “zdravo” prehrano. Zagotavljam vam, da bo potrebno spremeniti hrano, vendar dokler ne vem kaj najveckrat jeste, kako hrano pripravite, kaksne zacimbe uporabljate, kolikokrat jeste v menzi ali restavraciji, kao jeste… ne morem dosti pisati o vasi prehrani.

Akupunktura in kitajska zelisca vam bodo zagotovo pomagala. Ce je akupunktura, za vas, neprivlacna se odlocite za zdravljenje s kitajskimi zelisci. Formulo zelisc vam bo sestavil zdravnik TKM v obliki celih, posusenih, in drugace, pripravljenih zelisc, ki jih boste morali kuhati natanko tako, kot vam bo predstavljeno. Druga oblika formule je prah (v prah zmleta zelisca), ki ga zmesate z vrelo vodo in potem, se toplo, spijete. Zadnja moznost so zelisca v obliki tabletk, ki jih sama zelo redko predpisem. Ponavadi jih predpisem otrokom ali zelo obcutljivim odraslim, ker je okus, skoraj vseh kitajskih zelisc, zelo mocan. Razlika med formulo in tableti je: formula je mnogo mocnejsa, vecja koncentracija potrebnih zelisc na g predpisane doze in sestavljena je samo za vas in vase tezave.

Predlagam, da se cim prej obrnete na dobrega zdravnika TKM, ki zna sestaviti in pripraviti formulo. Poleg tega pa redno, redno, redno, redno! hodite na kontrole k svojemu specialistu.

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaš odgovor. Mi lahko svetujete dobrega TKM zdravnika, v bližini Ljubljane ali njene okolice.
Pa še nekaj…kaj po vašem mnenju pomeni redno? Tako kot te naročijo, kajti na kolonoskopijo so me ponovno naročili čez 7 let?? Je to predolga doba?

Hvala za nasvet in pomoč.
BM

Zal osebno ne poznam nikogar, razen dr. Papugo, ki pa menda ne sprejema novih pacientov. Lahko pa poskusite in ga poklicete.

Ko sem bila v SLO sem delala v ZC Medin, ki ima zaposlene izjemne ljudi in zagotovo imajo tudi akupunkturista. Poklicite jih, povejte da sem vas jaz napotila k njim in lepo bodo poskrbeli za vas.

Glede pregledov je precej odvisno od starosti in druzinke zdravstvene zgodovine. Nekako velja, da ce v druzini ni crevesnega raka potem je kolonoskopijo potrbno zaceti opravljati po 50. letu vsake 10 let, ce pa je v druzini omenjena bolezen, potem je potrebno opraviti kolonoskopijo pred 50. letom, vsake 5 let. Letno je potebno opraviti test: fecal occult blood test (FOBT) in/ali fecal immunochemical test (FIT). To je standard tu v ZDA, za SLO ne bi vedela, vendar bi vam svetovala, da se pri svojem zdravniku posvetujete o letnem pregledu blata FOBT in FIT.

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close