Najdi forum

Diabetična nevropatija in HBOT

Pozdravljeni,

naj najprej pohvalim vaš forum. Veseli me, da je končno tudi v Sloveniji hiperbarična komora postala dostopna vsem.

Mene pa zanima, kako HBOT vpliva na diabetično nevropatijo. Sem namreč sladkorni bolnik in imam diabetično stopalo. Na spletu sem veliko prebral o tem, kako hiperbarična terapija pomaga pri tem. Kaj mi lahko svetujete?

Hvala že vnaprej,
Mare

Pozdravljeni Mare,

res je, hiperbarična kisikova terapija (HBOT) ima izjemne učinke za lajšanje težav povezanih s sladkorno boleznijo.

Vsak sladkorni bolnik bi se moral zavedati možnosti, da lahko dobi diabetično nevropatijo, bolezensko stanje, ki povzroča poškodbe živcev in prizadene ude – stopala, noge, roke in dlani. Pogosto je posledica možno zmanjšan pretok krvi v teh okončinah, zaradi česar lahko zaradi pomanjkanja kisika
pride do bolečih ran in celo razjed (npr. diabetično stopalo)

Zaradi sladkorne bolezni se poveča nevarnost za veliko resnih zdravstvenih težav: težave z očmi (slepoto), težave s stopali (razjede na koži), težave s srcem (srčni napad, visok krvni tlak), izgubo sluha, gastroparezo (počasno delovanje črevesja), težave z ledvicami, možganske težave (kap) in
težave s spolnostjo vse zaradi poškodb živcev in žil. Zdravljenje in priporočljive spremembe življenjskega sloga lahko zakasnijo pojav teh zapletov.

Hiperbarična kisikova terapija pomaga pri diabetični nevropatiji tako, da telesna tkiva oskrbi z več kisika. Večja količina kisika je pomembna pri zdravljenju nevropatije, saj človeško telo v boju z okužbo
porabi 20-krat več kisika, kot ko je zdravo. Vendar je pri sladkorni bolezni prekrvavitev pogosto močno zmanjšana, zaradi česar tkiva zelo težko pridejo do kisika, ki je na voljo. To je še en razlog, zakaj je lahko HBOT tako uporabna pri sladkornih bolnikih.

HBOT lahko priskrbi potrebni kisik delom telesa, ki ga najbolj potrebujejo, ne da bi se telo moralo boriti samo s sabo, da bi prišlo do tega pomembnega plina. Dodatni kisik, ki ga omogoči HBOT, pomaga tudi zato, ker pospeši potek celjenja, ki bi trajal veliko dlje, če bi bilo telo samo odgovorno za dovajanje potrebnega kisika.

V Hiperbaričnem centru AHA imamo lepe rezultate s tem in učinke hiperbarične terapije pri diabetičnem stopalu smo lahko videli na lastne oči.

Peter Kokalj vodja razvoja hiperbaričnih komor in hiperbarični inštruktor http://www.hbot.eu

Hvala za vaš izčrpen odgovor.

Zasledil sem tudi vaš prispevek v decembrski reviji Dita, ki jo redno prebiram. Vsekakor sem navdušen nad komoro, ki jo nameravam kmalu preizkusiti.

Zanima me, ali bi bilo možno, da bi prišli v naše društvo in za približno 20 oseb predstavit učinke HBOT in vaše izkušnje s tem?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close