Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika 14-dnevne ali mesečne leče??!!

14-dnevne ali mesečne leče??!!

Pozdravljeni!

Leče nosim že nekje 6-7 let; pred kratkim sem bila na okulističnem pregledu, kjer mi je okulist z razlago, da so 14-dnevne leče pač bolj napredne in zaradi tega tudi boljše za oči, “predpisal” le te, ki so veliko dražje od mesečnih. Do takrat sem nosila mesečne, s katerimi nisem nikoli imela problemov in tudi oko jih je dobro prenašalo.

Zanima me, ali so 14-dnevne leče res veliko boljše od mesečnih, saj razmišljam da bi znova začela uporabljati mesečne, ki so cenovno ugodnejše. Ali bi s to odločitvijo res škodovala očem?

Hvala za odgovor,

lep pozdrav!

Ni poanta 14 dnevne ali mesečne (najbrž se z zdravnikom nista poglobila v razlago) ampak silikon-hidrogelne ali klasični material.

Ker se pogosto zgodi ta zamenjava tudi pri nas, vam bom razložil:

po opisanem gre najbrž v vašem primeru za Johnson & Johnson znamko. In ker Johnson ne razvija nove tehnologije v mesečnem programu, ampak samo v 14 dnevnem, vam je zdravnik pravilno povedal, ker vam je dal silikon-hidrogelni material, ki 5 krat bolj diha in je bolj zdrav za oči.

Če pa bi hoteli ostati na mesečnem programu, pa morate zamenjati znamko leč, kjer so šli naprej v razvoju mesečnega programa in so narejene iz enakega-bolj zdravega materiala:

– Bausch & Lomb
– Ciba

Obojne leče si lahko ogledate na moji strani:

Pozdravljeni,
sama imam mesečne leče od Ciba Vision (sicer jih nosim šele en mesec, dobila sem testne, prej pa sem eno leto uporabljala dnevne – Dailies, enako od Ciba Vision, a mi je optik predlagal mesečne, saj so cenejše od dnevnih).
Zanima me, kakšno je vaše mnenje o teh lečah?
So mi tudi rekli, da bo verjetno opaziti razliko, ker sem prej eno leto uporabljala dnevne leče, a moram priznati, da sama po enem mesecu nisem opazila pretirane razlike.

Pa še ena stvar me zanima glede mesečnih leč. Uporabljam tekočino SoloCare Aqua, enako od Ciba Vision in v navodilih piše sledeče: V primeru, da so bile leče shranjene v raztopini več kot 30 dni…
Zdaj pa me zanima, ali je tu govora o kakšnih letnih lečah, ali tudi za mesečne? Sama jih recimo uporabljam povprečno 4 dni na teden, 3 dni pa ne. Ali to pomeni, da moram leče po 4 tednih zavreči, ne glede na to, koliko sem jih nosila, ali jih lahko 30-krat vstavim v oči in šele nato zavržem? Se bi rada že vnaprej prepričala, da ne bo kaj narobe.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

Sicer mi niste napisali, katere mesečne od Ciba Vision (obstajajo dvojne, lahko pogledate na moji internetni strani), vendar v vsakem primeru svetujem dnevne.

Upam, da sem razumel zadnji del vprašanja, saj mešate zraven tekočino.

Torej, kot sem že velikokrat povedal na tem forumu: mesečne leče – pomeni, da začne rok teči takrat, ko odprete leče iz originalne embalaže in jih morate zavreči čez en mesec, ne glede na to ali ste jih nosili ali ne !!!
(in sploh ne velja, da jih lahko daste 30 krat v oči !!!)

Imam mesečne leče Air Optix. Za mesečne sem se predvsem odločila, ker so cenovno ugodnejše (ko sem pred enim letom dobila leče, sem hodila k drugemu optiku kot sedaj, in tam so mi kar dali dnevne leče, tako da sama sploh nisem vedela, da bi lahko uporabljala tudi mesečne (sem mislila, da ti to dajo glede na pregled, pač kakšne leče bi bile najboljše) – sem dajala po 50€ na vsak mesec in pol (zaradi dveh različnih dioptrij), leče pa sem nosila 5 dni v tednu, pa sem potem šla k drugemu optiku, ki mi je rekel, da so mesečne leče za takšno nošenje veliko bolj ugodne in mi je nato dal poskusne, ki so mi bile ok.)

Glede tega, kdaj lečam poteče “rok uporabnosti”, po tem ko jih odpreš sem zdaj nekako v dilemi, saj so mi pri optiku rekli, da to pomeni, da naj jih več kot 30x ne bi dal v oči, ne glede na čas.
Poleg tega pa je moji kolegici, ki ima 14 dnevne leče (Johnsonove), sam okulist rekel, da jih lahko nosi 3 tedne, ker jih pravtako nosi samo med tednom, čez vikend pa ne, torej v treh tednih to znese 15 dni, ko jih nosi.
Ali kje posebej piše kaj glede tega roka uporabnosti?

Torej imete kvalitetne leče Air Optix iz novih meterialov za kar so vam dobro svetovali, ki jih lahko kupite zelo ugodno na moji internetni strani.

Kaj se pa roka tiče pa je takole. Očitno vaši optiki ne hodijo na dodatna izobraževanja ali izobraževanja nasploh. Na teh predavanjih je bilo ničkolikokrat izpostavljeno to vprašanje. Uradno mnenje predstavnikov štirih največjih multinacionalk je takole:

ROK UPORABE ZAČNE TEČI PO ODPRTJU ORIGINALNE EMBALAŽE!

Po tem datumu, nevarno izpostvljate svoje oči, saj so materiali testirani do tega datuma VARNI, po tem datumu, pa se tretira enako, kot če bi zdravila jemali po datumu uporabe.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Kaj pa glede tekočine? Na embalaži (ali v navodilu) piše, da rok uporabnosti po treh mesecih poteče. Ker sama uporabljam leče 3-4 krat tedensko, v treh mesecih verjetno ne bom porabila celotne tekočine (imam SoloCare Aqua), ker zdaj po enem mesecu še nisem porabila ene tretjine, zato me zanima, če obstaja kakšna manjša verzija te tekočine (imam 360 ml) ali mogoče tekočina katere druge znamke, ki je manjša oz. ali je cenovno gledano vseeno boljše, če ostanem pri tej tekočini, čeprav jo moram po treh mesecih nekaj zavreči?

Hvala in lp.

Torej očitno niste pogledali na mojo stran (link vam neprestano “prilagam”), saj potem tega vprašanja ne bi bilo. Skoraj vse tekočine imajo manjšo verzijo!

Lep pozdrav!
Malo prebiram tale forum. Ugotavljam, da bom morala biti bolj dosledna pri uporabi leč (nosim jih približno 6 dni v tednu ter vedno več kot en mesec-imam mesečne). Na koliko časa je obvezno hoditi na preglede k okulistu, glede na to, da se mi dioptrija ni spremenila že cca.3 leta in v tem času še nisem bila na pregledu?Ali še kdo uporablja leče BIOMEDICS 55 ter kakšne izkušnje ima z njimi?

LP

New Report

Close