Najdi forum

zelena kava

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je zelena kava varna?

Hvala in lep pozdrav!

Ne vem točno kaj želite vprašati. Zelena kava naj bi bila varna za kaj? Za uživanje? Kako pa jo želite uživati?
Kavna zrna šele s praženjem dobijo svojo specifično aromo, ki smo jo vajeni. Mleta zrna skuhamo in pijemo tekočino, zrn načeloma ne uživamo. Vemo pa, da ima kava tako pozitivne kot negativne učinke na naše telo.
Ste lahko malo bolj specifični v vašem vprašanju?

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

Se opravičujem za nejasno vprašanje. Dejansko me zanima uporaba preparatov za hujšanje z zeleno kavo, npr. teh: http://www.zelenakava.si/, http://www.coffeeshape.eu/, katerih glavna aktivna sestavina je klorogenska kislina: http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorogenic_acid.

Na spletni strani http://www.zelenakava.si je napisano, da izdelek ni primeren za srčne in sladkorne bolnike, bolnike s povišanim pritiskom, nosečnice, doječe matere ipd. Glede na to, ter na navajanja, da se telesna masa zmanjša za 10% v 8 tednih, me zanima, če je ta preparat mogoče nevaren v smislu, da preveč vpliva na presnovo in razpoloženje ali izziva zasvojenost.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,
Moje mnenje je, da ni potrebno uživati kakršnih koli preparatov za to da izgubite odvečne kilograme. Pravilna prehrana, manjši in redni obroki ter več gibanja je tisto, kar vas bo na najbolj zdrav način privedlo do željene telesne teže.
Že sama opozorila vam pa povedo, da zagotovo ima pomemben vpliv na telo. Če bi bilo povsem varno, bi jo lahko uživali vsi, tudi nosečnice.
Hitri načini hujšanja brez tega, da bi spremenili prehranske in življenske navade, so tek na kratke proge, ki se pogosto slabo končajo, saj se izgubljeni kilogrami hitro povrnejo in običajno še okrepijo.
Posezite raje po lažji, manj kalorični hrani, izognite se največjim “grehom” kot so sladice, mastne jedi, cvrtje….
Začnite dan s sadnim sokom ali zeliščnim čajem, malica naj vam bo sadje, lahka večerja z veliko zelenjave in predvsem ne pozabite na gibanje, to vam bo prineslo želeni uspeh in zagotovo tudi dobro počutje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Spoštovana mag. Iva,

Zbodel me je vaš laičen odgovor, glede (ne)poznavanja zelene kave in njenega uživanja…
Mislim, da bi morali bralko predhodno vprašati, če uživa pravo kavo, kot pa, da ji odklonilno napišete uživanje same zelene kave.
V kolikor jo bralka uživa, potem ne vidim bojazni za njo, če zamenja običajno pravo kavo z zeleno kavo, ki je dosti bolj zdrava, po okusu učinku pa dosti boljša od prave kave.
Vsi poznamo zelo dobro, kaj je potrebno narediti in jesti pa vendarle nekako ne uspemo shujšati.
Na svinjskem mesu in ostalih truplih bi tudi moralo npr. pisati, da ni preveč zdravo za uživanje, pa ne piše…in ga kljub nasvetom vegetarijencev, ostali jemo z užitkom.
Na pravi praženi kavi, tudi nič ne piše, da ni primerna za mladoletnike in nosečnice, pa jo celo ti pijejo, ker to ne piše. Mogoče pa še bo kdaj.
Sama sem pred časom kupila zeleno kavo Coffee Shape, ki izvira iz Avstralije in moram vam povedati, da sem zelo zadovoljna z kvaliteto kave in učinkom hujšanja.
Proizvajalec sam daje nasvet na svoji internetni strani, da je Coffe Shape samo pripomoček pri hujšanju in celo poudarjajo, kar ste vi napisali – pravilna prehrana in gibanje sta zelo pomembna pri hujšanju.
Informirajte se o zeleni kavi, ki je novost pri nas, ampak to ne pomeni, da ne potrebujete vedeti o njej kaj več. http://www.coffeeshape.com
Pri nas pa lahko naročite na http://www.coffeeshape.si

Spoštovana gospa Maja,
Z večino tega kar navajate se strinjam, vendar pa vas moram popraviti smo v toliko, da sem se pred odgovorm o tem informirala in na strani, ki jo navajate pa se dobijo preparati.
Žal svojega mnjenja nisem spremenila. Še vedno menim, da hujšanje s takšnimi in drugačnimi preparati ni najboljši način predvsem pa, kot sem napisala, je to “tek na kratke proge”. Brez tega, da bi spremenili svoje prehranske in življenske navade zelo težko računamo na trajen uspeh.
“Shujšajte ne da bi spremenili svoje prehranske navade, hujšanje brez odrekanja…” in podobni stavki so pač marketinške poteze, ki so ne malokrat zelo uspešne. Toda tudi to je na nek način “zavajanje” potrošnika, saj bo za vzdrževanje telesne teže moral zaužiti še več takšnih izdelkov. Morda bi bilo koristno razmišljati tudi v tej smeri.
Popolnoma se strinjam z vami, da na mnogih živilih, ki jih ne moremo uvrstiti v skupino varovalnih ne pišejo opozorila, vendar tudi ne navajajo pozitivnih učinkov in tu je razlika med živili in prehranksimi dodatki, ki so tudi v pravilnikih drugače opredeljena.
Vsakdo samostojno odloča o tem kaj bo užival, koliko in kako.
Moje osebno mnenje je, da je potrebno za trajen uspeh spremeniti odnos do hrane in sebe, kar mnogokrat ni lahko in zato iščemo bližnjice, tudi to je stvar odločitve.
Če preberete ta odstavek s strani, ki jo navajate
“Several in vitro, animal and clinical studies have demonstrated the efficacy of chlorogenic acids in reducing both liver glucose production and blood sugar levels as well as in preventing the conversion of sugar into fat reserves:
in a reversible, linear and selective way, chlorogenic acids inhibit the glucose enzyme 6-phosphatase, which results in a reduction in gluconeogenesis (glucose production) in the liver. When there is less sugar available, the body has to rely on its fat reserves to meet its energy production needs.”
lahko razberete dve stvari in sicer, da pomebno vpliva na metabolizem (zavira glukoneogenezo) in onemogoča porabo celotnega sladkorja, ki smo ga zaužili (ne govoro neposredno o sladkorju ampak kot o produktu razgranje ogljikovih hidratov. Vedeti morate, da je zaloga glukoze v jetrih tudi pomembna predvsem, ko telo hitro potrebuje energijo.) Torej jemo najprej hrano in nato še kapsule, da te hrane telo ne bi izkoristilo. Torej kupimo več hrane in kupimo še preparate, spet stvar odločitve posameznika.
Potrebno se je pač odločiti kaj želimo in to tudi storiti.
Osebno vedno zagovarjam čim bolj naravno hrano in pravilen odnos do nje, takšni so tudi moji nasveti. Uživati manj energijsko goste hrane, pitje limoninega soka, uživanja več sadja, zelenjave. Predlagam predvsem kakšno očiščevalno “dieto” in prečiščeno telo nam samo pove kakšne so njegove potrebe. Predvsem bo čez mesec ali dva veliko divje zelenjave (čemaž, regrat, koprive in podobno), ki na telo delujejo očiščevalno. Moje priporočilo je, da je bolje poseči po takih živilih kot preparatih toda, kot že večkrat rečeno je to odločitev posameznika.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljena ga. Iva Verbnik,

Se popolnoma strinjam z vami glede prehrane in hujšanja, saj pri podjetju, ki proizvaja zgoraj omenjeno zeleno kavo Coffee Shape za hujšanje ravno poudarjajo pomen zdrave prehrane in uživanja čim več sadja in zelenjave z veliko vode…
Vendar glede kolorogenske kisline pa se ne strinjam popolnoma z vami.
Angleščino obvladate zato vam ne bom prevajala, mogoče lahko vi prevedete, da bodo stranke popolnoma seznanjene, kaj je klorogenska kislina, ki je celo med drugim zelo dober antioksidant in proizvedena iz SADJA IN KAVE itd.
Da bralci ne bodo mislili napačno, da jim bo npr. razžrla jetra, kot je malce razbrati iz vašega pisanja.

Chlorogenic Acid

Chlorogenic acid is a phenolic natural product isolated from the leaves and fruits of dicotyledonous plants, including the coffee bean. Structurally, chlorogenic acid is the ester of caffeic acid with the 3-hydroxyl group of quinic acid.

Chlorogenic acid is an important factor in plant metabolism. It is also an antioxidant and an inhibitor of the tumor promoting activity of phorbol esters.Chlorogenic acid, at concentrations as high as 100 um, does not inhibit the 5-lipoxygenase activity of ionophore-stimulated human polymorphonuclear leukocytes.

Chlorogenic acid, an ester of caffeic acid and quinic acid, is a major phenolic compound in coffee; daily intake in coffee drinkers is 0.5–1 g. Chlorogenic acid and caffeic acid are antioxidants in vitro and might therefore contribute to the prevention of cardiovascular disease.

Chlorogenic acid has been proven in animal studies in vitro to inhibit the hydrolysis of the glucose-6-phosphate enzyme in an irreversible fashion. This mechanism allows chlorogenic acid to reduce hepatic glycogenolysis (transformation of glycogen into glucose) and to reduce the absorption of new glucose. In addition, in vivo studies on animal subjects have demonstrated that the administration of chlorogenic acid lessens the hyperglycemic peak resulting from the glycogenolysis brought about by the administering of glucagen, a hyperglycemiant hormone. The studies also confirmed a reduction in blood glucose levels and an increase in the intrahepatic concentrations of glucose-6-phosphate and of glycogen.

Chlorogenic acid can be used as anti-infectious active ingredient, it has wide anti-virus, anti-bacteria effects, and has relatively lower toxicity and side-effects. It has obvious anti-infectious effects, and does not like to lead Anti-microbial Resistance.

Due to its obvious anti-infectious effects, it not only can be used in pharmaceutical field but can be used widely in many other fields like food, feed additives, cosmetics also.

CAS No.: 327-97-9
Molecular formula: C16H18O9
Molecular weight: 354.31
VIR; http://www.greatvistachemicals.com/herb_extracts/chlorogenic_acid.html
Lep pozdrav, Maja

V naravi so stvari in snovi običajno v naravnem ravnotežju.S povečanejm določene snovi v naši prehrani lahko sicer vplivamo na svoje zdravje pozitivno, pri preveliki količini pa to ni nujno. Morda primer: določeni vitamini, ko lahko zaradi pomanjkanja pride hipovitaminoze in s tem povezanih težav, lahko pa zaradi prevelike količine tudi do hipervitaminoze.
Podatki, ki ste jih navedli v tekstu pa predhodno navedenemu komentarju ne nasprotujejo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Samo mimogrede – sama sem kupila zeleno kavo TUKI in sem tudi na začetku dvomila – ampak res ful pomaga. Sicer ne vem kaj je v njej kaj takega ampak dejansko pomaga!

Lp Manca

Spoštovana gospa Iva Verbnik,

danes sem slučajno brskala po hr netu in našla tale članek, mislim, da bi to opozorili lahko tudi pri nas

Crnogorci s tržišta povlače zelenu kavu, jer su u njoj otkrili zabranjen sastojak sibutramin, koji uništava srce.
Zelena kava 800 (Foto: Emma-vita.hr)
Zelena kava 800 (Foto: Emma-vita.hr)

Navedeni sastojak pronađen je u ‘zelenoj kavi 800’ i zelenom čaju američke tvrtke American Leptin Pharmaceuticals Limited, a panika se proširila i u Srbiji, gdje je isti sastojak pronađen u Lontininoj zelenoj kavi u vrećicama, beogradskog proizvođača Elephant CO – Strong Natura.

‘Zdravstveno-sanitarna inspekcija u postupku utvrđivanja propisanih zahtjeva sigurnosti hrane koja se uvozi, a na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja uzetih uzoraka, utvrdila je da ovi dijetetski proizvodi ne ispunjavaju propisane zahtjeve u pogledu sigurnosti za ljudsku potrošnju, zbog prisustva sibutramina’, stoji u obrazloženju crnogorskog Ministarstva zdravstva, a prenosi Alo.

Podaci o testiranju kave u tajnosti

Za razliku od crnogorskih vlasti, one u Beogradu, rezultate testiranja drže u javnosti. Tamo je Kemijski fakultet, prema narudžbi jednog od proizvođača iz Srbije, proveo analizu zelene kave na srpskom tržištu, no ti rezultati su uskraćeni javnosti. Zbog povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, koje izaziva sibutramin, Europska agencija za lijekove ga je zabranila.

‘Jedino postoji mogućnost da je sirovina bila kontaminirana, mada su svi uzorci dobili potvrdu o ispravnosti iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. Zato ćemo u skladu sa standardnom procedurom napraviti brze analize serije. Nemamo namjeru trovati ljude i ako se pokaže prisustvo sporne supstance, odmah ćemo obavijestiti sve veledrogerije da obustave prodaju’, istaknuo je Stefan Diklić, direktor tvrtke Elephant CO – Strong Natura. Nije precizirao odakle točno njegova tvrtka uvozi spornu zelenu kavu, ali je istaknuo kako se radi o više zemalja.

Sporna kava dostupna i u Hrvatskoj

U hrvatskoj spornu kavu se može naručiti preko internetskih stranica tvrtke Emma Vita d.o.o. sa sjedištem u Koprivnici. Sibutramin u organizmu čovjeka izaziva povećan rizik od srčanog i moždanog udara, bolove u prsima, povišen krvni tlak te ovisnost.

Spoštovani, hvala vam za posredovanje te pomembne informacije.
Objavljam v celoti, da bi se uporabniki lahko o tem informirali pravočasno.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

pozdravljeni!

vse lepo in prav, ampak da je bilo to najdeno v Črni Gori (pa ne da kogarkoli podcenjujem) in nikjer drugje na svetu?!?! Hmm, ne vem no..
In to je bilo najdeno sedaj ko se hoče Severina spromovirat z neko drugo kavo.. lepo prosim?! so ji že bili te na poti, pa ker lahko so jih na hitrico umaknili.. kdor ima denar lahko vse..
poleg tega pa glih ne vem, če mi ne škodi bolj tistih 20 kil ko jim imam preveč ali to ko naj bi bilo strupeno oz. škodljivo.
Sporna sestavina v kavi, naj bi bila ZAČASNO umaknjena iz prodaje, saj je bilo nekaj stranskih učinkov, ampak pri kateri stvari ap ni stranskih učinkov? in dokler se ne potrdi ali je to zaradi sibutramina ali so bili ti učinki slučajni, bo pač izvzet iz prodaje.
tukaj ga hvalijo na dolgo in široko http://www.zdrava.si/diete-obstajajo-tudi-zdrave-kajne-a-104.php
..

“Začasni odvzem dovoljenja za promet bo veljal, dokler imetniki dovoljenj za promet ne predložijo dovolj novih dokazov, na podlagi katerih bo mogoče zanesljivo določiti skupino bolnikov, pri katerih koristi zdravljenja odtehtajo tveganje, so še sporočili iz Javne agencije za zdravila.”
Torej gre samo za začasni odvzem, dokler se ne dokaže nasprotno od domnevanj.

do pred kartkim ga je naše zdravstvo piznavalo in reklamiralo, celo Alenka Godec je imela reklamo za Reductil….sedaj pa kar naenkrat ni več dobro?!

Saj če kdo popije preveč prave kave, tudi driska, pa zato še ni prepovedana prodaja kave.. ali pa se kdo vpraša,koliko se zastrupljamo s cigareti, ali pa s tistim kozarcem martinija, pa ocvirki in na masti pečena jajca..?!?! in da ne govorim o vseh tistih nepotrebnih zdravilih, ko nas malo glava zaboli ali kaj podobnega..?!?! Cigareti tudi povzročajo večje tveganje za pljučnega raka, pa se še vedno prodajajo..alkohol tudi povroča cirozo jeter in tudi večje tveganje za srčne bolezni pa ga zato nič manj ne pijemo.. in vse te tablete itak uničujejo zdravje in notranje organe, pa noben nič..

vse kar počnemo je določeno tveganje, tako ali drugače..

in v tem primeru afere v Črni Gori..če že tvegamo, tvagamo srčno kap ali zaradi prevelikega obsega pasu (http://cindi-slovenija.net/index.php?Itemid=113&id=192&option=com_content&task=view) ali pa z marsičem drugim, tudi z sporno sestavino v zeleni kavi.. ampak mesec ali dva zelene kave, pa se obseg zmanjša in je tveganja konec..

torej tvegaš ali ne tvegaš, na koncu vedno tvegaš…

čeprav moje mnenje še vedno ostaja, da ni sestavina tista ampak konkurenca, ki je umaknila kavo s tržišča..

hvala za besedo.. 🙂

lep pozdrav.

Z to kavo sigurno nekaj ne štima,ker drugače ne bi hrvati in ostali delali galame.sem malo prebrala njihove članke.

Kot zastopnik in ekskluzivni distributer za Slovenijo za originalno zeleno kavo Coffee Shape
(brez 0% škodljivih dodatkov) iz Avstralije ni bilo nikoli dvoma o bilo kakšni oporečnosti.
Smo tudi mi imeli inšpekcijski pregled, da ne bo pomote.
Priporočamo vam, da si preberite kaj več o Coffee Shape na naših spletnih straneh http://www.coffeeshape.si ali http://www.coffeeshape.eu ali na http://www.coffeeshapeasia.com/ o tej prvovrstni zeleni kavi z antioksidanti.
Zelena kava Coffee Shape je verjetno najbolj zdrava kava z antioksidanti in brez umetnih dodatkov!

SPOŠTOVANE IN SPOŠTOVANI,

GLEDE ZELENE KAVE IN PITJA LE TE , VAM IZ PRVE ROKE LAHKO POVEM, DA NE ŠTIMA!!!!
TUDI JAZ SEM BILA KUPEC ZELENE KAVE IN SICER PO PRIPOROČILU, KAKO JE AH IN OH IN SPLOH IN TO V BIO-TOP-U V CELJU, KJER BI ČLOVEK PRIČAKOVAL, DA RESNIČNO NE BOŠ NALETEL NA ZDRAVJU ŠKODLJIV PROIZVOD.
SAMA SE NIKOLI NISEM POSLUŽEVALA Z NOBENIH PREHRANSKIH PREPARATOV IN DODATKOV, KI BI BILI NAMENJENI HUJŠANJU. TO POT SEM NASEDLA, SAJ MI JE BILO POPOLNOMA OK, DA ZJUTRAJ NAMESTO SVOJE OBIČAJNE INSTANT KAVE POPIJEM INSTANT ZELENE KAVE. SEVEDA, JE BILO TO MALO BOLJ RISKANTNO, SAJ JO JE POTREBNO POPITI NA TEŠČE, KAR PA ZA NOBENO KAVO NI DOBRO.
NO KO SEM POPILA PRVIH 24 VREČK INSTANTA, NISEM BILA Z REZULZATI ZADOVOLJNA(KER JIH SKORAJ NI BILO) IN SEM ODŠLA PO NOVO 24 KOMADNO EMBALAŽO.
PRODAJALKO SEM POVPRAŠALA, ČE BI TO MORDA LAHKO BILO KAJ NAROBE, PA JE NIKALNO ODGOVORILA. IN SEM ZOPET VESELO PILA ZELENO KAVO VSAKO JUTRO NA TEŠČE.
ŠELE SEDAJ PO MESECU PO PREKINITVI PITJA, KO SO SE MI POJAVILE NEPOJASNJENE ZDRAVSTVENE TEŽAVE IN PO UGOTOVITVI, DA IMASTA ENAKE TEŽAVE TUDI MOJI PRIJATELJICI, KI SEM JIMA NIČ HUDEGA SLUTEČ POVEDALA O
MOJEM PITJU IN STA JO POTEM PILI TUSI ONI.
MOJE ZDRAVSTVENE TEŽAVE SO SE PRIČELE Z NEPOJASNJENIM IZREDNO MOČNIM OKUSOM IN VONJEM PO GNOJU, KI JE BIL VES ČAS PRISOTEN. MOJE POČUTJE JE BILO ZELO NA PSU, ZATO SEM ODŠLA K ZDRAVNIKU, KI MI JE TAKOJ NAPRAVIL PREISKAVO URINA, KRVI IN JETERNE TESTE.
IMELA SEM PREKO 14.000 LEVKOCITOV!!!! …KATASTROFA, PRISOTNOST KRVI V URINU, TER ZELO SLABE JETERNE IZVIDE!!!! TAKRAT NITI POMISLILA NISEM NA ZELENO KAVO IN JE ZDRAVNIKU NITI NISEM OMENILA. PREDPISAL MI JE ANTIBIJOTIK. KO SEM GA UŽIVALA JE BILO BOLJE, PO KONČANI TERAPIJI SE JE OGABEN OKUS IN VONJ V USTIH PO NEKAJ DNEH VRNIL, TOREJ ZNAK , DA NI OK. SEDAJ SO IZVIDI BOLJŠI, AMPAK DALEČ OD DOBRIH, ALI VSAJ ZADOVOLJIVIH. ZELO ZASKRBLJENA SEM SE O TEM POGOVARJALA TUDI S PRIJATELJICAMA, KI STA PRAVTAKO UŽIVALI ZELENO KAVO…IN GLEJ HUDIČA!!!! I S T E T E Ž A V E K O T P R I M E N I !!!!!!
RES SAMO NAKLUČJE!!!!???
NE BI REKLA. ZATO DRAGE IN DRAGI MOJI… JAZ NIKOLI, AMPAK RES NIKOLI VEČ NE BOM POSEGLA PO TEM IN SPLOH NOBENEM PREPARATU, KI OBLJUBLJA HUJŠANJE NA TAK ALI DRUGAŠEN NAČIN S POMOČJO KEMIJE.

TOREJ TO SO MOJE IZKUŠNJE S KAO *ČUDEŽNO ZELENO KAVO*, ZA KATERO PA DISTRIBUTER ŠE TRDI, DA JE ZDRAVA, PA ANTIOKSIDANTI, PA BLA BLA BLA!

LP, SORAYA

Spoštovana ga. Soraya,

Vi verjetno sploh nikoli niste kupili niti pili zelene kave Coffee Shape ali verjetno tudi katere koli druge zelene kave, ker sploh ne obstaja pakiranje v škatlici z 24 vrečkami…!!!
Ne more biti tiskarska pomota, ker ste vnesli številko 24, kar 2x…
Mislim, da ste jo v trgovini Biotopic gledali samo od daleč.
Ne vem pa, zakaj navajate toliko ostalih izmišljotin o zares zdravi zeleni kavi Coffee Shape, ki je mnogim pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov po vsem svetu in so jo naše stranke z zadovoljstvom zamenjale s pravo jutranjo kavo.
Vabim vas, da poskusite našo zeleno kavo Coffee Shape in se prepričate o njeni kvaliteti.

Še enkrat navajam dejstva!
Zelena kava Coffee Shape iz Avstralije vsebuje samo NARAVNO ZELENO KAVO, IZVLEČEK ZELENE KAVE IN PRAŽENO KAVO zaradi okusa in užitka pri pitju in je brez dodanih kakršnihkoli kemičnih ali drugih dodatkov!

Želim vam obilo užitkov ob pitju originalne zelene kave Coffee Shape.
http://www.coffeeshape.si
http://www.coffeeshape.eu

Pozdravljeni,

naj vas obvestim, da je zopet na trgu zelena kava Green Coffee 800.
Tokrat naj bi bila BREZ sibutramina. Tudi cena je dokaj razumljiva.

Če koga zanima kaj več naj obišče www.greencoffee.si[/url]

Lp

ja super, sam če je bil sibutramin tist zarad katerga se je hujšalo, a mislite da bo ta tud pol delovala?!? moja logika mi pravi ..neee

Kavo se drugače pije po obroku …

Spoštovani,

sam nimam težav (več) z odvečno težo – beri maščobo, kajti velika teža, če gre za kosti, mišice in tekočino ne predstavlja problema, kar pa nisem dosegel s kakršnimkoli dodatkom, pač pa s spremembo življenjskih navad in prehrane. Predvsem fitnesom, redni aerobni in anaerobni trening z utežmi, ki ga vsekakor priporočam vsakomur. Res je, da pravo hujšanje ni tek na kratko stezo in po bližnjicah, če pa je pa se ponavadi slabo konča, kotje zapisano zgoraj, s povratkom še večje teže in negativnimi zdravstvenimi posledicami za telo. Več kot 5 let sem se redno izobraževal glede prehrane in treninga, iz osebnih izkušenj pa lahko povem, da je za resničen uspeh potrebna trdna volja, samodisciplina in vztrajnost. To so vrline, ki običajno (vsaj v celoti) ljudem primanjkujejo, da ne omenjam časa in težav zaradi okoliščin v katerih vsakodnevno živimo.

Vendar, navedene vrline so samo potrebni pogoji, niso pa zadostni. Zadosten glavni pogoj je, da v svoji glavni resnično spoznate problem in opravite miselni preskok (to je sicer težje, če vas vaše telo in zdravje še nista prisilila v to). Moja izkušnja je torej, da izguba maščobe ni mačji kašelj, še posebej ne zato, ker sem si zadal kot cilj stopnjo maščobe 10%. Vendar se to vsekakor da doseči, takorekoš brez ozira na leta. Življenje se ti spremeni, absolutno si bolj zdrav, imaš več energije, bolj si učinkovit in lažje funkcioniraš, dvigne ti se samozaupanje, po videzu pa si seveda privlačnejši. Odvečno maščobo si nismo nabrali čez teden ali mesec, pač pa je to običajno proces, ki traja leta. Zato tudi reverzibilni proces ne more biti čudež. Za uspeh torej potrebuješ vsekakor sledeče najpomembnejše dejavnike:

– znanje
– pravilna prehrana
– pravilni trening
– pravilen in zadosten počitek
– določen, razumen in min. zahtevan čas za dosego cilja
– navedene vrline za izvedbo zgornjega

V celoti uspe redkim, še težje je držati in obdržati pridobljeno, glede na dinamiko življenja.
NIKOLI se nisem posluževal in še manj zagovarjal kakršnekoli farmacevtske ali kemične dodatke za lažjo dosego navedenega. Zagovarjam samo vse kar je NARAVNO in kar je dano od narave, torej industrijsko nepredelano, neprocesirano ali minimalno (idealno tako rekoč ne obstaja). Podpiram pa naravne dodatke k prehrani, ki naj bodo res samo dodatki in ne nadomestek, kajti vemo, da ni nadomestila za zdravo prehrano.

Kot neodvisni bralec zgornjih komentarjev in polemike glede zelene kave bi bila torej moja razmišljanja sledeča. Z veseljem bi si tudi sam privoščil naravno hranilo (zeleno kavo) kot dodatek, v kolikor le-ta resnično vsebuje takšno stopnjo antioksidantov (tudi fizični napor-trening je določen stres za telo) in opisane ugodne učinke glede vpliva na krvni sladkor, kurjenje maščob v jetrih, . . ., saj bi mi pomagalo vzdrževati stopnjo maščobe na zdrav način takrat, ko zaradi okoliščin prihaja do odstopanj bodisi v prehrani, bodisi pri treningu (poškodbe, obveznosti, ipd.). Poudarjam pa, da ljudje morajo doumeti pomembnost gibanja in fizičnega dela za telo, ki je stroj, ki ne sme samo počivati, ne glede na težo ali stopnjo maščobe (četudi bi bila le-ta nizka)!!!

Iz vseh navedenih prispevkov je moč zaznati GLAVNI PROBLEM današnje sodobne družbe in komercialne ponudbe v njej. Kako zrno ločiti od plevela, v poplavi mnenj, “dokazov” in informacij s katerimi se bombandiramo vsakodnevno. Kako se izogniti prevarantom, kako tistim, ki želijo samo izločiti konkurenco in predvsem tiste, ki jim ni v interesu, da bi kakšen zdrav, recimo novo odkrit produkt prišel na trg v široko uporabo (podtikanja, negativne neupravičene kampanje proti izdelku in cela arzenal sodobnih hinavščin v družbi je znan in ga je treba imeti v mislih), kako izluščiti verodostojno informacijo in pravega trgovca ?? Po drugi plati pa ima večina negativne in tudi boleče izkušnje s sofisticiranim marketingom za katastrofalno slabe izdelke. Prepogosto je to pri nas, pa tudi drugod, prepuščeno zgolj uporabniku, zakonodaja ali nadzor pa močno šepa.

Rešitev vidim samo v jasno navedenih in decidiranih, NA VELIKO (ne drobni tisk) vidno in javno objavljenih izjavah posrednikov – trgovcev, o njihovih dobaviteljih in izvoru ter vsebnosti izdelka. To je vse kar morajo storiti. Na drugi strani pa bi morali kot državljani poskrbeti za zagotovitev takšne zakonodaje, ki bi po eni strani zagotovila sredstva in pogoje za resnično učinkovito izvedbo rednih, pogostih inšpekcijskih nadzorov izdelkov na trgu, po drugi pa vsakega kršitelja (lažnive dobavitelje in trgovce) kaznovala z najvišjimi možnimi in ekstremno visokimi globami, izgubami licenc in dovoljenj, ipd., še posebej kadar gre za izdelke, ki vplivajo na zdravje ljudi (prehrana, prehranski dodatki, zdravila, ipd.), tako, da bi kaznovanje le-teh bilo svarilo vsakomur, ki bi pomislil na podobno in se spustil v ta rizik.

Če to zagotovimo, je samo naše znanje in zavedanje tisti dejavnik, ki bo odločal o tem ali bomo posegli po nekem izdelku ali ne. Kupujmo torej s pametjo in ne s čustvi, hkrati pa poskrbimo za to, da bomo o izdelkih merodajno obveščeni in zaščiteni. Sicer je bolje ne kupovati.

New Report

Close