Najdi forum

Proteini

Pozdravljeni.

Ker sem nekoliko bolj nagnjen k raku mod, sem pazljiv pri prehrani. Bral sem (dva linka sem vam pripel spodaj), da naj bi mlečni izdelki, še posebej mleko in sir, povečevali možnost za nastanka tega raka. Prav zaradi tega sem se jim začel izogibati. Se pa veliko ukvarjam s športom in pri njem je seveda dobro, da se zaužije dovolj proteinov. Do sedaj sem prišel do njih samo preko običajne hrane, že nekaj časa pa se spogledujem s tistimi proteinskimi napitki. A tu nastane problem. Večinoma se danes prodajajo whey proteini, ti pa izvirajo iz mleka. Sedaj me pa zanima, ali po vašem mnenju tudi ti whey proteini v prahu lahko povečujejo možnost za nastanek omenjenega raka?
Obstajajo sicer tudi sojini proteini v prahu, a te niso tako dobri. Poleg tega pa se tudi o soji zadnje čase sliši veliko slabega (da te postara itd), tako da tudi teh proteinov ne želim kupiti.

http://www.everydayhealth.com/testicular-cancer/testicular-cancer-and-diet.aspx
http://www.veganwolf.com/news/dairy_testicular_cancer.htm

Še podvprašanje. V teh raziskavah omenjajo mlečne izdelke. Ali menite, da pa so mlečni izdelki iz rastlin popolnoma varni (torej riževo mleko ipd), kar se tega raka na modih tiče? V člankih sem zasledil, da se omenja mlečne izdelke, ampak a s tem mislijo striktno na kravje mlečne izdelke in ne na vseh, pa ne vem.

Hvala.

lp

Spoštovani, najprej opravičilo poznemu odgovoru. Nekako mi je ušlo in po vaše opozorilu sem ga ponovno izbrskala.
Pogledala sem pripete linke. Iz navedenega izhaja, da povezujejo povečano tveganje za nastanek raka mod z uživanjem sladkorja galaktoza (del laktoze) in mlečne maščobe.
V tem primeru se omenjenima sestavinama lahko izognete z uživanjem fermentiranih mlečnih izdelkov (kjer je večina sladkorja prevrela v mlečno kislino) izdelanih iz posnetega mleka. Vendar pa bi vas ob tem opozorila, da se izognete tudi izdelkom, ki sicer obljubljajo 0% maščobe, vsebujejo pa umetna sladila in barvila.
V trgovinah lahko dobite tudi sojine proteine iz biološko pridelane soje (največja težava soje je, da je na trgu veliko GSO soje). Sicer pa so bogat vir beljakovin tudi oreščki, semena in stročnice, poleg seveda mesa in mleka oziroma izdelkov.
Če uživate meso, potem boste najlažje pridobili več beljakovin iz povečane količine zaužitega mesa (priporočljivo belo meso) in kot že omenjeno stročnicami ter oreščki.
“Mlečni izdelki” iz soje, riža, ovsa …. soja prav tako vsebuje galaktozo, pa tudi sadje, medtem ko oves ne vsebuje galaktoze. So pa to mleka, ki so z beljakovinami bolj siromašna od kravjega.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Poskusi grahove proteine – so dobrega okusa pa še vegeterijanski in ekološki sami po sebi 🙂
http://organicore.com/si/vsi-izdelki/protecoin-35/protecoin.html

Hvala za odgovor! Kako je pa kaj z beljaki od jajc? Ali so kakšne omejitve glede tega, koliko jih je še varno pojesti? Jaz jih jem 2x na teden. Vsakič uporabim 5 beljakov in 1 rumenjak. Razmišljam povečati količino beljakov tedensko, ampak ne vem, ali je to kakorkoli škodljivo.

Hvala za ta nasvet glede grahovih proteinov. Nisem vedel, da obstajajo. Vedel sem, da obstajajo sojini, teh pa nisem poznal. Samo ena težava je pri teh grahovih…Nis popoln protein, tako da je nujno, da boleg njih zaužiješ še neko hrano, ki ima manjkajoče aminokisline.

Pozdravljeni.

Gospa Iva, ne razumem najbolje. Kako je možno, da sadje vsebuje galaktozo? Ali ni tako, da vsebuje fruktozo? Jaz pojem veliko sadja, a če vsebuje to galaktozo, ne vem če je to najbolj pametna poteza.

Nisem pa tudi najbolje razumel vašega komentarje glede mlečnih izdelkov iz soje, riža in ovsa. A če kupujem mleko iz riža in ovsa bi bilo to iz stališča nevarnosti nastanka raka na modih varno? Ne vem, ali takšno mleko vsebuje to galaktozo in pa mlečno maščobo, ki skupaj povečujeta verjetnost za nastanek raka mod.

Hvala lepa.

lp

tudi tule so eni odlični proteini 🙂

http://www.planet-diet.si/whey-proteini-premium

lp

tule imaš ene dobre proteine
http://www.planet-diet.si/whey-proteini-premium

lp

“Pretiravanje” ni priporočljivo, tudi pri uživanju jajc ne. Odrasel človek za vzdrževanje in obnovo potrebuje cca 0.6g beljakovin /kg telesne teže, naloga beljakovin ej namreč obnova in izgradnja organizma manj pa vir energije.
Predvidevam da je vaš cilj izgradnja mišične mase zato želite tako veliko količino beljakovin? jaz vam priporočam da raje kot da povečate količino enega samega živila zaužijete različna živila bogata z beljakovinami.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Glavni vir galaktoze je mlečni sladkor. Galaktoza se v majhni količini nahaja tudi v rastlinskih sluzeh in smolah, nekaj jo vsebuje sladkorna repa.
Res je, glavni sadni sladkor je fruktoza zato sadje lahko uživate, najbolje v naravni obliki kot cel sadež (ne samo sok).
Če se izogibate mleku pa tudi mlečnim izdelkom, ki vsebujejo laktozo, ste se izognili glavnemu viru galaktoze. Riževo in ovseno “mleko” jo ne vsebuje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Jej kar želiš in kar želiš, če boš dobil ga boš v vsakem primeru na mest da tako paziš raje Idi k zdravniku na pregled omenjenega raka vsakih pol leta do enega leta, pa boš s tem naredil več kot pa z tako prehrano.

Omenjeni komentar sem objavila z določenim namenom namreč gre za način razmišljanja, kjer odgovornost in skrb za svoje zdravje prelagamo na pleča zdravnikov in zdravstva na splošno.
Želim poudariti, da je skrb za lastno zdravje najprej naša naloga!

Pa tudi, če se malo zamislite nad tem komentarjem….kaj vam bo lahko zdravnik pomagal takrat ko bo že prepozno? Deležni boste le zelo invazivnih oblik zdravljenja, kot je kirurški poseg, pa kemoterapija….seveda če ne bo prepozno.

Bodite odgovorni zase in svoje zdravje. Zagotovo se vsemu ne moremo izogniti, a veliko lahko naredimo sami predvsem na področju preventive in tako olajšamo delo tudi zdravnikom in razbremenimo javno zdravstvo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close