Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Obtolčenost svežih jabolk trgovske znamke SPAR

Obtolčenost svežih jabolk trgovske znamke SPAR

Pred kakim mesecem dni sem v SPARu kupila jabolka sorte gala. Te jabolke so vedno malce obtolčene, kar pa ni nič zaskrbljujočega, če jih hitro poješ. So pa mi ostale čist slučajno tri jabolke na strani skoraj mesec dni. Ko sem jih prerezala in olupila, sem opazila, da imajo kljub močni potolčenosti pravzaprav v notranjosti svetlo “relativno normalno” barvo. Domače jabolko je namreč po nekaj dneh potočlenosti v notranjosti popolnoma rjavo. Te pa niso bile in se mi to zdi precej nenavadno in sumim, da so SPAR jabolka preparirana z nekimi kemikalijami, ki jabolkam kljub obtolčenosti pomagajo ohraniti normalno barvo. Če ima kdo kakšno informacijo glede možnih kemikalij in ali so zelo strupene prosim za namig. Do nadaljnjega pa se bom žal izogibala SPAR jabolk, saj so jih do sedaj jedli tudi moji otroci in ne želim da bi zboleli za kakšno hudo boleznijo. Žal ne zaupam kemiji.

Jabolka klasične proizvodnje pred skladiščenjem pogosto tretirajo zato, da jih lahko ohranijo dlje časa. Uporabljajo sicer odobrena sredstva, ki pa seveda ne sodijo v kategorijo “bio”.
Običajno se potem skladiščijo v kontrolirani atmosferi, da se upočasnjuje zorenje oziroma staranje.
Konvencionalna pridelava in predelava se od ekološke precej razlikuje, zato je pogosto ekološko pridelano živilo na videz manj privlačno.
Kot potrošniki bi se morali zavedati, da brez ostrih ukrepov pač ni mogoče ohranjati jabolka (in veliko drugih pridelkov) v takšnem stanju kot so takoj ko jih oberemo, kar pomeni da bi morali mi potrošniki bolj izbirati z znanjem in zavedanjem kot z očmi. Trgovci in predelovalci se pač prilagajajo željam kupcev.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close